Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Στρατόπεδο Βροσίνας : ακατάλληλο για φιλοξενία μεταναστών…

Ρογκότης: ο Δήμος Ζίτσας είπε ομόφωνα ΟΧΙ και θα αντιδράσει (ΒΙΝΤΕΟ).
    Επαληθεύοντας πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του zitsagate της περασμένης Παρασκευής (εδώ), ο δήμαρχος κ. Δ. Ρογκότης σε σημερινές του δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, ήταν κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το παλιό στρατόπεδο Βροσίνας ως κέντρο φύλαξης μεταναστών, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη.
    Ειδικότερα ο υπουργός προστασίας του πολίτη προκειμένου να “καθαρίσει” το κέντρο της Αθήνας από τους αλλοδαπούς, θα...
ζητήσει την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή θα  καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, με την οποία θα δίνεται το «πράσινο φως» για την δημιουργία και άλλων 30 μετά την Κοζάνη «στρατοπέδων φιλοξενίας αλλοδαπών» στην Ελλάδα.
    Στην Ήπειρο ως πιθανή θέση είναι η περιοχή της Βροσίνας, σε παλαιές εγκαταστάσεις που θα παραχωρήσει ο Στρατός και θα έχει δυνατότητα να στεγάσει περί τα 450 άτομα.
    Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός στους περιφερειάρχες το πρωί της Δευτέρας.


ΒΙΝΤΕΟ: Ρογκότης στο ITV (Δευτέρα 26/3/2012) για το θέμα : κλικ εδώ


Αναλυτικά η συνάντηση Χρυσοχοΐδη - Περιφερειαρχών  (εδώ)

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη νομοθέτηση της κατασκευής τριών κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών σε κάθε μία από τις εννέα Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας θα προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πριν από τις εκλογές.

Οι ηπειρωτικές Περιφέρειες είναι: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου.



Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για κάθε χώρο κράτησης θα δημιουργούνται ανεξάρτητα αστυνομικά τμήματα που θα στελεχώνονται από 150 νέους αστυνομικούς. Επίσης, σε κάθε 250 μετανάστες θα αντιστοιχούν 70 άτομα ως προσωπικό ασφαλείας (security).

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κ. Χρυσοχοΐδης στη συνάντηση με τους περιφερειάρχες, στους οποίους παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης, οι Περιφέρειες έχουν προθεσμία μίας εβδομάδας, για να απαντήσουν αν συμφωνούν με τη δημιουργία των κέντρων, καθώς και να προτείνουν χώρους.



Στη συνέχεια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας θα προχωρήσουν στην εξεύρεση των κατάλληλων χώρων.

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι «οι νόμοι ψηφίζονται και ισχύουν για όλους τους πολίτες».
Επίσης, ανέφερε ότι τα εξασφαλισμένα κοινοτικά κονδύλια για τα κέντρα κράτησης ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ για την τριετία 2011 - 2013.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί για την κατασκευή των κέντρων είπε ότι η λύση δεν είναι να ρίχνει ο ένας το πρόβλημα στην αυλή του άλλου, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση της Κοζάνης είπε ότι πρέπει να πάρουν θέση υπεύθυνα όσοι αντιδρούν.
Έκρουσε, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι τον Ιούνιο η χώρα κινδυνεύει να βγει εκτός Σένγκεν.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός υπενθύμισε ότι οι εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης είχαν γίνει και πριν, χωρίς αποτέλεσμα. Τόνισε δε ότι σε αυτό το θέμα δεν χωράνε κομματικές σκοπιμότητες.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ήταν από εκείνους που εξέφρασε διαφωνία, λέγοντας ότι το σύστημα με τους χώρους αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επισήμαε μάλιστα ότι η Θεσσαλία δεν αντιμετωπίζει ζήτημα με παράνομους μετανάστες και δεν διαθέτει διαθέσιμο χώρο.
Η χαρτογράφηση των κέντρων
Το Αρχηγείο της Αστυνομίας διένειμε κατά τη σύσκεψη στους περιφερειάρχες έγγραφο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κέντρων που θα δημιουργηθούν, στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στα ανταποδοτικά οφέλη και τις νέες θέσεις εργασίας, που θα προκύψουν σύμφωνα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται ότι κάθε χώρος κράτησης αλλοδαπών θα είναι χωρισμένος σε τέσσερις τομείς για κράτηση συνολικά 1.000 ατόμων.

Κάθε τομέας θα είναι χωρητικότητας 250 ατόμων, ο οποίος θα χωρίζεται σε 5 πτέρυγες των 50 ατόμων.



Κάθε πτέρυγα (1/5 τομέα) 50 ατόμων περιλαμβάνει:
  •      Χώρους διαμονής
  •      Χώρο εστιατορίου
  •      Χώρους υγιεινής (WC, ντους)
  •      Χώρο θρησκευτικής λατρείας
  •      Υπαίθριο χώρο άθλησης
  •      Ελεύθερους χώρους - προαυλισμού
  •      Η εγκατάσταση θα έχει τριπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ (η εξωτερική θα έχει κονσερτίνα) και θα είναι ύψους 3 μέτρων.
  •      Περιλαμβάνει Διοικητήριο με χώρους διοίκησης, προσωπικού και λοιπούς απαραίτητους χώρους (χώρος ιατρείου με αναρρωτήριο, γραφείο πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χώρος για παραμονή εκπροσώπων συνεργαζόμενων φορέων, κλπ.).
  •      Φύλαξη
  •      Εξωτερική φύλαξη από αστυνομικό προσωπικό με οπλισμό
  •      Εσωτερική φύλαξη από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας
  •      Υποστήριξη από τεχνικά μέσα επιτήρησης (κλειστό κύκλωμα καμερών- CCTV)
  •      Ανταποδοτικά Οφέλη
  •      Ίδρυση αστυνομικής Υπηρεσίας (150 αστυνομικοί)
  •      Ιδιωτικό προσωπικό Ασφαλείας (300 άτομα)
  •      Κάλυψη αναγκών σίτισης από εταιρεία Catering
  •      Παροχή υπηρεσιών ιατρικής μέριμνας
  •      Συνεργείο καθαρισμού
  •      Συνεργία συντήρησης- τεχνικής κάλυψης
  •      Εκμετάλλευση κιλικίων
  •      Υπηρεσίες καθαριστηρίου (πλυντήρια, στεγνωτήρια).
Συνολικά θα απασχοληθούν στο κέντρο κράτησης 1.000 περίπου άτομα από τη τοπική κοινωνία.