Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Θα γεμίσει ο τόπος πτηνοτροφεία; – Ο Καχριμάνης κατάργησε την απαγόρευση ίδρυσης νέων και ο Πλιάκος σιωπά (συμφώνησε;)!!!

Τι αποκαλύπτει η σοβαρότατη καταγγελία του Βασίλη Γαρδίκου. Αφορά κυρίως Γραμμενοχώρια, το “τμήμα” Ζωοδόχος - Βουνοπλαγιά - Αγ. Ιωάννης – Ελεούσα - Ροδοτόπι, αλλά και τη Δ.Ε. Ζίτσας.
    Εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην οικιστική και περιβαλλοντική ισορροπία των χωριών του Δήμου Ζίτσας εκτιμάται ότι θα υπάρξουν από την απόφαση Καχριμάνη να επιτρέπεται πλέον ελεύθερα η ανέγερση νέων πτηνοτροφείων σε βάρος των δημοτών και η επέκταση υπαρχόντων πτηνοτροφείων σε βάρος των ήδη υπαρχόντων πτηνοτρόφων.  
    Η απόφαση πάρθηκε από τις 27 Μαΐου 2015 και βγαίνει τώρα στην επιφάνεια μετά την καταγγελία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βασίλη Γαρδίκου. Ως γνωστόν...
πριν δέκα (10) χρόνια (το 2005), φορείς και κάτοικοι, ζήτησαν να τεθεί τέρμα στις οσμές και την περιβαλλοντική όχληση από την ανεξέλεγκτη ίδρυση νέων πτηνοτροφείων. 
    Ο αγώνας τους είχε αποτέλεσμα και με την 1004/11-2-2005 απόφαση Νομάρχη είχε απαγορευτεί η ανέγερση νέων και η επέκταση υπαρχόντων πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε όλο το ευρύτερο λεκανοπέδιο, στο σύνολο του τότε Δήμου Πασσαρώνος και σε σημαντικότατο μέρος του τότε Δήμου Ζίτσας.
    Τώρα, 10 χρόνια μετά ο κ. Καχριμάνης (και ο κ. Πλιάκος) με την κατάργησή της επιτρέπει να γεμίσουμε πτηνοτροφεία σε βάρος των δημοτών αλλά και των ήδη υπαρχόντων πτηνοτροφείων (αποφ. 57845/464/28-5-2015 κλικ εδώ).

"Όπου θέλουν θα χορεύουν"
τώρα τα πτηνοτροφεία!
Σε ποιες περιοχές
    Η “ουσιαστικά παρθένα” από πτηνοτροφεία περιοχή που βρίσκεται κυρίως στη Δ.Ε. Πασσαρώνος (Γραμμενοχώρια, και το “τμήμα” Ζωοδόχος - Βουνοπλαγιά - Αγ. Ιωάννης – Ελεούσα - Ροδοτόπι, αλλά και στη Δ.Ε. Ζίτσας, αναμένεται «με μια απλή αίτηση του καθενός» να γεμίσει πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με προφανείς επιπτώσεις  στα χωριά αυτά σε βάρος των δημοτών.
    Ακόμη στην περιοχή όπου ήδη υπάρχουν παλιά πτηνοτροφεία και απαγορεύονταν η ίδρυση άλλων νέων (μεταξύ Λαψίστας, Ροδοτοπίου, Νεοχωρίου, Πρωτόπαππας και κάμπου Ελεούσας) θα γίνουν και άλλα, τόσο σε βάρος των δημοτών όσο και των ήδη υπαρχόντων πτηνοτρόφων.

«Μούγα στη στρούγκα» από τον κ. Πλιάκο;
    Το βασικό ερώτημα –πέραν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων- που τίθεται για το Δήμο Ζίτσας είναι εάν το πήρε ή όχι χαμπάρι από το Μάιο ο δήμαρχος κ. Μιχ. Πλιάκος, όπως εύλογα ρωτάει ο Βασ. Γαρδίκος. Και μήπως συμφώνησε;
    Όπως εκτιμάται ο κ. Πλιάκος γνώριζε και σιώπησε, αφού αποδεδειγμένα έχει στενότατη συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και δεν μπορεί να γίνει πιστευτό ότι πήρε ο Καχριμάνης μια τέτοια απόφαση «γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του» τον κ. Πλιάκο και δεν τον ρώτησε.
    Καθίσταται προφανές ότι το θέμα θα απασχολήσει το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί και εκεί αναμένεται τόσο η “απολογία” Πλιάκου, όσο και οι αποφάσεις για τις παραπέρα ενέργειες.
    Όπως σχολιάζεται πολιτικά, υπάρχει μια αμυδρά ελπίδα ο κ. Πλιάκος να μην επαναλάβει τον κακό του εαυτό με την "περιβαλλοντοκτόνα πολιτική" του, όπως με το ζήτημα της λυματολάσπης προ μηνών. Εάν αυτό δεν ισχύσει θα υπάρξει έντονη αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας. Αν ο κ. Πλιάκος θελήσει "να κρύψει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί" (όπως αναμένεται) και επικαλούμενος διάφορες προσχηματικές δικαιολογίες ταχθεί υπέρ της περιβαλλοντοκτόνας απόφασης Καχριμάνη που επιτρέπει να γεμίσουμε πτηνοτροφεία σε βάρος των δημοτών αλλά και των ήδη υπαρχόντων πτηνοτροφείων, οι διαμαρτυρίες και αντιδράσεις πιστεύεται ότι θα είναι σφοδρότατες.

Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση (κλικ εδώ) του Βασίλη Γαρδίκου:
    «Μαθαίνω πως η απαγόρευση για τα πτηνοτροφεία (κατασκευή) στο λεκανοπέδιο, που πρακτικά αφορά τον πρώην δήμο Πασσαρώνος, έχει καταργηθεί με απόφαση της Περιφέρειας από το Μάη του 2015.
    Αυτό λοιπόν που ξέραμε ότι δεν γίνονται άλλα πτηνοτροφεία να το ξεχάσουμε. Πρακτικά λόγω μη έγκρισης του ΓΠΣ του Δήμου (πρώην Πασσαρώνος) μπορεί να γίνουν παντού.
    Η δημοτική αρχή πότε θα φέρει στο συμβούλιο το θέμα;
    Θα αντιδράσουμε στην κατάργηση της τότε απόφασης του ΔΣ;
    Θα επιτρέψουμε να γεμίζουμε πτηνοτροφεία σε βάρος των δημοτών και των ήδη υπαρχόντων πτηνοτρόφων;
    Δεν το πήρε χαμπάρι από το Μάιο;
    Μήπως συμφώνησε;
    Θα φανούν λοιπόν όλα σε λίγες μέρες....»