Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Πυρ και μανία ο Πλιάκος για Παιδόπολη: «Με φιρμάνια και τελεσίγραφα δε λειτουργούμε»…

ΒΙΝΤΕΟ - Σκληρή απάντηση μετά την επιστολή Βίτσα για να γίνει κέντρο υποδοχής προσφύγων η Παιδόπολη
   Διεκδικώντας για το Δήμο ρόλο ισότιμου συνομιλητή   στα σχέδια των Υπουργείων με διακριτές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους, δίκαια εμφανίζεται ιδιαίτερα εξοργισμένος και ενοχλημένος ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, αφού το Υπουργείο απλώς ανακοινώνει στο Δήμο Ζίτσας τις αποφάσεις του, αφήνοντάς τον ουσιαστικά έξω από κάθε διαδικασία.
    «Με φιρμάνια και τελεσίγραφα δεν...
μπορούμε να συμβάλουμε στη σωστή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος» σχολίασε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους με αφορμή την επιστολή που έλαβε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτριο Βίτσα στην οποία του ανακοίνωνε ότι «ζητάει τη συνεργασία του Δήμου καθώς προτίθενται, μετά την παραχώρηση του χώρου από το αρμόδιο Υπουργείο, να χρησιμοποιήσουν ως χώρο φιλοξενίας προσφύγων την Παιδόπολη «Αγία Ελένη», που βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου».
    Ο κ. Πλιάκος ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά πως δεν αντιδρά κανείς στην φιλοξενία προσφύγων αλλά θα πρέπει όλα να  γίνουν με σχέδιο και προγραμματισμό «Δεν είμαστε ούτε ρατσιστές, ούτε ξενοφοβικοί. Δεν θα γίνουμε όμως “αποθήκη ψυχών”. Θέλουμε να δημιουργηθεί μία δομή που θα φιλοξενήσει τον κόσμο σε ανθρώπινες συνθήκες» ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε τις προϋποθέσεις που έχει θέσει με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας. Συγκεκριμένα: οι χώροι φιλοξενίας να είναι στεγασμένοι και όχι παραπήγματα και σκηνές, με υποδομές που θα εξασφαλίζουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την τοπική κοινωνία καθώς ο συγκεκριμένος χώρος της πρώην Παιδόπολης αποτελεί κομμάτι του αστικού ιστού του Δήμου.
    Ο Δήμαρχος Ζίτσας διεκδικεί για το Δήμο ρόλο ισότιμου συνομιλητή   στα σχέδια των Υπουργείων με διακριτές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους και προτείνει ο συγκεκριμένος χώρος λόγω και της προϊστορίας του να διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα  και μητέρες με τα παιδιά τους που έχουν χάσει τους συζύγους τους εξαιτίας του πολέμου. «Ο χώρος αυτός για πολλές δεκαετίες φιλοξενούσε παιδιά τα οποία αγκαλιάστηκαν από την τοπική κοινωνία και έγιναν στη συνέχεια καταξιωμένα και ενεργά μέλη της. Είμαστε εδώ και θα σταθούμε αρωγοί  προκειμένου να βοηθήσουμε ώστε να δημιουργηθεί μία αντίστοιχη δομή για τα παιδιά που έμειναν μόνα τους και γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο του πολέμου στην τρυφερή τους ηλικία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος και εμφανίστηκε δύσπιστος ως προς  την φερεγγυότητα των χειρισμών της κυβέρνησης  καθώς η μέχρι τώρα τακτική της στο ζήτημα του προσφυγικού αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.