Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Με μέριμνα του Παν. Λιάκου γεωλόγος του ΙΓΜΕ στην κατολίσθηση στην Κληματιά…

Αναλυτικό φωτογραφικό υλικό
    Μετά τις συστηματικές ενέργειες του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Λιάκου, ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ Διδάκτορ κ. Παν. Πάσχος πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη στην Κληματιά όπου έχουν παρατηρηθεί κατολισθητικά φαινόμενα στη θέση «Καταρράκτης» (μετά τη σήραγγα Λαψίστας).
    Το φαινόμενο εκδηλώθηκε...
στα τέλη (28-29) Νοεμβρίου και ο κ. Παν. Λιάκος ζήτησε και ο Δήμος Ζίτσας προχώρησε σε άμεσες ενέργειες ενημερώνοντας εγγράφως τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, ΙΓΜΕ, ΤΑΣ Κοζάνης, ΓΟΕΒ λεκάνης Ιωαννίνων), προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να εκτιμήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης των ρηγματώσεων και προς την κατοικημένη περιοχή.
    Το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ, εκτός από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας Παν. Λιάκο (καταγόμενο από την Κληματικά), συνόδεψε ο Δήμαρχος κ. Μιχ. Πλιάκος και ο πρόεδρος του Τοπικού Γιώργος Μπεσέλας.
    Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας και  οι υπηρεσίες υπηρεσιών ανταποκρίθηκαν αμέσως και έτσι μετά τη Διευθύντρια του ΓΟΕΒ Αικατερίνη Νάστου,  επισκέφθηκε την περιοχή ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ Παναγιώτης Πάσχος.
    Ο κ. Πάσχος μαζί με το κλιμάκιο του Δήμου, πήγε στο σημείο της κατολίσθησης,  είδε την εξέλιξη του φαινομένου και συναντήθηκε με τους ιδιοκτήτες των κατοικιών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή. Ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ μιλώντας με τους κατοίκους  ήταν καθησυχαστικός  καθώς, από την επιτόπια εξέταση διαπίστωσε ότι δεν έχουμε επέκταση των εδαφικών ρωγμών στην επιφάνεια οπότε δεν εγκυμονεί κινδύνους για τα σπίτια που βρίσκονται στην πάνω πλευρά του δρόμου.
    Σύμφωνα με τον κ. Πάσχο, ο οποίος τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του θα τις αποτυπώσει σε σχετική έκθεση που θα αποστείλει προς την Περιφέρεια Ηπείρου, «οι βραχώδεις καταπτώσεις από το πρανές που βρίσκεται προς την πλευρά του οικισμού της Κληματιάς σημειώθηκαν πάνω σε παλαιότερη διάρρηξη που είχε εμφανιστεί στην επιφάνεια πριν από αρκετά χρόνια. Τα υλικά που κατέρρευσαν δημιούργησαν προσωρινή ανάσχεση της διαβρωτικής δράσης των νερών του ρέματος».
    Να σημειωθεί ότι τα φαινόμενα διάβρωσης στη συγκεκριμένη περιοχή εκδηλώθηκαν για πρώτη φορά το 1958 με αποκολλήσεις και καταπτώσεις βράχων από τα πρανή του ρέματος, ενώ το 1968 γεωλόγος του ΙΓΕΥ (σημερινό  ΙΓΜΕ) σε έκθεσή του κατέγραφε την κατάσταση.