Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Το ZitsaGate δεν ξεχνά να τιμά όλους τους Ήρωες!

    Μέρα γιορτής και αντίστασης ξημερώνει αύριο, μέρα του ΟΧΙ και της αντίστασης. Μέρα διαχρονικά ιστορική στους αγώνες ενάντια στους κατακτητές.
    Τέτοιες μέρες, ξημερώματα της 28ης προς την 29η Οκτωβρίου του έτους 1822 ο πυρπολητής Κανάρης πυρπόλησε στην Τένεδο τουρική υποναυαρχίδα. Σύμφωνα με...
τις μαρτυρίες, ο Κανάρης επιτέθηκε στην υποναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, καθώς η ναυαρχίδα κατόρθωσε να μπει στα Στενά και κατάφερε να την κάψει. Από τα 800 άτομα του πληρώματος της τουρκικής υποναυαρχίδας ελάχιστοι σώθηκαν αλλά ο πανικός πού ξέσπασε στην αρμάδα είχε ως αποτέλεσμα πολλά τουρκικά πλοία, στην προσπάθεια τους να κρυφτούν στα Στενά, να πέσουν σε ξέρες.
    Είναι αλήθεια ότι ο πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης (Ψαρά 1793 – Αθήνα 1877), υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς αγωνιστές του 1821 και πολιτικός. Ήταν γιος ναυτικού και έμαθε λίγα γράμματα στο νησί του. Ακολούθησε το ναυτικό επάγγελμα των Ψαριανών ξεκινώντας από μούτσος, για να γίνει καπετάνιος επιδεικνύοντας ιδιαίτερη εξυπνάδα, τολμηρότητα και εργατικότητα.
    Αναντίρρητα ο Κανάρης υπήρξε μία από τις χαρακτηριστικότερες μορφές της νεοελληνικής ιστορίας, ενώ η παρουσία και η δράση του υπήρξαν σημαντικές στην Επανάσταση και στην οργάνωση του ελεύθερου κράτους. Πέθανε το 1877 ως πρωθυπουργός, αφού διετέλεσε και αντιβασιλέας το 1863.
    Ο Κανάρης αναδείχθηκε ως ο πλέον ατρόμητος πυρπολητής του απελευθερωτικού αγώνα. Στις 7 Ιουνίου 1822 πυρπόλησε μαζί με τον Πιπίνο τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου που είχε καταστρέψει τη Χίο. Τον ίδιο χρόνο (νύχτα 28ης - ξημέρωμα 29ης  Οκτωβρίου) στην Τένεδο ο πυρπολητής Κανάρης με τον Βρατσάνο ανατίναξαν το δίκροτο του Τούρκου αντιναύαρχου. Το 1824 πυρπόλησε δύο πλοία του Χοσρέφ στη Σάμο και στη Μυτιλήνη.