Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Αδιαπραγμάτευτους όρους στη ενδεχόμενη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων θέτει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας…

Προχώρησε στη σύσταση Συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων
    Δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και συγκεκριμένους όρους τους οποίους δεν διαπραγματεύεται θέτει το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας για τη ενδεχόμενη δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή.
    Στη συνεδρίαση έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ενώ από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος ενημέρωσε το...

Σώμα για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την πλευρά του Δήμου καταγγέλλοντας το αθηνοκεντρικό κράτος για έλλειψη σχεδιασμού και ανάληψης πρωτοβουλιών που θα συνέβαλαν στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματος.
    Στις  τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης Βασίλης Γαρδίκος, Χρυσόστομος Βούζας, Τάκης Τζίμας και Μανώλης Ματσάγκας συμφώνησαν με την άποψη του Δημάρχου ότι δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται με προειλημμένες αποφάσεις  να αναλάβει ευθύνες που δεν της αναλογούν.
    Όπως τόνισε ο κ. Πλιάκος «Είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε στο ανθρωπιστικό και εθνικό  ζήτημα που προκύπτει με τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στη χώρα μας. Δεν θα ενδώσουμε όμως σε φιρμάνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Εξήγησε μάλιστα πως «Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε ότι θα σταλούν πρόσφυγες και στην περιοχή μας στείλαμε επιστολή την Πέμπτη (3/3/2016) προς τα αρμόδια Υπουργεία και όλους τους Βουλευτές της Ηπείρου για να μας απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, για τον  αριθμό των φιλοξενούμενων προσφύγων , το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν στην περιοχή, τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναλάβουμε ως τοπική Αυτοδιοίκηση, την κατανομή των αρμοδιοτήτων. Κανείς μέχρι σήμερα δεν μπήκε στον κόπο να μας απαντήσει. Μόνο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας μας ζητάει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να του υποδείξουμε χώρους για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας.»      
    Υπό αυτές τις συνθήκες το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας ο Δήμαρχος Ζίτσας συγκάλεσε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού πως θα διαχειριστούν το μείζον αυτό θέμα. Στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε ταύτιση απόψεων  η οποία διαφάνηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου.
    Οι επικεφαλής των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν πως συμφωνούν με τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας με την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθούν χώροι διαχειρίσιμοι, με στοιχειώδεις όρους ανθρώπινης διαβίωσης για τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που δεν θα διαταράσσουν την ζωή των πολιτών της περιοχής. 
Για το λόγο αυτό το δημοτικό συμβούλιο:
  •     Ζητά να απαντηθούν τα ερωτήματα που έθεσε με την επιστολή του ο Δήμαρχος και να υπάρξει ισόρροπη κατανομή του αριθμού των προσφύγων σε χώρους συγκεκριμένους και όχι σε άναρχους καταυλισμούς.
  •     Απαιτεί δε να ενισχυθούν οικονομικά και με προσωπικό οι Δήμοι που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες.
    Τέλος  αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση Συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων που θα συνδράμει στο έργο του εθνικού κέντρου συντονισμού στην περίπτωση που θα δημιουργηθεί στην περιοχή κέντρο προσωρινής φιλοξενίας.
    «Δεν είμαστε ούτε ρατσιστές, ούτε ξενοφοβικοί. Δεν θα γίνουμε όμως “αποθήκη ψυχών”» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και καταλήγει πως « κάθε αυθαίρετη και ετσιθελική ενέργεια από την πλευρά του αθηνοκεντρικού κράτους θα μας βρει αντίθετους, με ότι αυτό συνεπάγεται, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και των ταλαιπωρημένων προσφύγων. Τους καθιστούμε υπεύθυνους και υπόλογους στην Ηπειρωτική κοινωνία».