Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Οι πρώτες διαρροές! Πως θα “σπάσει” ο Δήμος Ζίτσας. Με την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ οριστικοποιούνται οι αλλαγές στον “Καλλικράτη”;

Ποιες είναι οι αλλαγές στο χάρτη του Καλλικράτη προωθούνται στη μελέτη που ετοιμάζει το Ι.Τ.Α. και για τους άλλους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων.
    Η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 φέρνουν πάλι στην επικαιρότητα την μελέτη που είχε αναθέσει στα μέσα Μαΐου στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σχετικά με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο χωροταξικό των Καλλικράτειων Δήμων. 
    Με απλά λόγια, το ΙΤΑ θα γνωμοδοτήσει για το ποιοι δήμοι θα "σπάσουν", έτσι ώστε από τους 325 που είναι σήμερα να φτάσουν τους 380, που είναι και η δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του Νίκου Βούτση.
    Η αλλαγή του...
χωροταξικού χάρτη στους ΟΤΑ αποτελεί προεκλογική δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης και ήδη υπάρχουν και οι πρώτες διαρροές από την υπό διαμόρφωση Μελέτη του ΙΤΑ.

Στο Νομό Ιωαννίνων
    Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, οι οκτώ (8) σημερινοί Καλλικράτειοι δήμοι θα αυξηθούν σε εννέα (9).

Οι …χωρίς αλλαγές
    Πιο συγκεκριμένα, χωρίς αλλαγές θα παραμείνουν μόνο ο δήμος Κόνιτσας και ο δήμος Πωγωνίου.

Ο νέος Δήμος Ζίτσας (ή Περάματος)
    Αλλαγές θα έχουμε και στο δήμο Ζίτσας, όπου προσαρτάται ο πρώην δήμος Περάματος αλλά... "φεύγει" ο πρώην δήμος Μολοσσών.
    Έτσι ο νέος Δήμος Ζίτσας θα αποτελείται από τους πρώην δήμους Πασσαρώνας, Περάματος, Εκάλης, Ζίτσας και Ευρυμενών.
    Όσον αφορά το όνομα του νέου δήμου, μάλλον θα παραμείνει ως Δήμος Ζίτσας χωρίς όμως να αποκλείεται η μετονομασία του σε Δήμο Περάματος, ενώ έδρα του θα εξακολουθήσει να είναι η Ελεούσα.

Ο νέος Δήμος Δωδώνης
    Ο πρώην δήμος Μολοσσών μαζί με τον πρώην δήμο Σελλών και τον πρώην δήμο Δωδώνης συγκροτούν ένα νέο δήμο, το νέο δήμο Δωδώνης

Ο νέος δήμος Ζαγορίου και ο Μετσόβου
    Αναφορικά με το δήμο Ζαγορίου, συζητείται έντονα να "σπάσει" ο πρώην δήμος Ανατολικού Ζαγορίου και να προσαρτηθεί στο δήμο Μετσόβου.

Ο νέος Δήμος Μπιζανίου
    Ο δήμος Βορ. Τζουμέρκων διαμελίζεται σε ένα μικρό βαθμό, καθώς χάνει τμήμα του πρώην δήμου Κατσανοχωρίων (περιοχή Ελληνικού), το οποίο ενώνεται με τον πρώην δήμο Παμβώτιδας, τον πρώην δήμο Μπιζανίου, τον πρώην δήμο Αγίου Δημητρίου και τον πρώην δήμο Λάκκας Σουλίου, σε έναν ακόμη νέο δήμο, το νέο δήμο Μπιζανίου.
    Ο δήμος Βορ. Τζουμέρκων παραμένει, χωρίς το μεγαλύτερο τμήμα του πρώην δήμου Κατσανοχωρίων.

Ο νέος Δήμος Ιωαννιτών
    Με βάση τα παραπάνω, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι μικραίνει ο Καλλικράτειος δήμος Ιωαννιτών, που αρχίζει να θυμίζει έντονα την προ Καλλικράτη δομή του, αφού χάνει Παμβώτιδα, Πέραμα και Μπιζάνι, ενώ κρατάει Ανατολή και Νήσο.

    Απομένει να δούμε την τελική μορφή της Μελέτης του ΙΤΑ και κυρίως εάν οι τελικές αποφάσεις ληφθούν κατόπιν διαβούλευσης με τους σημερινούς δήμους και τις κατά τόπους τοπικές κοινωνίες ή εάν οι κυβερνητικές αποφάσεις έρθουν... "φυτευτές!"