Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Κατέληξε στο «μοίρασμα της πίτας» ο Πλιάκος…

Τα ονόματα προέδρων και αντιδημάρχων. Ανακοίνωση μετά την εκλογή προέδρου από το φόβο διαρροών λόγω δυσαρέσκειας. Οι ειδικοί συνεργάτες.
    Οριστικοποιείται το σχήμα εξουσίας της δημοτικής αρχής του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Ζίτσας κ. Μιχ. Πλιάκου. Όπως όλα δείχνουν έχει καταλήξει στα ονόματα και τις μέρες που ακολουθούν την εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου (που θα γίνει το πρωί της Κυριακής 7 Σεπτεμβρίου), ο κ. Πλιάκος θα ανακοινώσει τους 5 αντιδημάρχους και τους 3 προέδρους των οργανισμών του Δήμου Ζίτσας.
    Ο λόγος της “καθυστέρησης”...
φαίνεται ότι είναι το “άγχος” του κ. Πλιάκου, ότι κάποιοι δημοτικοί του σύμβουλοι που θα μείνουν χωρίς χαρτοφυλάκιο, για λόγους δυσαρέσκειας θα “μαυρίσουν” την Κυριακή τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου που θα προτείνει.

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
    Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές που βρίσκονται κοντά στο νέο Δήμαρχο, για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Πλιάκος αρχικά είχε καταλήξει στον κ. Φώτη Ράρρα που έχει την εμπειρία και τη δυνατότητα, ενώ παράλληλα “σηματοδοτούσε” και το άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ.
    Μόλις «διέρρευσε» η σκέψη αυτή του κ. Πλιάκου, ομάδα δημοτικών του συμβούλων με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Σταλίκα «έπεσε να τον φάει». Προβάλλοντας ισχυρισμούς του τύπου «αυτός είναι ΠΑΣΟΚος» ή «σε λίγους μήνες με το παραμικρό ξίνισμα ο Ράρρας θα ανεξαρτητοποιηθεί» απαίτησαν από τον κ. Πλιάκο να γίνει πρόεδρος ο κ. Παν. Λιάκος απειλώντας αντάρτικο «με το καλημέρα». 
    Μάλιστα η επιρροή που άσκησε ο κ. Σταλίκας ήταν τέτοια που ο Μιχ. Πλιάκος αποφάσισε οριστικά το όνομα του Παν. Λιάκου για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Χρυσ. Βούζας
    Αξιοσημείωτο όπως αναφέρεται, είναι ότι ο κ. Πλιάκος προσδοκά (λόγω και της σχετικής εκλογικής στήριξης) να ψηφίσει τον κ. Λιάκο και ο Χρυσ. Βούζας. Αναφέρεται παράλληλα, ότι ο Γιώργος Σταλίκας, λέγοντας «τον Βούζα τον έχω εγώ» (;) υποσχέθηκε ότι αυτός «θα καταφέρει» τον κ. Βούζα να ψηφίσει τον Παν. Λιάκο, γεγονός που μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί την Κυριακή.

Αντιδήμαρχοι
    Όπως όλα δείχνουν, εκτός απροόπτου, δεν θα υπάρχει αντιδήμαρχος Τεχνικών. Η έλλειψη ικανών στελεχών είναι χαρακτηριστική και φαίνεται ότι ο κ. Πλιάκος θα κρατήσει ο ίδιος αυτό τον τομέα.

    Στον τομέα των Οικονομικών, αρχικά ως αντιδήμαρχος φέρονταν ο κ. Δημ. Λάμπρου, άνθρωπος  που εργάζεται στην εφορία και κατέχει το αντικείμενο. Παρά τις επίμονες πιέσεις του Δημάρχου προς τον Δημ. Λάμπρου, δεν κατάφερε ως τώρα να τον πείσει όπως όλα δείχνουν. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Πλιάκος θα αναγκαστεί να καταλήξει στο «αμφίβολο πάντρεμα» Σταλίκα – Ράρρα με τον κ. Γιώργο Σταλίκα στην Οικονομική επιτροπή και τον κ. Φώτη Ράρρα Αντιδήμαρχο Οικονομικών. Μια συμβίωση απαρχής δύσκολη.

    Στον τομέα της Συντήρησης Υποδομών φέρεται ως βέβαιος ο κ. Άλκ. Βότσικας. Συνταξιούχος στρατιωτικός ο κ. Βότσικας, με άπειρο ελεύθερο χρόνο αλλά και εμπειρία που απέκτησε τόσα χρόνια στο στρατό με γνώσεις από τη Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών όπου φοίτησε, θεωρείται ως ο «κατάλληλος» τόσο για τα μηχανήματα, όσο και για τη διαδικασία συντήρησής τους, καθώς και για τα υδραυλικά και τον φωτισμό. Τομέας που ο Άλκης Βότσικας θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα παραδώσει τα δεύτερα 2,5 χρόνια στην «παλιά καραβάνα» Γιώργο Σταλίκα.

    Στον τομέα του Αθλητισμού, αλλά και της ευθύνης της Ενότητας Μολοσσών, βέβαιος αντιδήμαρχος είναι ο κ. Σ. Μιχάλης, γνωστός και ως «Θαρύπας». Έχοντας διατελέσει στο παρελθόν αντιδήμαρχος στον τότε Δήμο Μολοσσών, όταν Δήμαρχος ήταν ο Μιχ. Παντούλας, ξέρει τα πράγματα. Παράλληλα ως ενεργό μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΣΗΠ ο κ. Μιχάλης «κατέχει» τα αθλητικά. Εκκρεμές μένει το ζήτημα να του ανατεθεί και το «χαρτοφυλάκιο» των Πολιτιστικών.
   
    Ο τομέας της Καθαριότητας δύσκολα θα ξεφύγει από τον Θωμά Μάστακα. Θεωρείται εργατικός και μεθοδικός και ο κ. Πλιάκος αποφάσισε παρά τις έντονες πιέσεις του Βαγ. Γκουγιάννου.

    Η 5η αντιδημαρχία που μένει είναι «το μήλο της έριδος». Ως πιθανότερη για τον τομέα της Ποιότητας Ζωής, Κοινωνικής Πολιτικής και των Πολιτιστικών φέρεται η Γιάννα Γεωργούλη. Και εδώ εξακολουθούν να είναι έντονες οι πιέσεις του Βαγ. Γκουγιάννου. Σε τέτοια περίπτωση ο κ. Γκουγιάννος θα αναλάβει και την ενότητα της Εκάλης ενώ μάλλον το μεγάλο μέρος των προηγουμένων αρμοδιοτήτων θα πάει στον Θαρύπα.

Στους Οργανισμούς
    Βέβαιος Πρόεδρος στις 2 Σχολικές Επιτροπές Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης είναι ο κ. Περ. Γρίβας.
    Στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ζίτσας (Βοήθεια στο Σπίτι κλπ) ως πιθανός πρόεδρος φέρεται ο ιατρός κ. Ανέστης Καρατασίτσας και στο έτερο Νομικό πρόσωπο (Παιδικοί Σταθμοί κλπ) θα είναι εκτός απροόπτου όποιος από τους Γιάννα Γεωργούλη και Βαγ. Γκουγιάννο δεν αξιοποιηθεί ως αντιδήμαρχος.



Οι Ειδικοί Συνεργάτες
    Πραγματικό «μήλο της έριδος» αποτελούν οι 3 θέσεις ειδικών συνεργατών που προβλέπονται. Σύμφωνα με έντονες φήμες, μετά και από πιέσεις προς τον κ. Πλιάκο της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη (της οποίας η οικογένεια έχει οικονομικά συμφέροντα στο Δήμο Ζίτσας αφού ο άντρας της είναι ο επενδυτής της ιδιωτικής μονάδας λυματολάσπης στην Ελεούσα),  τη μία θέση ακούγεται ότι «καπάρωσε» ο σύζυγος της εξαδέλφης και συνεπώνυμής της, ο δικηγόρος και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βασ. Γοργόλης.

    Για τη δεύτερη θέση ακούγεται γυναικείο όνομα με σπουδές αγροτικής κατεύθυνσης.

    Για την τρίτη θέση ειδικού συνεργάτη ο κ. Πλιάκος θα προτιμούσε μηχανικό, ώστε να καλύψει το σχετικό έλλειμμα που έχει. Αλλά με δεδομένο ότι ο Νόμος δεν επιτρέπει στους ειδικούς συνεργάτες την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος, ιδιαίτερα μάλιστα την εκτέλεση δημοσίων έργων, ούτε ακόμη και των τυχόν εκκρεμών, συναντά δυσκολίες που ίσως τον οδηγήσουν σε επιλογή άλλου ατόμου.

    Μένει να φανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα εάν και κατά πόσο θα επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές.