Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Μαγευτική βραδιά Αυγουστιάτικης πανσελήνου με τους "Έμμελον" στον αρχαιολογικό χώρο στο λόφο "Καστρί" του Μεγάλου Γαρδικίου…

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Τα περίπου 1.000 άτομα που το βράδυ του Σαββάτου ανέβηκαν στην Ακρόπολη Μεγάλου Γαρδικίου το βράδυ του Σαββάτου (29/8/2015) μεταξύ αυτών, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ζίτσας, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κων/νος Σουέρεφ καθώς και ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, που επί θητείας του ξεκίνησαν τα έργα ανάδειξης, Κων/νος Ζάχος, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δουν το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι να καθρεφτίζεται στα ήρεμα νερά της Παμβώτιδας, να «λούζει» με το φως του τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης των Μολοσσών και να απολαύσουν μελωδίες που ταξιδεύουν το νου μακριά από τα καθημερινά.
Είχε πανσέληνο και...
ήταν ωραία στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου, στο λόφο "Καστρί" του Δήμου Ζίτσας. Αιτία, η μουσική παράσταση που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία όλης της χώρας για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος πολιτισμού- αθλητισμού του Δήμου Ζίτσας Στέφ. Μιχάλης ο οποίος αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και έχει ως στόχο την ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης καθώς αποτελεί σημαντικό μνημείο για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και όχι μόνο για το Δήμο Ζίτσας.
Στην ιστορία του χώρου και τα ευρήματα που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη αναφέρθηκε στην σύντομη τοποθέτησή της η κ. Γεωργία Πλιάκου, προϊσταμένη του τμήματος προϊστορικών & κλασικών αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, Αρχαιογνωστικής έρευνας & μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, υπεύθυνη του έργου ανάδειξης της ακρόπολης Μ. Γαρδικίου. «Στην περιοχή έχουν γίνει περιορισμένες συστηματικές ανασκαφές, επιφανειακές έρευνες και μικρής έκτασης διερευνητική ανασκαφική έρευνα, που έφεραν στο φως κατάλοιπα οχυρωμένης αρχαίας πόλης» ανέφερε η κ. Πλιάκου, τονίζοντας πως, «η θέση είναι φύσει και θέσει οχυρή με εξέχουσα στρατηγική σημασία» καθώς δεσπόζει και ελέγχει το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, τη φυσική δίοδο προς την κοιλάδα του άνω ρου του Καλαμά αλλά και τα ορεινά περάσματα προς βορρά.
Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκαν τα μέλη του συγκροτήματος "Έμμελον" που παρουσίασαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο αγαπημένα έντεχνα ελληνικά τραγούδια των Λ. Παπαδόπουλου, Μ. Ελευθερίου, Α. Καλδάρα κ.α.. Οι μελωδικές φωνές της ΄Αντζελας Ορφανού και του Εκκλησοχωρίτη Κων/νου Μάντζιου, υπό τους ήχους των μουσικών οργάνων του συγκροτήματος έδεναν αρμονικά με το χώρο και χάρισαν μια υπεροχή βραδιά στο κοινό που τους παρακολουθούσε.