Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Το Ειρηνοδικείο Ζίτσας ανάμεσα στα 12 που κλείνουν στην Ήπειρο!!!

    Τη συγχώνευση 150 Ειρηνοδικείων από τα συνολικά 301 ανά την Ελλάδα, προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, μέσω του προεδρικού διατάγματος που κατέθεσε προς επεξεργασία στο ΣτΕ, με σκοπό να εξοικονομείται ετησίως ένα δισ. Ευρώ, περίπου.
    Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος οι συγχωνεύσεις των Ειρηνοδικείων στην Ήπειρο έχουν ως εξής:...

-Τα Ειρηνοδικεία Ζίτσας, Μετσόβου, Ζαγορίου και Πωγωνίου ενοποιούνται στο Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων.
-Τα Ειρηνοδικεία Θεσπρωτικού και Πάργας στο Ειρηνοδικείο Πρεβέζης.
-Τα Ειρηνοδικεία 'Ανω Καλεντίνης, Δροσοπηγής, Τζουμέρκων και Φιλιππιάδας στο Ειρηνοδικείο 'Αρτας.
-Τα Ειρηνοδικεία Παραμυθιάς και Φιλιατών στο Ειρηνοδικείο Ηγουμενίτσης.
    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης κατέθεσε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τη συγχώνευση ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων στην Επικράτεια». 
    Κριτήριο για τη συγχώνευση των «άγονων» ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων της χώρας αποτέλεσε ο μικρός αριθμός έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη από του υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς, κατά την τελευταία δεκαετία αρκετά από αυτά έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουργούν, καθώς εκδίδουν ελάχιστες υποθέσεις το χρόνο, επιβαρύνοντας όμως έτσι το ελληνικό Δημόσιο με δυσανάλογες για τη χρησιμότητά τους δαπάνες. 
    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία υπάρχουν Ειρηνοδικεία τα οποία το 2010 εξέδωσαν από καμία έως εννέα αποφάσεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, εκτιμά ότι από τη συγχώνευση αυτή θα προκύψουν σημαντικότατα οικονομικά οφέλη, καθώς υπολογίζεται, ότι η εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης σε ετήσια βάση θα ξεπεράσει συνολικά το ένα εκατομμύριο ευρώ.