Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Έχασαν τη μπάλα στο Δήμο Ζίτσας, εκτός της Επιτροπής Εμποροπανήγυρης Δημ. Λάμπρου, Νικ. Σφήκας, Φωτ. Ράρρας…

“Στάζει φαρμάκι” για την αποτυχία ο Πλιάκος, προς το παρόν μετέθεσαν πίσω κατά μια εβδομάδα το παζάρι (5-12/9), ελπίδες να μη ματαιωθεί. Αρνήθηκαν να συμμετέχουν οι Γαρδίκος, Βούζας, Μανούσης, Ματσάγκας. 
“Έριξαν” κατά 35% περίπου τις τιμές, τα προσδοκώμενα έσοδα στα 140.000 – 150.000 € από τα αρχικά 225.000 €, οριστικά με τσίγκια η κατασκευή αντί με μεταλλικές κολώνες και τέντα που προβλέπονταν. Τροποποιήθηκε η κανονιστική, μάχη με το χρόνο.
    Καζάνι που σιγοβράζει θυμίζει η παράταξη Πλιάκου, με εμφανή πλέον την οσμή της αποσύνθεσης. Στο βαθμό που αυτό επιτρέπεται θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει την κατάσταση στο εσωτερικό της παράταξης της πλειοψηφίας, με την κατάσταση που...
επικρατεί σήμερα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με την “Αριστερή Πλατφόρμα” κλπ.

Άρνηση - Με τίποτα μέσα…
    Η αντικατάστασή τους μετά την εκούσια απόσυρση – άρνηση των τριών (3) βασικών στελεχών της πλειοψηφίας από την Επιτροπή Εμποροπανήγυρης ασφαλώς μόνο τυχαία δεν είναι. Πρόκειται για τον κορυφαίο αντιδήμαρχο και “θεματοφύλακα” της νομιμότητας Δημ. Λάμπρου, για τον σταθερό, έντιμο, υπεύθυνο και συνεπή Νικ. Σφήκα και για τον έμπειρο και ευφυή Φ. Ράρρα.
    Είναι βέβαιο ότι η κάθετη άρνηση των τριών να εξακολουθούν συμμετέχουν ως μέλη στην Επιτροπή Εμποροπανήγυρης και η αντικατάστασή τους, εξωτερικεύει την εσωστρέφεια και τα εσωτερικά προβλήματα της παράταξης Πλιάκου και ασφαλώς “αποκαλύπτει” το έντονο εσωτερικό παρασκήνιο και τις διαμάχες που επικρατούν.
    Επιπρόσθετα, προβληματισμός επικρατεί σε αρκετούς δημότες για το «τι ακριβώς δεν άρεσε στους τρείς (3)» και τους “ανάγκασε” να αποσυρθούν δημόσια από μέλη της Επιτροπής, μετά την τροποποίηση της Κανονιστικής Απόφασης. Όπως εκτιμάται θέλησαν να μη δώσουν καμία απολύτως “λαβή” για σχόλια, παραμένοντας σταθεροί στην αρχική Κανονιστική και «φορτώνοντας» έτσι το δήμαρχο κ. Μιχ. Πλιάκο με τις ευθύνες της αποτυχίας της μέχρι τώρα διαδικασίας, καταδεικνύοντας καθαρά ότι για αυτή ευθύνονται οι δικές του αποκλειστικά επιλογές.

Αρνήθηκαν συμμετοχή και οι Γαρδίκος, Βούζας, Μανούσης, Ματσάγκας...
“πολιτικά ανάπηρος” από
το παζάρι ο Πλιάκος
    Παράλληλα με την άρνηση των τριών (3) βασικών στελεχών της πλειοψηφίας (Λάμπρου, Σφήκα και Ράρρα) να μετέχουν στην Επιτροπή Εμποροπανήγυρης, άρνηση εισέπραξε ο κ. Πλιάκος και από σύσσωμη την αντιπολίτευση, δύο (2) εκπρόσωποι της οποίας μετείχαν στην πρώτη Επιτροπή (οι κ. Γαρδίκος και Βούζας).
    Χαρακτηριστικά ο Βασίλης Γαρδίκος απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή αναρωτήθηκε «όταν είναι εκτός και δεν συμμετέχει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο κ. Δημ. Λάμπρου, πως είναι δυνατόν να μετέχουμε εμείς;», αρνούμενος τη συμμετοχή της παράταξής του στην Επιτροπή. Παράλληλα επισήμανε πόσο δίκιο είχε όταν διαφώνησε με το ύψος των καθορισθέντων τελών, προβλέποντας την αποτυχία.
    Από την πλευρά του ο κ. Χρυσ. Βούζας, αρνήθηκε την συμμετοχή της παράταξής του στην Επιτροπή και απέδωσε ευθύνες στο δήμαρχο κ. Πλιάκο καθώς η πρώτη Επιτροπή ουσιαστικά περιφρονήθηκε και επί ένα περίπου μήνα δεν κλήθηκε να συνεδριάσει ούτε μία φορά.
    Ο Σωτ. Μανούσης είπε ότι δεν θα συμμετέχει, ενώ κατηγόρησε την δημοτική αρχή γιατί με τις πράξεις της δεν είναι φιλολαϊκή, κατονομάζοντας τα συγκεκριμένα προβλήματα, ενώ η παράταξη του Μαν. Ματσάγκα από την αρχή είχε ταχθεί κατά του παζαριού.

Οι ευθύνες για τον κακό σχεδιασμό και την αναποτελεσματικότητα…
    Από την πλευρά του ο κ. Πλιάκος, κυριολεκτικά “στάζοντας φαρμάκι” κατά την χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή του για την κακή εξέλιξη στην "υπόθεση παζάρι", που έφερε στην επιφάνεια τον κακό σχεδιασμό την αναποτελεσματικότητα και την έλλειψη στρατηγικής της δημοτικής αρχής.
    Έφτασε στο σημείο να “αποδώσει ευθύνες” ακόμη και σε μη κατονομασθέντα διαδικτυακά μέσα, τα οποία ασφαλώς θα προτιμούσε να μην αναδεικνύουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις.
    Ταυτόχρονα ο κ. Πλιάκος αναγνώρισε το λάθος των εκτιμήσεών του και το δίκιο του Βασίλη Γαρδίκου, ο οποίος κατά τη λήψη της πρώτης Κανονιστικής είχε ζητήσει μείωση των τελών, θεωρώντας ανέφικτο και ουτοπικό το ποσόν των 225.000 € που προσδοκούσε ο κ. Πλιάκος.
    Σαφής κατέστη σε παριστάμενους στη συνεδρίαση η ανησυχία του δημάρχου για την άρνηση στελέχωσης της Επιτροπής Εμποροπανήγυρης και την “εικόνα” που έδινε η παράταξή του. Τέλος τόνισε το αυτονόητο, ότι ο κόσμος θέλει το παζάρι και πρέπει να γίνει.

Προλαβαίνει ή θα ματαιωθεί;;;
    Προβληματισμός επικρατεί για το αν προλάβουν τις προθεσμίες που είναι ασφυκτικές, αφού μόνο για το στήσιμο των παραγκών απαιτείται περίπου μία εβδομάδα. Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και για να γίνουν νόμιμα όλες οι σχετικές διαδικασίες, διακηρύξεις, προσκλήσεις, εγκρίσεις κλπ χρειάζεται αγώνας δρόμου. Και βέβαια πάντα ελλοχεύει ο “κίνδυνος” του μπλοκαρίσματος από ενδεχόμενη προσφυγή του Εμπορικού Συλλόγου.
    Όπως εκτιμούν έμπειροι παράγοντες η διεξαγωγή του παζαριού –παρά την κατά μία εβδομάδα μετάθεσή του- κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή. Όση καλή διάθεση και εργατικότητα να δείξει η Επιτροπή, υπάρχουν διαδικασίες που απαιτούν συγκεκριμένες προθεσμίες και μόνο στα τέλη της επόμενης εβδομάδας (τέλη Αυγούστου) θα φανεί εάν τελικά διεξαχθεί η εμποροπανήγυρη ή όχι.
    Είναι γεγονός ότι η μέχρι τώρα απώλεια εσόδων του Δήμου Ζίτσας (από τα με την αρχική απόφαση προσδοκώμενα) φθάνει περίπου τις 80.000 € και σε περίπτωση οριστικής ματαίωσης θα υπερβεί τις 220.000 € περίπου. Και βέβαια σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η απογοήτευση των δημοτών που προσδοκούσαν σε καλές και φθηνές αγορές.

Οι τροποποιήσεις
    Κατά την χθεσινή έκτακτη & κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζίτσας, που είχε ως μοναδικό θέμα την «Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 224/2015 κανονιστικής απόφασης Δ.Σ. που αφορά την διοργάνωση και λειτουργία της εμποροπανήγυρης στο Δήμο», αποφασίστηκε να τροποποιηθεί η προηγούμενη κανονιστική απόφαση για το παζάρι σε αρκετά της σημεία, τα κυριότερα των οποίων είναι:
  α) μετατίθεται κατά μία εβδομάδα το παζάρι και προβλέπεται να γίνει στις 5 – 12 Σεπτεμβρίου 2015, από 31/8 – 6/8 που ήταν αρχικά.
  β) η μείωση των τιμών κατά 35% περίπου, με αποτέλεσμα τα προσδοκώμενα έσοδα του Δήμου να πέσουν στα 140.000 – 150.000 €, από τα αρχικά 225.000 € περίπου που υπολογίζονταν.
  γ) ειδικά για το Λούνα Παρκ από 40.000 € η τιμή έπεσε στα 3.500 €!!!!!
  δ) οι παράγκες και η όλη κατασκευή θα είναι με τσίγκια, αντί μεταλλικές κολώνες και τέντες που αρχικά προβλέπονταν
  ε) αυξάνεται ο αριθμός των ψησταριών (σουβλάκια, μπύρες κλπ) κατά 16 και από 20 προβλέπονται πλέον 36.