Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Μεγάλη δημοσιότητα για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις…

Η αποκάλυψη του zitsagate έσπασε κόκκαλα. Σκληρότατες δηλώσεις από τον κ. Βλέτσα και τον κ. Βούζα για το ολίσθημα της δημοτικής αρχής Ζίτσας. Αναλυτικά τι έγραψε ο τύπος.
Η χωρίς μόρια και χωρίς ΑΣΕΠ πρόσληψη των πρώτων δέκα ανέργων από το Δήμο Ζίτσας, μόνο με υπόδειξη και κατά την ελεύθερη κρίση της δημοτικής αρχής (με “μέσον” ή με "συστατική επιστολή";) προκάλεσε δριμύτατες τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των δημοτών του δήμου αλλά και ευρύτερα.
Οι άνεργοι ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη περίοδο είναι πάρα πολλοί και συνολικά για τις θέσεις εργασίας που προβλέπονται στο δήμο υποβλήθηκαν εκατοντάδες αιτήσεις. Η αγανάκτησή τους είναι έντονη και τα email που μας έρχονται πολλά.
Διαβάστε αναλυτικά…

πως ο τοπικός έντυπος τύπος κάλυψε το θέμα:


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ zitsagate κλικ εδώ

Η δήλωση του κ. Σάκη Βλέτσα κλικ εδώ

Η δήλωση του κ. Χρυσ. Βούζα κλικ εδώ


Η "απολογία" του δήμου κλικ εδώ

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ κλικ εδώ
«Η Αντιπολίτευση (Σ. Βλέτσας – Χρ. Βούζας) καταγγέλλει...
Προεκλογικά «γραμμάτια» εξαργυρώνονται στο Δ. Ζίτσας!
κλικ για μεγέθυνση
Δέκα «προαποφασισμένες» προσλήψεις από Δ. Ρογκότη»
Σε νέο ολίσθημα έπεσε η Δημοτική Αρχή Ζίτσας του κ. Δημήτρη Ρογκότη, ξεσηκώνοντας τους δημότες και προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Η ώρα της Ζίτσας» Σάκης Βλέτσας και « Συμμαχία Πολιτών» Χρ. Βούζας η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην επιλογή για πρόσληψη δέκα ατόμων με το πρόγραμμα για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-64 χρόνων του ΟΑΕΔ. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης που έγινε για το θέμα αυτό, η «προεδρεύουσα» ανακοίνωσε στα μέλη, ότι η ίδια έχει προαποφασίσει τις προσλήψεις και ζητούσε την επικύρωση της απόφασης (επιδιώκοντας μάλιστα η Δ.Α. να είναι ομόφωνη) του Σώματος!
«Πυρ» ομαδόν
Οι παρατάξεις Σάκη Βλέτσα και Χρυσόστομου Βούζα με ανακοινώσεις τους επιτίθενται κατά της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, κάνοντας λόγο για ρουσφέτια, προεκλογικά γραμμάτια και πελατειακές σχέσεις.
Ο κ. Σάκης Βλέτσας, στη γραπτή του δήλωση μεταξύ άλλων τονίζει: «Την ώρα που η ανεργία σπάει ρεκόρ και εκατοντάδες άνεργοι στοιβάζονται στις ουρές για να υποβάλλουν την αίτησή τους προσδοκώντας αντικειμενικότητα και κριτήρια, η δημοτική αρχή του Δήμου Ζίτσας, περιφρονώντας το πρόβλημά τους, προσλαμβάνει αυτούς που έχουν μέσον. Όφειλε ο Δήμος Ζίτσας, αν βέβαια ήθελε να δώσει ίσες ευκαιρίες στους ανέργους δημότες του να καθορίσει κριτήρια και μοριοδότηση και με αυτά να προσλάβει. Επέλεξε όμως να ασκήσει το δικαίωμά της επιλογής των αρεστών».
Εξίσου αιχμηρός είναι και ο κ. Χρυσόστομος Βούζας, ο οποίος αναφέρει ότι η παράταξή του είναι κάθετα αντίθετη στον τρόπο πρόσληψης, γιατί δεν ορίστηκαν ούτε από τον ΟΑΕΔ, ούτε από το Δήμο μετρήσιμα κριτήρια, η δε επιλογή και πρόσληψη έγινε με τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές, εποχές πελατειακών σχέσεων, εξόφληση προεκλογικών δεσμεύσεων και μεθόδων διοίκησης που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών.
Προβληματίζει το κόστος
Η παράταξη του κ. Βούζα, εκφράζει επίσης τον προβληματισμό της, από το γεγονός ότι από το συνολικό κόστος του προγράμματος που φτάνει στο ποσό των 350.000 – 400.000 ευρώ, μόνο οι 150.000 θα καταβληθούν από τον ΟΑΕΔ και τα υπόλοιπα από το Δήμο Ζίτσας και αυτός είναι ο λόγος που μόνο ένας δήμος υλοποίησε το πρόγραμμα στην Ελλάδα! Και οι δύο παρατάξεις εστιάζουν στην αδιαφάνεια που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή, ενώ εκφράζονται παράπονα από δημότες που θα μπορούσαν να είχαν προσληφθεί στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ κλικ εδώ
«Επίθεση» για 10 προσλήψεις
Εναντίον της δημοτικής αρχής βάλλουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη Ζίτσα, με αφορμή την πρόσληψη 10 ανέργων με το πρόγραμμα απασχόλησης για άτομα 55-64 ετών. Ουσιαστικά οι δύο παρατάξεις, των κ.κ. Σάκη Βλέτσα και Χρυσόστομου Βούζα κατηγορούν τη δημοτική αρχή για πρόσληψη «ημετέρων» χωρίς κριτήρια και ότι απλώς, ήρθε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κοινωφελούς επιχείρησης Ζίτσας για να ανακοινώσει τις προσλήψεις.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Ζίτσας κ. Βλέτσας καταγγέλλει ότι η δημοτική αρχή προσλαμβάνει ανέργους που έχουν «μέσο» και ότι «περιφρονεί το πρόβλημα» των υπολοίπων ανέργων που σχηματίζουν ουρές για να υποβάλλουν αίτηση πρόσληψης. Τονίζει επίσης πως «όταν η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στη δημοτική αρχή να προσλάβει όποιον της αρέσει τελικά αποτελεί μέγιστη υποκρισία,εμπαιγμό και απύθμενο θράσος να ζητάει από το συμβούλιο επικύρωση προειλημμένων αποφάσεών της στηριγμένων στο μέσον και το ρουσφέτι».
Ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρει πως, αν ο Δήμος ήθελε να δώσει ίσες ευκαιρίες στους ανέργους, όφειλε να καθορίσει κριτήρια και μοριοδότηση και με αυτά να προσλάβει. «Επέλεξε όμως να ασκήσει το δικαίωμά της επιλογής των αρεστών» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η παράταξη του κ. Βούζα έχει πιο αναλυτική ανακοίνωση.Αναφέρει, εκτός των άλλων, ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα έχει δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τον Δήμο. Από το συνολικό κόστος του προγράμματος, διάρκειας 27 μηνών που φτάνει στο ποσό των 350.000 έως 400.000ευρώ μόνο οι 150.000 θα καταβληθούν από τον ΟΑΕΔ και τα υπόλοιπα από το δήμο Ζίτσας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «μόνο ένας Δήμος στην Ελλάδα υλοποίησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα». Δέχεται ωστόσο ότι, εφόσον πρόκειται για πρόγραμμα για ανέργους «το οικονομικό σκέλος θα μπορούσαμε να το αποδεχτούμε». Διαφωνεί όμως κάθετα με τον τρόπο επιλογής των προσλαμβανόμενων «γιατί δεν ορίστηκαν ούτε από τον ΟΑΕΔ ούτε από το Δήμο μετρήσιμα κριτήρια επιλογής και η πρόσληψη έγινε με τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές» τονίζει χαρακτηριστικά η παράταξη.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ κλικ εδώ
Ομαδικά «πυρά» κατά του Δ. Ρογκότη
κλικ για μεγέθυνση
Από τον Σάκη Βλέτσα και τον Χρ. Βούζα για τις προσλήψεις στο Δήμο Ζίτσας
Σκληρότατη κριτική άσκησε στην δημοτική αρχή του Δήμου Ζίτσας και στον Δήμαρχο Δημήτρη Ρογκότη ο επικεφαλής της παράταξης «Η ώρα της Ζίτσας» Σάκης Βλέτσας για το θέμα των αδιαφανών, όπως τις χαρακτήρισε, προσλήψεων. Αφορμή έδωσε η ενέργεια της δημοτικής αρχής να ζητήσει από το συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης να εγκρίνει την πρόσληψη δέκα ανέργων που, όπως υποστηρίζει ο κ. Βλέτσας η ίδια επέλεξε ανάμεσα σε πολλούς, χωρίς κανενός είδους μοριοδότηση.
Με ανακοίνωσή του σχετικά με το ίδιο θέμα και ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών της Ζίτσας» Χρυσόστομος Βούζας κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για αδιαφανείς διαδικασίες «που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών».
Οι δηλώσεις Βλέτσα
«Όταν η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στη δημοτική αρχή να προσλάβει "όποιον της αρέσει τελικά" αποτελεί μέγιστη υποκρισία, εμπαιγμό και απύθμενο θράσος να ζητάει από το συμβούλιο επικύρωση προειλημμένων αποφάσεών της στηριγμένων στο μέσον και το ρουσφέτι» είπε σε δηλώσεις του ο κ. Βλέτσας.
Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Ζίτσας επισήμανε ότι «την ώρα που η ανεργία σπάει ρεκόρ και εκατοντάδες άνεργοι στοιβάζονται στις ουρές για να υποβάλλουν την αίτησή τους προσδοκώντας αντικειμενικότητα και κριτήρια, η δημοτική αρχή του Δήμου Ζίτσας, περιφρονώντας το πρόβλημά τους, προσλαμβάνει αυτούς που έχουν μέσον. Όφειλε ο Δήμος Ζίτσας, αν βέβαια ήθελε να δώσει ίσες ευκαιρίες στους ανέργους δημότες του να καθορίσει κριτήρια και μοριοδότηση και με αυτά να προσλάβει. Επέλεξε όμως να ασκήσει το δικαίωμά της επιλογής των αρεστών».
Όπως τόνισε ο κ. Βλέτσας «ένας νέος μεγάλος και σύγχρονος Καλλικρατικός δήμος πρέπει να κοινωνικός, να είναι δίπλα στον κάθε άνεργο δημότη. Να του εμπνέει αίσθημα δικαίου και αντικειμενικότητας. Ο Δήμος Ζίτσας κάνει το αντίθετο. Θεωρεί κοινωνική πολιτική το βόλεμα από το παράθυρο»
Τέλος κριτικάροντας την αδιαφανή τακτική της δημοτικής αρχής ο κ. Βλέτσας δήλωσε ότι «ο κ. Ρογκότης δεν συνειδητοποίησε ότι οι καιροί επιβάλλουν να γίνονται οι προσλήψεις με αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια. Εμείς τα απαιτούμε και διαφωνούμε με κάθε είδους αδιαφάνεια. Τα παραθυράκια πρέπει επιτέλους να κλείσουν ερμητικά».
Η ανακοίνωση της παράταξης του Χρυσόστομου Βούζα
«Στις 4-4-2012, ύστερα από κατεπείγουσα πρόσκληση, συνεδρίασε το Δ.Σ της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ζίτσας, προκειμένου να ενημερωθεί και να αποφασίσει την πρόσληψη 10 ατόμων με το πρόγραμμα για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-64 ετών του ΟΑΕΔ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προέκυψαν δύο πολύ σοβαρά ζητήματα:
1ον) Από το συνολικό κόστος του προγράμματος, διάρκειας 27 μηνών, που φτάνει στο ποσό των 350.000 έως 400.000 € μόνο τα 150.000 € θα καταβληθούν από τον ΟΑΕΔ και τα υπόλοιπα από το Δήμο Ζίτσας. (Μόνο ένας Δήμος στην Ελλάδα υλοποίησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα)
2ον) Η «προεδρεύουσα» του Δ.Σ της Κοινωφελούς Επιχείρησης ανακοίνωσε στα μέλη, σαν να μιλούσε για το μαγαζί της, ότι έχει ήδη προαποφασίσει η ίδια τις προσλήψεις.
Για να ενισχύσει τις αυθαιρεσίες της, εμφανίστηκε στη συνεδρίαση ο κ. Πάικας εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής εμμένοντας σε αστήριχτα επιχειρήματα της πλειοψηφίας, για να φανεί η απόφαση ομόφωνη, εκβιάζοντας έτσι την βούληση του σώματος, προφανώς για να λειτουργήσει ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ.
Η παράταξή μας δια του εκπροσώπου μας Δημοτικού συμβούλου κ. Κώστα Καραμπίνα για το πρώτο ζήτημα ανέφερε ότι το ποσό που πρέπει να καταβάλει ο Δήμος είναι δυσβάσταχτο για τα οικονομικά του Δήμου και ότι το κράτος μεταθέτει στους Δήμους την δική του υποχρέωση για εξεύρεση εργασίας στους ανέργους. Καθήκον κάθε Δήμου είναι η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης ώστε να βρίσκουν δουλειά οι εργαζόμενοι.
Ωστόσο το οικονομικό σκέλος θα μπορούσαμε να το αποδεχτούμε, γιατί αναφέρεται σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που βρίσκεται σε μια ηλικία που είναι δύσκολο να βρει δουλειά και πρέπει να στηριχθεί.
Για τον τρόπο όμως της πρόσληψης η παράταξή μας είναι κάθετα αντίθετη, γιατί δεν ορίστηκαν ούτε από τον ΟΑΕΔ ούτε από το Δήμο ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ κριτήρια επιλογής και η πρόσληψη έγινε με τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές ,εποχές δηλαδή πελατειακών σχέσεων, εξόφληση προεκλογικών δεσμεύσεων και μεθόδων διοίκησης που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών.
Δεν είναι δυνατόν σε μια εποχή που συμπολίτες μας γίνονται αυτόχειρες από απελπισία, ο Δήμος να μην αποδεικνύει καθημερινά ότι σέβεται και το τελευταίο Ευρώ των πολιτών.
Εμείς ως παράταξη στηρίζουμε μόνο τις διαφανείς διαδικασίες που εμπεδώνουν το αίσθημα δικαιοσύνης και δεν εγείρουν αντιρρήσεις και παράπονα από αυτούς που εξ αιτίας των διαδικασιών νομίζουν ότι αδικούνται».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
κλικ για μεγέθυνση










ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

κλικ για μεγέθυνση