Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Τον Σπύρο Τζόκα, Αντιπεριφερειάρχη της κ. Ρένας Δούρου και λογοτέχνη, τίμησε ο Δήμος Ζίτσας.

Στις εκδηλώσεις στη μνήμη του Χρήστου Χρηστοβασίλη στο Σουλόπουλο. Οι στενές σχέσεις με τον κ. Φούχτελ της κ. Μέρκελ και του κ. Σόϊμπλε και τα φαντάσματα του παρελθόντος.
Γράφει ο αριστερός serfer”
    Εκδηλώσεις στη μνήμη του λογοτέχνη, δημοσιογράφου και πολιτικού Χρήστου Χρηστοβασίλη διοργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων, την Τοπική Κοινότητα και την Αδελφότητα Αποδήμων Σουλόπουλου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην γενέτειρα του Χρηστοβασίλη, το Σούλι Χρηστοβασίλη, το Σάββατο 8 Αυγούστου.
    Οι εκδηλώσεις που περιελάμβαναν τη βράβευση του πολιτικού, λογοτέχνη, αυτοδιοικητικού Σπύρου Τζόκα ο οποίος κατάγεται από το Δεσποτικό, ξεκίνησαν με...
επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Χρήστου Χρηστοβασίλη. Ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων.
    Στην ζωή και το έργο του πολιτικού, λογοτέχνη και δημοσιογράφου Σπύρου Τζόκα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Καλαμά κ. Θαν. Τσεκούρας

«O Φουχτελισμός ως ανώτατο στάδιο του ραγιαδισμού»
    Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού Ζίτσας που είχε την επιμέλεια της παρουσίασης, ο κ. Στεφ. Μιχάλης (Θαρύπας) είναι άνθρωπος που έχει σχέσεις (κλικ εδώ) με τον κ. Χανς Φούχτελ (σημερινές δηλώσεις του κ. Φούχτελ εδώ), τον ειδικό απεσταλμένο στην Ελλάδα της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Μέρκελ και του κ. Σόϊμπλε.
    Θεωρείται βέβαιο ότι τις στενές σχέσεις Θαρύπα - Φούχτελ δεν τις γνώριζε ο έντονα αντιμνημονιακός κ. Σπύρος Τζόκας που θεωρεί τον Φουχτελισμό ως ανώτατο στάδιο του ραγιαδισμού» (κλικ εδώ), άλλως ίσως “απαντούσε κατάλληλα” στον κ. Στεφ. Μιχάλη. 
    Χαρακτηριστικό είναι ετούτο το μικρό απόσπασμα άρθρου του κ. Τζόκα: «Το σκηνικό από τα παλιά. Τα φαντάσματα του παρελθόντος και πάλι μπροστά μας. Παραστάσεις απλώνονται μπροστά μου. Σκηνές τραγικών εποχών, όταν οι Έλληνες ηγήτορες έλεγαν στον Αμερικανό τοποτηρητή... ιδού ο στρατός σου!!! Τρέμω στην ιδέα ότι πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο Ράιχενμπαχ και υπουργός Εσωτερικών ο Φούχτελ. Ή δεν θέλω να το παραδεχθώ, για να μην πέσω σε κατάθλιψη; Και ολοένα δεν με αφήνουν να ησυχάσω... ή να μείνω στις ψευδαισθήσεις μου, ότι η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και αξιοπρεπής χώρα. Τρέμω στην ιδέα ότι πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο Ράιχενμπαχ και υπουργός Εσωτερικών ο Φούχτελ. Ή δεν θέλω να το παραδεχθώ, για να μην πέσω σε κατάθλιψη; Και ολοένα δεν με αφήνουν να ησυχάσω... ή να μείνω στις ψευδαισθήσεις μου, ότι η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και αξιοπρεπής χώρα.»

Παραδοσιακά
    Η βραδιά έκλεισε  με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια στη θέση «Αγνάντια» του οικισμού Σούλι Χρηστοβασίλη στο Σουλόπουλο.
    Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν  ο Βουλευτής κ. Κώστας Τασούλας, ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος κ. Πλιάκος. Παρευρέθηκαν επίσης, ο αντιδήμαρχος Ζίτσας Αλκης Βότσικας,  ο επικεφαλής της Αυτοδιοικητικής Ενότητας Βασίλης Γαρδίκος,  Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, κάτοικοι, δημότες, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και των γραμμάτων και μέλη – εκπρόσωποι των Αδελφοτήτων.
    Η συγκινησιακή φόρτιση που υπήρχε στη συγκέντρωση κορυφώθηκε με παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική και πολύ κέφι.

Η ακαδημαϊκή πορεία του Σπύρου Τζόκα
    Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε το συγγραφικό έργο του Σπύρου Τζόκα, καθώς και η ακαδημαϊκή πορεία του.
    Τα κυριότερα έργα που συνοπτικά παρουσιάσθηκαν είναι:
  •     “Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αι. Υπανάπτυξη ή εξαρτημένη ανάπτυξη;” Θεμέλιο, 1988.
  •     “Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιστορική διαδρομή και σύγχρονη πραγματικότητα”, πανεπιστημιακές εκδόσεις, 1997.
  •     “Καισαριανή. Η φυσιογνωμία μιας πόλης,” 1988.
  •     “Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους. Οδοιπορικό στον 19ο αι., Θεμέλιο 1999.” Το βιβλίο αυτό πήρε το Α’ βραβείο από τη Βουλή των Ελλήνων.
  •     “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το εγχείρημα του Αστικού εκσυγχρονισμού 1928-1932. Η οικοδόμηση του αστικού κράτους”, Θεμέλιο, 2000. Το βιβλίο αυτό, επίσης, απέσπασε το Α’ βραβείο από τη βουλή των Ελλήνων.
  •     Διδακτικές στρατηγικές στο μάθημα της Ιστορίας. Εικαστικές και οπτικοακουστικές πηγές.   Σαββάλας 2002.
  •     “Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.. Ιστορική διαδρομή και σύγχρονη πραγματικότητα.” Θεμέλιο 2006.
  •     «Ο κύκλος των «μάταιων» πράξεων», Ιστορικό μυθιστόρημα, Εύμαρος, 2014. Το έργο αυτό έγινε και θεατρικό.
  •     Έχει δημοσιεύσει δοκίμια, επιστημονικά και πολιτικά άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και σε εφημερίδες.
Η κατακλείδα της παρουσίασης ήταν:
    «Ο Σπύρος Τζόκας, ως ιστορικός επιστήμονας μας παραθέτει λιτά, ευσύνοπτα και επιστημονικά ένα  πανόραμα  όλων των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και τον κόσμο, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι εκείνη του ’40. Ιστορική περίοδος ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τόπο μας. Η πένα του συγγραφέα, τα μικρά σημαδάκια πάνω στο λευκό χαρτί δείχνουν την ψυχή του.... Ο Σπύρος Τζόκας έχει ψυχή βαθιά.... Αγωνιστής και διανοούμενος, πάντα στην πρώτη γραμμή, δίνει το παράδειγμα στις νεότερες γενιές.»

Μερικές πολιτικές παρεμβάσεις του Σπύρου Τζόκα
1.    «ΟΧΙ στην Υποτέλεια – Δεν θα μας νικήσουν: Επιστολή – παρέμβαση» κλικ εδώ
2.    «58 χρόνια από τη δολοφονία του Στέφανου Σαράφη» κλικ εδώ
3.    «O φουχτελισμός ως ανώτατο στάδιο του ραγιαδισμού» κλικ εδώ

Ποιος είναι ο Σπύρος Τζόκας
    Ο Σπύρος Τζόκας  γεννήθηκε στην Καισαριανή και κατάγεται από το Δεσποτικό.
    Αποφοίτησε από το Ιστορικό – Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Universite de Paris I, όπου απέκτησε το DEA, με βαθμό Άριστα.
    Το 1985 διορίστηκε στη Μέση εκπαίδευση και παράλληλα συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ελλάδα.
    Τον Ιούλιο του 1989 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή και απέκτησε τον διδακτορικό τίτλο με βαθμό Άριστα.
    Το 1994 περνάει από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από το 1994 ως και σήμερα διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Στην πολιτική σκηνή διετέλεσε  Αντιδήμαρχος  Καισαριανής  και ακολούθως Δήμαρχος Καισαριανής. Από το 2010 είναι μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ και μέλος του Κογκρέσου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης.
    Τα τελευταία χρόνια είναι επικεφαλής – συντονιστής του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και έως πρόσφατα ήταν επικεφαλής της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής.
   Βρίσκεται δίπλα στη Ρένα Δούρου από τη στιγμή που ανέλαβε την υποχρέωση να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της Περιφέρειας Αττικής και προσπαθεί να βοηθήσει με τις επεξεργασίες του Τμήματος Αυτοδιοίκησης.
    Την  αυτοδιοικητική του συμβολή  στη μάχη των μαχών της Περιφέρειας Αττικής, καθώς  και την προσήλωση του στις επιλογές του κόμματος και στη διάταξη των δυνάμεων που αυτό σχεδιάζει,  εξυπηρετεί και η ένταξη του στο συνδυασμό «Δύναμη Zωής» στη μεγάλη μάχη της ανατροπής των μνημονίων, του Καλλικράτη και για μια περιφέρεια που θα συνιστά μοχλό ανάπτυξης, με διαφάνεια, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη και ανθρωπιά.