Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Επίσημα η Παιδόπολη "Αγία Ελένη" στο Δήμο Ζίτσας κέντρο φιλοξενίας προσφύγων…

Με επίσημο έγγραφο του Υπουργείου – Άμεση ετοιμασία του χώρου – Πάλι από Αθήνα με απευθείας ανάθεση οι προμήθειες;
Θέμα πολύ λίγων ημερών είναι η φιλοξενία προσφύγων στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Αγία Ελένη»
Η επιβεβαίωση για την μετατροπή της Παιδόπολης σε Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων, έρχεται με τον πλέον επίσημο τρόπο και συγκεκριμένα με έγγραφο του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Δημ. Βίτσα στον Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο. Έτσι...
επισήμως πλέον η Παιδόπολη της Αγίας Ελένης ετοιμάζεται να λειτουργήσει ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων.
Οι εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές εδώ και χρόνια και όσες προσπάθειες είχαν γίνει για την αξιοποίησή τους, απέβησαν άκαρπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έγινε αυτοψία στο χώρο της Παιδόπολης, από αξιωματικούς της 8ης Μεραρχίας. Το διάστημα κατά το οποίο το κτιριακό συγκρότημα έμεινε κλειστό, τα κτίρια υπέστησαν μεγάλες φθορές αλλά και ζημιές, με αποτέλεσμα να απαιτείται ένα υψηλό κονδύλι για την συντήρησή τους. Φαίνεται πάντως ότι σε πρώτη φάση θα διατεθεί ποσό άνω των 200.000 €, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η συντήρηση, προκειμένου να μεταφερθούν και να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Τις εργασίες θα αναλάβει ο στρατός.
    Οι εγκαταστάσεις της Παιδόπολης βρίσκονται απέναντι από το αεροδρόμιο και ανήκουν στο Δήμο Ζίτσας, ο οποίος είχε καταβάλει προσπάθειες για την αξιοποίησή τους, χωρίς όμως αυτό να καταστεί εφικτό.
Στην επιστολή του Υπουργού, με ημερομηνία 4 Απριλίου, σημειώνεται πως μετά την παραχώρηση του χώρου από το αρμόδιο υπουργείο θα χρησιμοποιηθεί για την φιλοξενία προσφύγων.
Πριν την διαμόρφωση του χώρου θα πραγματοποιηθεί αναγνώριση από αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων για να καθοριστεί το είδος και οι ποσότητες των απαιτούμενων εργασιών.
Όπως αναφέρει ο κ. Βίτσας, μέρος των εργασιών θα πραγματοποιηθεί από προσωπικό του στρατού ενώ οι υπόλοιπες σε συνεργασία με τον Δήμο ή ιδιωτικές εταιρίες.
Και το έγγραφο συνεχίζει: «Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι όπως και στα υπόλοιπα λειτουργούντα κέντρα φιλοξενίας, θα πληρούνται οι κανόνες υγιεινής, τα προϊόντα σίτισης θα αγοράζονται από την τοπική κοινωνία, την εσωτερική καθαριότητα θα αναλάβουν σε πρώτο στάδιο οι Ένοπλες Δυνάμεις (οι ίδιες ή με εταιρία καθαρισμού), εκτός αν υπάρχει συμφωνία με τον οικείο δήμο με αντίστοιχη επιχορήγησή του»!!
Από το έγγραφο του Υπουργού δεν προκύπτει σαφές χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα όμως με πληροφορίες, οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς ώστε η Παιδόπολη να ανοίξει για τις προσφυγικές ανάγκες.
Επίσης, δεν προκύπτει από κανένα σημείο, ότι θα μεταφερθούν πρόσφυγες από όσους έχουν εγκατασταθεί στον Κατσικά. Το πιθανότερο είναι ότι στους στεγασμένους χώρους θα μεταφερθεί ένας επιπλέον αριθμός προσφύγων, ο οποίος είναι άγνωστος.