Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Μεγάλη ένταση, φωνές και διακοπές, για λυματολάσπη και βιοαέριο στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο!!!

Σε δύσκολη θέση η δημοτική αρχή- Καταλυτική η παρουσία κατοίκων και των εκπροσώπων 18 φορέων του Δήμου.
«Αναδυόμενο άρωμα» από 
αχνίζοντα ζωικά απόβλητα
    Με το καλημέρα φαίνεται ότι άρχισαν τα δύσκολα για το δήμαρχο Ζίτσας κ. Μιχ. Πλιάκο. Με αφορμή την άρνησή του να προσφύγει ο δήμος Ζίτσας στην πολεοδομία και σε ασφαλιστικά μέτρα για τη λυματολάσπη του συζύγου της αντιπεριφερειάρχη κ. Τατ. Καλογιάννη στην Ελεούσα, δέχτηκε πρωτοφανούς έντασης επίθεση από σύσσωμη την αντιπολίτευση και από πολλούς κατοίκους που ήταν συγκεντρωμένοι. Η συζήτηση έγινε προ ημερήσιας διάταξης, σε κλίμα μεγάλης έντασης με διαπληκτισμούς και με διακοπή προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. 
    Η εκπρόσωπος των 18 φορέων του Δήμου Ζίτσας κ. Β. Αναγνώστου, ο πρόεδρος του Μεγ. Γαρδικίου κ. Χρ. Κυριακόπουλος και εκ των κατοίκων ο κ. Θαν. Αθανασίου απαίτησαν από τον κ. Πλιάκο «η Δημοτική αρχή να πάρει θέση άμεσα στο πλευρό των κατοίκων κι όχι να μας γυρνάει την πλάτη», τονίζοντας ότι «με την υγεία των παιδιών μας δεν…
μπορεί να παίζει κανένας Δήμος, καμιά Περιφέρεια, κανένα Υπουργείο. Όσες αποφάσεις και να φέρουν  θα τις ανατρέψουμε στην πράξη» όπως είπαν.

Όταν χτυπούν οι καμπάνες…
κλικ για zoom
    Εκτός από το φλέγον ζήτημα της λυματολάσπης, οι κάτοικοι επέμεναν ιδιαίτερα στο ζήτημα της μονάδας βιοαερίου που πρόκειται να κατασκευαστεί στη ΒΙΠΕ Ροδοτοπίου. Όπως είπαν «Γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει όταν χτυπούν οι καμπάνες στο Γαρδίκι, όταν δεν μπορούμε ν’ ανασάνουμε, ν’ ανοίξουμε τα παράθυρα στο σπίτι μας, όταν οι καπνοί της βιομηχανικής πέφτουν σαν πέπλο ομίχλης πάνω από τα σπίτια μας».
    Οι 18 φορείς του Δήμου Ζίτσας με ανακοίνωσή τους απέδωσαν ευθύνες στη δημοτική αρχή και στην Περιφέρεια Ηπείρου για την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή στον Υπουργό για το βιοαέριο είχε απορριφτεί και τώρα ο Δήμος Ζίτσας πρέπει να αποφασίσει προσφυγή στο ΣτΕ σύμφωνα με απόφαση του προηγουμένου Δημοτικού Συμβουλίου.

Ξέχασε…
    Και οι 4 παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταφέρθηκαν κατά της δημοτικής αρχής με σκληρό τρόπο, για την "ραθυμία" της, την ανοχή της όπως τονίστηκε. Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βασ. Γαρδίκος κατέκρινε το δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δ.Σ. επειδή «ξέχασαν»!!! να ανακοινώσουν στο σώμα ότι η πολεοδομία έβγαλε αυθαίρετες τις εργασίες που έκανε χωρίς άδεια ο σύζυγος της κ. Καλογιάννη για τη μονάδα λυματολάσπης στην Ελεούσα, ότι του έβαλε πρόστιμο και ότι διέταξε διακοπή εργασιών και κατεδάφιση εντός 30 ημερών, μετά από αίτηση των συμβούλων της αντιπολίτευσης η οποία υποβλήθηκε μετά την άρνηση του δημάρχου να την κάνει.
    Ταυτόχρονα ο κ. Γαρδίκος κάλεσε τη δημοτική αρχή να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα. «Να βγούμε να πούμε ξεκάθαρα, ότι είμαστε κατά. Η αντιπολίτευση, σύσσωμη, το έχει κάνει. Περιμένουμε τη δημοτική αρχή. Η πρωτοβουλία η δική μας, διαπίστωσε ότι στο μέρος αυτό γίνονται εργασίες αυθαίρετες» είπε. 
    Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Χρυσ. Βούζας, στηλίτευσε τακτικές λαϊκισμού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προτάσσοντας την ανάγκη «να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας. Παίζουμε ένα παιχνίδι που δεν οδηγεί πουθενά. Η συγκυρία απαιτεί γνώση και στρατηγική για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα». 
    Κάθετα αντίθετοι ήταν και οι επικεφαλής των άλλων δυο παρατάξεων, Μανώλης Ματσάγκας και Σωτήρης Μανούσης, οι οποίοι υπογράμμισαν πως πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος δημόσιος φορέας επεξεργασίας των λυμάτων, αλλά και να πάρει ξεκάθαρη θέση ο Δήμος Ιωαννιτών για το θέμα. 
    Απαντώντας ο δήμαρχος κ. Μιχ. Πλιάκος δεν τόλμησε μπροστά στους κατοίκους να αμφισβητήσει τις αποφάσεις της προηγούμενης η Δημοτικής Αρχής. Όπως είπε «Η ΔΕΥΑΙ έχει υπογράψει σύμβαση με τον ανάδοχο για τρία χρόνια. Μερικοί όμως «δουλεύουν» τον κόσμο. Πρέπει να διαχειριστούμε το πρόβλημά μας. Θα προστατέψω το περιβάλλον του Δήμου και τους δημότες. Ό, τι δεσμεύτηκα προεκλογικά ισχύει. Δεν δέχομαι ούτε ένα κιλό λυματολάσπης από αλλού» είπε.

(πηγή: epirusgate)