Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας. Αποχώρησε και καταγγέλλει σύσσωμη η αντιπολίτευση…

Με κοινή σκληρότατη ανακοίνωσή τους οι παρατάξεις Γαρδίκου, Βούζα και Ματσάγκα καταγγέλλουν τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παν. Λιάκο. Το μείζον ζήτημα έγινε με αφορμή την πλατεία στο χώρο του νέου Δημαρχείου στην Ελεούσα. 
    Σε κοινή ανακοίνωση – καταγγελία προχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του Δήμου Ζίτσας (δείτε όλη την καταγγελία στη συνέχεια). 
    Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου κατά τη συζήτηση του θέματος της πλατείας του νέου Δημαρχείου Ελεούσας (προϋπολογισμού 1,0 εκατ. €), τα “αίματα άναψαν” και η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θύμισε για λίγο τις συγκρούσεις που συνηθίσαμε στη Βουλή.     
    Συγκεκριμένα κατά...
τη συζήτηση του 3ου θέματος «Πρόταση τροποποίησης σχετικά με το έργο “Διαμόρφωση κεντρικής πλατείας Δημαρχείου και Περιβάλλοντος χώρου” Δήμου Ζίτσας (αναδόχου «Κ/Ξ Γενική Κατασκευαστική ΑΤΕΒΕ – Ιωάννης Κοσμίδης)» οι αντεγκλήσεις ήταν έντονες και συνεχείς με εκατέρωθεν αιχμές.

Το ιστορικό
    Στις 20 Νοεμβρίου 2014 με την 327/2014 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την μελέτη του έργου «Διαμόρφωση Κεντρικής Πλατείας Δημαρχείου και Περιβάλλοντος Χώρου του Δήμου Ζίτσας» και την υποβολή της στο ΕΣΠΑ. Το Υπουργείο έδωσε ένταξη αμέσως με ποσό 1.009.000 € (στις 29.12.2014, Α.Π.23860). Η δημοπρασία έγινε στις 10 Μαρτίου 2015 ενώ η μελέτη ήταν ώριμη και πλήρης από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ανάδοχος κηρύχτηκε ο δεύτερος (2ος) μειοδότης με έκπτωση 47,79%.
    Σύμφωνα με επίσημη δήλωση του Δημάρχου κ. Μιχ. Πλιάκου το έργο θα ήταν έτοιμο και ολοκληρωμένο στις 30 Νοεμβρίου 2015. Το έργο έπρεπε να είναι απολύτως έτοιμο, τελειωμένο και εξοφλημένο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015 που έληξε το ΕΣΠΑ, κάτι που δε συνέβη αφού μέχρι τέλος του Ιανουαρίου 2016 εκτελέστηκε μόνο το 8% περίπου.

Απένταξη ή γέφυρα;
    Πλέον, αφού το ΕΣΠΑ έκλεισε στις 31/12/2015 και το έργο είναι ημιτελές ,υπάρχουν μόνο δύο λύσεις.
    Η πρώτη περίπτωση είναι το έργο να απενταχθεί και να κατασκευασθεί με χρήματα του Δήμου, που όμως δεν υπάρχουν. Γιατί χρήματα του Δήμου είναι αυτά της πράξης εφαρμογής της Ελεούσας (όπου υπάγεται η πλατεία), που όμως αν τα ρίξει η δημοτική αρχή όλα στην πλατεία, θα μείνουν τα οικόπεδα της επέκτασης χωρίς έργα, ή διαφορετικά ο Δήμος Ζίτσας να ρίξει στην πλατεία όλα τα χρήματα της ΣΑΤΑ δύο (2) χρόνων που θα πάρει αφήνοντας όμως χωρίς έργα τα 57 χωριά, προκειμένου να μη “βάλει χέρι” στα χρήματα της πράξης εφαρμογής της Ελεούσας.  
    Η δεύτερη περίπτωση είναι να επιτύχει ο Δήμος Ζίτσας να εντάξει το έργο της πλατείας ως “έργο γέφυρα” στο νέο ΕΣΠΑ και η πλατεία να κατασκευασθεί, έστω με σημαντική καθυστέρηση. Στην κατεύθυνση αυτή επικεντρώνονται οι προσπάθειες του κ. Πλιάκου.
    Σύμφωνα με την αρμόδια διαχειριστική αρχή, για όσα έργα είχαν ξεκινήσει και είχαν γίνει λογαριασμοί μέχρι 30/11/2015 μπορούν οι φορείς (ο Δήμος Ζίτσας επί του προκειμένου) να υποβάλλουν αίτηση ζητώντας να γίνει το έργο γέφυρα και να συνεχιστεί, αλλά η υποβολή της αίτησης ΔΕΝ σημαίνει ότι θα γίνει δεκτή. Το αν θα γίνει ή όχι δεκτή κάθε αίτηση εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων (πρόοδος εργασιών, αν στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται τέτοια έργα κλπ) και η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Ιουνίου 2016. 
    Προς το παρόν το έργο είναι στον αέρα.

Οι αντιδράσεις του κόσμου και η τροποποίηση
    Η μελέτη του έργου της Πλατείας ήταν έτοιμη από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Ρογκότη, αλλά δεν είχε καταφέρει να την εντάξει στο ΕΣΠΑ κάτι που πέτυχε ο κ. Πλιάκος.
    Όμως  η "πίστα σκέιτμπορντ" που προβλέπει η μελέτη και η έντονη τσιμεντοποίηση (πράσινο προβλέπεται μόνο το 30% της πλατείας) συναντούσε (ήδη από το 2012) τις εντονότατες αντιδράσεις όλων σχεδόν των δημοτών και των κατοίκων που ήθελαν μεν την πλατεία, αλλά όχι το φόρτωμα με μπετόν και την πίστα για πατίνια.
    Η ασυμβατότητα του τσιμεντένιου όγκου που απαιτεί η πίστα του σκέιτμπορντ με μονομπλόκ τριών μέτρων, σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα λόγω της ταχύτητας που αναπτύσσουν οι έφηβοι με τα πατίνια σε ένα χώρο όπου θα παίζουν μικρά παιδιά στην παιδική χαρά και θα υπάρχουν γονείς και ηλικιωμένοι ήταν κάτι το δεδομένο.
    Και βέβαια όπως τονίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η αφαίρεση του σκέιτμπορντ και η αντικατάστασή του με γήπεδο μπάσκετ (πολύ ευκολότερη κατασκευή εργολαβικά) "αλλάζει" τους κανόνες της δημοπρασίας που είχε γίνει και εκτιμάται ότι ο εργολάβος θα βγει κερδισμένος εφόσον το έργο γίνει ευκολότερο.
    Ήδη από το 2012 ο τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Βλέτσας αντιδρούσε κατηγορώντας για τσιμεντοποίηση την τότε δημοτική αρχή και τον αρμόδιο (τότε) αντιδήμαρχο κ. Γαρδίκο ζητώντας τροποποίηση της μελέτης πριν την ένταξη. Τελικά η μελέτη ούτε άλλαξε, ούτε εντάχθηκε τότε στο ΕΣΠΑ, παρέμεινε η ίδια και αυτή τη μελέτη (με τους όγκους μπετόν και τα σκέιτμπορντ) ενέταξε προ 14 μηνών ο κ. Πλιάκος στο ΕΣΠΑ.
    Βέβαια εκδηλωμένη πρόθεση του κ. Πλιάκου ήταν να τροποποιήσει αργότερα τη μελέτη και να καταργήσει την τσιμεντοποίηση και τα σκέιτμπορντ, κάτι που λόγω των “σφιχτών” προθεσμιών δεν μπορούσε να κάνει στην αρχή.

Η αποτυχημένη 1η προσπάθεια
    Την πρώτη αλλά αποτυχημένη προσπάθεια να αλλάξει τη μελέτη, την έκανε ο κ. Πλιάκος κατά τη συνεδρίαση του περασμένου Δεκεμβρίου (15-12-2015), αλλά μετά από μεγάλη ένταση αναγκάστηκε να ζητήσει ο ίδιος την αναβολή του θέματος. Είχε δείξει μάλιστα και έντονα σημάδια εκνευρισμού ενώ είχε ένταση και με την τεχνική υπηρεσία.
    Η αναβολή ήρθε όταν μετά τις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων διαφάνηκε ότι η τροποποίηση που πρότεινε δεν είχε ούτε σχέδια, ούτε προϋπολογισμό για τις αλλαγές.

Η επεισοδιακή συνεδρίαση της Δευτέρας 25-1-2016
    Μετά την αναβολή κ. Πλιάκος έφερε πάλι το θέμα της τροποποίησης της μελέτης (3ο θέμα) στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.
    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και μετά από ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων προέκυψε ότι το σχέδιο της τροποποίησης ήταν πρόχειρο αφού δεν ήταν με διαστάσεις, ενώ δεν υπήρχε και ο πλήρης προϋπολογισμός.
    Για το λόγο αυτό, όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα παρθεί, θα είναι “εντολή” προς την τεχνική υπηρεσία να κάνει την πλήρη κοστολογημένη μελέτη κατάργησης του σκέιτμπορντ και κατασκευής στη θέση του μπάσκετ κλπ. Και, όπως είπε, η οριστική μελέτη για την τροποποίηση θα έρθει πάλι, πλήρης αυτή τη φορά, για να παρθεί η οριστική απόφαση και να υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο.

Έντονη αντίδραση
    Η αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης ήταν εντονότατη. Έκανε λόγο για παραβιάσεις του κανονισμού και ουσιαστικά για εμπαιγμό. Μίλησε για τον ορατό κίνδυνο της απένταξης του έργου και χαρακτήρισε αντιδημοκρατική τη στάση του κ. Παν. Λιάκου, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
    Όπως τονίστηκε, «έχει υποχρέωση η δημοτική αρχή να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο τροποποίηση της μελέτης του έργου που να στηρίζεται σε πλήρη εκπονημένη τεχνική μελέτη, όπου θα προσδιορίζεται σαφώς το οικονομικό αντικείμενο που προκύπτει, και να έχει διασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη  της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής».

Η πρόταση αναβολής
    Ζητήθηκε από την αντιπολίτευση αναβολή του θέματος προκειμένου να συζητηθεί όταν η δημοτική αρχή έχει έτοιμα αυτά που ορίζει ο νόμος. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παν. Λιάκος δεν έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση αναβολής και η αντιπολίτευση αποχώρησε καταγγέλλοντας τον κ. Λιάκο(δείτε όλη την καταγγελία στη συνέχεια)

Αλά Βουλή οι συγκρούσεις
    Χαρακτηριστική είναι η μονομαχία Πλιάκου – Γαρδίκου. Ο κ. Γαρδίκος είπε στο δημοτικό συμβούλιο ότι η μελέτη της πλατείας δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς από το Δήμο Ζίτσας όπως προσπαθεί ο κ. Πλιάκος.
    Ανταπαντώντας ο δήμαρχος κατηγόρησε τον κ. Γαρδίκο για ανακολουθία και προς τεκμηρίωση διάβασε αποσπάσματα από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του Δ.Σ. του 2012 στα οποία έλεγε τότε ο κ. Βλέτσας αυτό που τώρα λέει ο κ. Γαρδίκος, ότι δηλαδή «η μελέτη ενταγμένου έργου δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς από το Δήμο Ζίτσας». Και τότε ο κ. Γαρδίκος που ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απαντούσε στον κ. Βλέτσα ότι …μπορεί και …παραμπορεί να τροποποιηθεί (αναφερόμενος στα τότε δεδομένα).
    H ένταση μεγάλωσε όταν ο Μιχάλης Πλιάκος απευθυνόμενος στον Βασίλη Γαρδίκο τον ρώτησε «πότε λέγατε αλήθεια κ. Γαρδίκο; Τότε ή τώρα;». Με έντονο εκνευρισμό ο κ. Γαρδίκος έκανε λόγο για “παραποίηση” των πρακτικών, κατηγορώντας την τακτική του κ. Πλιάκου.
    Πρόκειται –όπως περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες- για στιγμές έντονης σύγκρουσης στο Δημοτικό Συμβούλιο που θύμισαν τις γερές μονομαχίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Η καταγγελία κατά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παν. Λιάκου από τους (παρόντες) συμβούλους της αντιπολίτευσης

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΤΗΣ 25/1/16

    Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζίτσας συνηθίζει τη μονομερή διεύθυνση των συζητήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεροληπτώντας υπέρ της παράταξής του και παραβιάζοντας σημεία του Κανονισμού λειτουργίας, παρά τις συνεχείς αιτιολογημένες αντιδράσεις των συμβούλων της μειοψηφίας.
    
    Στη συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου 2016 ξεπέρασε κάθε όριο, κατά τη συζήτηση του 3ου θέματος της ημερήσιας διάταξης με θέμα  - Πρόταση τροποποίησης σχετικά με το έργο «Διαμόρφωση κεντρικής πλατείας Δημαρχείου και περιβάλλοντος χώρου». 

    Παραβιάζοντας τον Κανονισμό λειτουργίας και καταστρατηγώντας κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας, αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία  πρόταση συμβούλων της μειοψηφίας να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος. 

    Η αναβολή ζητήθηκε καθώς διαπιστώθηκε ότι η πρόταση για τροποποίηση της μελέτης του έργου δεν στηρίζεται σε πλήρη εκπονημένη τεχνική μελέτη, δεν προσδιορίζεται σαφώς το οικονομικό αντικείμενο που προκύπτει, τροποποιεί το εγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο συγχρηματοδοτούμενου έργου (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013) , χωρίς να έχει διασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη  της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής.
    
    Οι κάτωθι υπογράφοντες Δημοτικοί Σύμβουλοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, καταγγέλλουν δημόσια την αντιδημοκρατική στάση του Προέδρου και επιφυλάσσονται για χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους, ώστε να τηρηθούν οι διατάξεις λειτουργίας και η αρχές της δημοκρατίας στις συνεδριάσεις του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.     

Ελεούσα 27 Ιανουαρίου 2016

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Γαρδίκος Βασίλης
Λεοντίου Κωνσταντίνος 
Γκαραλέας Δημήτρης
Τσακανίκας Δημήτρης
Καλογήρου Ιωάννα
Στέφος Θεόδωρος
Ματσάγκας Μανώλης