Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Επαναφέρει το αίτημα για μείωση των αντικειμενικών αξιών ο Δήμος Ζίτσας…

Αξιώθηκε επιτέλους μετά από 7 ολόκληρους μήνες να υλοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (13ο θέμα της Τρίτης 5 Μαΐου 2015)
    Το αίτημα του Δήμου Ζίτσας για μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων “αξιώθηκε” να επαναφέρει με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ο Δήμαρχος κ. Μιχ. Πλιάκος, αφού μάλλον ξεχάστηκε και περίμενε να περάσουν εφτά (7) ολόκληροι μήνες από τότε που το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ζήτησε να παρέμβει ο Δήμος Ζίτσας στο αρμόδιο υπουργείο.
    Αφορμή της νέας επιστολής του Δήμου Ζίτσας στάθηκε η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτου να...
προχωρήσει στη σύσταση Επιτροπής του άρθρου 41 του Ν.1249/1982 για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της φορολογικής Περιφέρειας Πατρών στην οποία ανήκει και η Ήπειρος.
    Η μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων είναι ένα πάγιο αίτημα του Δήμου Ζίτσας, του οποίου το Δημοτικό Συμβούλιο είχε απασχολήσει αρκετές φορές (εδώ) με όλες τις δημοτικές αρχές.

    Στην επιστολή που απεστάλη επιτέλους τη Δευτέρα (7/12/2015) στον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και κοινοποιείται προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της νεοσυσταθείσας Επιτροπής, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τους Προέδρους της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Ηπείρου και τους βουλευτές της Π.Ε. Ιωαννίνων παρατίθεται μια σειρά παραδειγμάτων που αποδεικνύουν πως οι διαφορές που υπάρχουν στην τιμή ζώνης μεταξύ των Δήμων Ζίτσας και Ιωαννιτών αδικούν κατάφορα τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ζίτσας.
    «Με τις εξωπραγματικές τιμές που ισχύουν σήμερα στις αντικειμενικές αξίες, αναφέρεται στην επιστολή, επιβαρύνονται παράλογα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου για ιδιοκτησίες που δεν τους αποφέρουν καθόλου εισοδήματα και αναγκάζονται πολλές φορές να ξεπουλάνε τις περιουσίες τους για να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Με δεδομένη, την «παγωμένη» αγορά ακινήτων και χωρίς οι ιδιοκτησίες των δημοτών μας να έχουν μεγαλύτερη αξία ή να είναι σε πιο προνομιούχες περιοχές από εκείνες άλλων συμπολιτών τους που βρίσκονται ακόμη και μέσα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, θεωρούμε δίκαια τα αιτήματα του Δήμου Ζίτσας».
    Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων, η Ελεούσα που έχει δύο ζώνες: μέγιστη τιμή 1.200 € και ελάχιστη 1.100 €, ενώ αντίστοιχα στην Ανατολή η ακριβότερη τιμή ζώνης είναι 1.200 € και η ελάχιστη 700 €. Χωρίς να συνυπολογίσει κανείς την οικιστική ανάπτυξη των δύο περιοχών.

    Στην επιστολή αναφέρονται οι προτάσεις που είχαν διαμορφωθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Μάιο και ζητείται:
1) να γίνει μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 60% τουλάχιστον,
2) ο συντελεστής οικοπέδου (ΣΟ) να διαμορφωθεί από 0,10 έως 0,40 τουλάχιστον, και
3) να καταργηθεί η διαφορά της αξίας ανάλογα με την δυνατότητα κατάτμησης του οικοπέδου σε περισσότερα άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, αφού αυτό αφορά τοπικές κοινότητες με ελάχιστους κατοίκους και χωρίς καμία περαιτέρω δυνατότητα αξιοποίησης του οικοπέδου.
    «Η επανεξέταση όλου του πλέγματος των νέων αντικειμενικών αξιών στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας και η εκλογίκευσή τους με βάση τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, ενώ ταυτόχρονα θα διορθωθούν οι σημερινές στρεβλώσεις» εξηγεί ο Δήμαρχος Ζίτσας.