Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Συμφώνησαν στο Δ.Σ. ομόφωνα για τις χρήσεις γης, αλλά ο Πλιάκος θεώρησε “ιεροσυλία” να καταγγελθεί δημόσια ο Καχριμάνης που έκανε “διακοσμητική” την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δημιούργησε το θέμα…

Τι αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής. Πτηνοτροφεία: Παρά το “ΟΧΙ” του Δήμου Ζίτσας θα μπορούν (λόγω απόφασης Καχριμάνη) να γίνονται και σε Δ.Ε. Ζίτσας και Πασσαρώνος - «ΚαχριΠλιάκος» ο Πλιάκος!!!
OXI και στην επέκταση της ΒΙΠΕ που προβλέπει η μελέτη της Περιφέρειας Ηπείρου (“μελέτη Καχριμάνη”).
    Χρειάστηκαν πάνω από 4 ώρες για να συμφωνήσουν ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 16/10/2015 ότι οι χρήσεις που θα επιτρέπονται στα όρια του Δήμου Ζίτσας θα είναι αυτές που προβλέπονται στα δημοσιευμένα σε ΦΕΚ (ή στα προς δημοσίευση με εγκεκριμένη τη Β2 φάση) ΣΧΟΑΠ ή ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο).
    Όπως αποφασίστηκε για τα...
πτηνοτροφεία (και όχι μόνο) θα γίνουν ειδικές μελέτες και ανάλογα με τα πορίσματά τους –όταν ολοκληρωθούν- θα γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις (θετικές ή αρνητικές).
    Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι άλλαξαν αρκετά από τις προ 10ετίας συνθήκες που είχαν επιβάλλει την ολική απαγόρευσή τους, γεγονός που αν το καταδείξει η ειδική μελέτη, θα οδηγήσει σε μερική διαφοροποίηση, όπως έγινε αποδεκτό από όλες τις παρατάξεις.
    Αυτό αφορά και τα δύο πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης (1. Συζήτηση για τις προϋποθέσεις αδειοδότησης νέων ή επέκτασης νόμιμα υφιστάμενων πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στα όρια του Δήμου και 2. Συζήτηση και κατάθεση προτάσεων για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου (Β1 Στάδιο)).
    Η όλη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε με πρωτοβουλία των παρατάξεων Γαρδίκου και Ματσάγκα.

Τα πτηνοτροφεία - Η επέκταση της ΒΙΠΕ
    Ειδικά για τα πτηνοτροφεία στις Δ.Ε. Πασσαρώνος και Ζίτσας, αυτά πλέον επιτρέπονται ελεύθερα μετά την κατάργηση της απαγόρευσης από το Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη (λεπτομέρειες εδώ) παρά την απαγόρευσή τους από τα ΣΧΟΑΠ και ΓΠΣ. 
    Έτσι η σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι (για το ζήτημα αυτό) καθαρά θεωρητική και εντελώς άνευ αντικειμένου.
    Όσον αφορά την επέκταση της ΒΙΠΕ που προβλέπει η μελέτη του υπό διαβούλευση χωροταξικού πλαισίου της Περιφέρειας Ηπείρου ("μελέτη Καχριμάνη"), το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του σε κάθε επέκτασή της, καθώς κάτι τέτοιο ΔΕΝ προβλέπεται στην εγκεκριμένη Β2 φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πασσαρώνος.

Η …“ιεροσυλία”
    Ακριβώς λόγω της απόφασης για κατάργηση της απαγόρευσης ίδρυσης νέων πτηνοτροφείων από τον Περιφερειάρχη, που καθιστά έτσι “διακοσμητική” την προχθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο ζήτημα αυτό, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε τόσο να καταγγελθεί δημόσια ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, όσο και να απευθυνθεί ο Δήμος Ζίτσας στους Βουλευτές και στο Υπουργείο ώστε να επανέλθει η απαγόρευση των νέων πτηνοτροφείων στις Δημοτικές Ενότητες Ζίτσας και Πασσαρώνος, μέχρι να προκύψει το πόρισμα της ειδικής μελέτης.
    Αλλά ο κ. Πλιάκος και η παράταξή του αρνήθηκαν μετά βδελυγμίας” την καταγγελία του Καχριμάνη, μάλλον θεωρώντας ως “ιεροσυλία” κάτι τέτοιο. Όπως χαρακτηριστικά είπε παρευρισκόμενος, «ο Πλιάκος είναι ΚαχριΠλιάκος»!!! 

Η απόφαση - Ποια εισήγηση;;;
    Η παράταξη της πλειοψηφίας προσήλθε χωρίς εισήγηση για το θέμα, περιμένοντας να ακούσει την αντιπολίτευση για να διαμορφώσει τη θέση της!!! 
    Τελικά παραδόξως ο Δήμαρχος κ. Μιχ. Πλιάκος, (ενεργώντας ορθολογιστικά - κάτι πολύ σπάνιο), πρότεινε οι χρήσεις που θα επιτρέπονται στα όρια του Δήμου Ζίτσας να είναι αυτές που προβλέπονται στα δημοσιευμένα σε ΦΕΚ (ή στα με εγκεκριμένη τη Β2 φάση) ΣΧΟΑΠ ή ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο), πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή (αν και σύσσωμη η αντιπολίτευση τη θεώρησε “διακοσμητική”).

Η αντιπολίτευση
    Εξαιρετικά ουσιαστική ήταν η συμβολή των Βασ. Γαρδίκου, Χρυσ. Βούζα και Μαν. Ματσάγκα στην όλη συζήτηση και στην διαμόρφωση της τελικής απόφασης. Πέρα από τους “κεραυνούς” που εξαπέλυσαν όλοι κατά του κ. Πλιάκου (επειδή -όπως εκτιμήθηκε- είναι εξαρτημένος πλήρως από τον κ. Καχριμάνη) κατηγορώντας τη Δημοτική αρχή Ζίτσας για έλλειψη σχεδίου και "δουλική" αυτοδιοίκηση, υπήρξαν και ουσιαστικές πολιτικές τοποθετήσεις και προτάσεις και από τον κ. Γαρδίκο και από τον κ. Ματσάγκα, οι οποίοι απέδειξαν ότι ασχολήθηκαν συστηματικά με τα θέματα, άλλωστε με δική τους πρόταση αυτά ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
    Ιδιαίτερα ο Μαν. Ματσάγκας κατέθεσε και για το 3ο θέμα εμπεριστατωμένη γραπτή πρόταση με αρκετά σημεία, προτείνοντας τη σύνταξη «Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης για την ανάπτυξη της πτηνοτροφίας» ώστε να ξέρουμε που βαδίζουμε, όπως είπε.