Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Πραγματοποιήθηκε η «Γιορτή Αγρότισσας» στο Καλοχώρι…

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.
    Το Σάββατο1 Αυγούστου 2015, στο Καλοχώρι Ζίτσας τιμήθηκε και εφέτος η Ελληνίδα Αγρότισσα. 
    Η σεμνή επιμνημόσυνη δέηση έγινε στο μνημείο της Αγρότισσας, επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας (Χάνι Τσίκα), το οποίο είναι έργο του γλύπτη Γιάννη Καγιώργου (24-6-1986) με απεικόνιση μιας αγρότισσας (Ευθαλίας Κανάτα), μετά από δωρεά της Φανής Λαγογιάννη και του Παναγιώτη Νικολάου. 
    Στο μνημείο διακρίνεται μια αγρότισσα να οργώνει με ένα ζευγάρι υποζύγια και να λέει: «Άντε...
Μαρτίνη, άντε Μαγιούλη, ώσπου να έρθει ο αφέντης μου από τα ξένα». Λίγο παραπίσω έχει διαμορφωθεί από παλαιότερα «Το Πάρκο της Αγρότισσας», μέσα, δίπλα στον ποταμό Καλαμά.
    Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 9.00 το πρωί του Σαββάτου με Rafting στον ποταμό Καλαμά (φωτογραφίες παρακάτω) και κορυφώθηκαν το απόγευμα της ίδιας μέρας με επιμνημόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Αγρότισσας όπου στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων, ο Δήμος Ζίτσας, η Περιφέρεια Ηπείρου, η παράταξη Γαρδίκου «Αυτοδιοικητική Ενότητα», η παράταξη Ματσάγκα «Ριζοσπαστική Αριστερά», ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλοχωρίου, η Τοπική Κοινότητα Καλοχωρίου και ο σύλλογος «Καθαρός Καλαμάς».
    Επίσης πραγματοποιήθηκε ημερίδα για το περιβάλλον και την ανάπτυξη, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην Τ.Κ. Βουτσαρά. Εκεί ο δήμαρχος κ. Πλιάκος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενούς τομέα με μέτρα που όλοι εύχονται να λάβει η πολιτεία σε κεντρικό επίπεδο, «για να συνεχίσουμε να ερχόμαστε και τα επόμενα χρόνια κάθε Αύγουστο στην γιορτή της αγρότισσας» όπως είπε χαρακτηριστικά.
    Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Αθλητισμού Στέφ. Μιχάλης στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στον πολυσύνθετο ρόλο και τις ανάγκες που έχει η αγρότισσα καθώς και στη διαχρονική προσφορά της στην αγροτική οικονομία. «Στεκόμαστε στο πλευρό της είπε, και με εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, προσπαθούμε να αναδεικνύουμε ζητήματα που θα τις βοηθούν να αναπτύξουν δράσεις οι οποίες θα συνεισφέρουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, θα συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου και κατ' επέκταση στην προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και θα τις ενδυναμώσουν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον».
    Ακολούθησαν ομιλίες που αφορούσαν στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο δασολόγος Ρήγας Τσακίρης, αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόβλημα της εξάπλωσης του μεταχρωματικού έλκους στα πλατάνια κατά μήκος του Καλαμά. Ενώ η πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Θεσπρωτίας Μυρτώ Λύκα, κατέθεσε προβληματισμούς και προτάσεις για την αγροτική ανάπτυξη και την κτηνοτροφία.
    Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης, ο αντιδήμαρχος Αλκιβιάδης Βότσικας, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Βασίλης Γαρδίκος, ο επικεφαλής της «ΡΙ.ΖΑ» Μανώλης Ματσάγκας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιωάννα Καλογήρου και Αποστόλης Χανδόλιας, οι κ. Μιχ. Μπίγγος και Βασ. Κίτσιος, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, αγρότες και κάτοικοι της περιοχής.