Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το παζάρι σήμερα το απόγευμα…

Προς ματαίωση; Φιάσκο με το παζάρι, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς και τώρα αλλάζουν άρον - άρον την κανονιστική. Χάθηκαν οι 225.000 €, παλεύουν τώρα για 140.000 €!
Ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα Πλιάκου και έντονες ενδοπαραταξιακές αναταράξεις.
    Κατεπείγον, έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για σήμερα Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015 στις 7:30 μμ με μόνο θέμα την «Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 224/2015 κανονιστικής απόφασης Δ.Σ. που αφορά την διοργάνωση και λειτουργία της εμποροπανήγυρης στο Δήμο» συγκαλείται στο Δήμο Ζίτσας.
    Η σύγκληση του συμβουλίου γίνεται αναγκαστικά μετά το φιάσκο που υπήρξε στις...
τέσσερις (4) άκαρπες δημοπρασίες. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την κανονιστική που είχε ψηφίσει στις 13 Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Πλιάκος αφενός προσδοκούσε ο Δήμος να εισπράξει περίπου 225.000 € και αφετέρου προσδοκούσε  σε κατασκευή «αναβαθμισμένη» όπως τη χαρακτήρισε “τύπου εκθέσεων” με μεταλλικές κολώνες και τέντα, όπως περίπου αυτή της πανηπειρωτικής έκθεσης που διοργανώνει ο κ. Μπασέκης.

Γύρισε μπούμερανγκ η πολιτική πλεονεξία και καυχησιολογία του κ. Πλιάκου
    Τελικά αντί για 225.000 € ο κ. Πλιάκος αγωνιά να “πιάσει” 140.000 € και αντί για “πολυτελή” κατασκευή με μεταλλικές κολώνες και τέντα, ο κ. Πλιάκος αρέσκεται στις κλασσικές ξύλινες παράγκες και τα τσίγκια. Με την πιθανότητα για άλλες 10.000 € αν γίνει το παζάρι και “καταφέρει” να γεμίσει.
    Παράλληλα όμως επειδή –όπως και η πρόσκληση αναφέρει- σε περίπτωση μη λήψης σχετικής απόφασης σήμερα διακυβεύονται τα συμφέροντα του Δήμου Ζίτσας, σπεύδει η δημοτική αρχή να αλλάξει την κανονιστική, μπας και “δεν πάει στράφι” το παζάρι και καταφέρει να πάρει έστω τις 140.000 €.

Ο εργολάβος θα εισέπραττε 200.000 €
    Σύμφωνα με την προηγούμενη Νο 224/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τη δημοπρασία του Δήμου Ζίτσας ο ανάδοχος για την κατασκευή των περιπτέρων προϋπολογίζονταν να εισπράξει 200.000 € (570 θέσεις επί 370 € τη θέση = 199.500 €) (αναλυτικά εδώ).  

Προς ματαίωση;
    Ανεξάρτητα από την όποια απόφαση ληφθεί απόψε, είναι εξαιρετικά πιθανή η ματαίωση της εμποροπανήγυρης, αφού οι περίπου δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι την προγραμματισμένη έναρξή της δεν θεωρείται καθόλου σίγουρο ότι επαρκούν για τις αναγκαίες διαδικασίες.
    Η υποχρεωτική δημοσίευση της αποψινής νέας απόφασης στη Δι@ύγεια και η ακολούθως έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη Ηπείρου (ώστε έτσι να γίνει εκτελεστή, άλλως υπάρχει παράβαση καθήκοντος αφού πρόκειται περί κανονιστικής), ώστε να ακολουθήσουν οι διακηρύξεις κλπ αποτελούν σημαντικό πρόβλημα. Δεν πρέπει εξάλλου να παραβλέπεται το γεγονός ότι το στήσιμο των παραγκών κλπ απαιτεί χρόνο περίπου μιας εβδομάδας μετά από την ανάδειξη του διοργανωτή.
    Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι μόνιμες προσφυγές του Εμπορικού Συλλόγου που και αυτές “φρενάρουν” τις διαδικασίες ροκανίζοντας τις ελάχιστες μέρες που απομένουν.

Ενδοπαραταξιακά προβλήματα Πλιάκου
    Η “ανώμαλη προσγείωση” των προσδοκιών από το παζάρι και ιδίως η σημαντική πιθανότητα ματαίωσής του, προκάλεσαν έντονες ενδοπαραταξιακές αντιδράσεις στην παράταξη της πλειοψηφίας. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, υπάρχουν έντονες τριβές στο εσωτερικό της παράταξης Πλιάκου, οι οποίες θα εκδηλωθούν κατά την απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
    Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά καλά γνωρίζοντες, θεωρείται βέβαιο ότι θα αλλάξει η σύνθεση της ορισθείσας Επιτροπής Εμποροπανήγυρης και μάλιστα είναι αμφίβολο αν δεχθούν να συμμετέχουν οι μισοί από τους επτά (7) αυτοδιοικητικούς που είχαν οριστεί στην προηγούμενη Επιτροπή!!!
    Τούτο επειδή οι αυτοδιοικητικοί δεν φαίνεται να είναι πρόθυμοι “να χρεωθεί η καμπούρα τους” μια πιθανότατη ματαίωση – αποτυχία της Εμποροπανήγυρης.
    Πηγές του δημαρχείου έκαναν λόγο ακόμη και για καυγάδες καθώς και για έντονη αμφισβήτηση των πρωτοβουλιών του δημάρχου κ. Μιχ. Πλιάκου στον οποίο αποδίδουν την αποτυχία των έως τώρα ενεργειών, αλλά και της εξαιρετικά δουλεμένης από τον Άλκη Βότσικα και Δημήτρη Λάμπρου κανονιστικής που καταργείται. Ταυτόχρονα ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σφήκας φέρεται εξόχως προβληματισμένος με την όλη διαδικασία και αναμένεται η αντίδρασή του.

Ες αύριον…
    “Ες αύριον” λοιπόν τα νεότερα, αφού φανεί πρώτα η πλήρης πρόθεση του δημάρχου κ. Πλιάκου και της δημοτικής αρχής στο αποψινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο…