Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Λίγα λόγια περί της διαδικτυακής ομάδας Ychoice…

Στην υλοποίηση και επιτυχία των δράσεων της ομάδας και της έκφρασης ενεργών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη και ενίσχυση αξιών που προάγουν το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τον εθελοντισμό και όχι μόνο, συνέβαλλε και η αθρόα υποστήριξη και συμμετοχή πλήθους συνδημοτών μας.
από το Βασίλη Ντάβα (*)
Πως
  > Πριν από μερικούς μήνες με πρωτοβουλία της κας Φένιας Τσώρου που είναι μόνιμη κάτοικος της Ελεούσας  δημιουργήθηκε μια διαδικτυακή ομάδα με το όνομα Ychoice (Υchoice στο Facebook).

Τι…
   >   Η ιδέα...
απλή, πλην όμως εύστοχη και με απώτερο σκοπό την ενεργοποίηση των συνδημοτών να συμμετέχουν σε δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και τη συλλογικότητα, έξω από κάθε είδους  πολιτική εμπλοκή.
   >  Έννοιες, όπως ο εθελοντισμός, η ανιδιοτελής προσφορά στον συνάνθρωπο, η δημιουργία προϋποθέσεων βελτίωσης των διαπροσωπικών σχέσεων μέσω διαφόρων δράσεων, το ενδιαφέρον για το περιβάλλον, το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και την ανάδειξη των πολιτιστικών και πολιτισμικών στοιχείων του τόπου μας, που προωθούνται από την ανωτέρω ομάδα, είναι έννοιες που όχι απλά εξελίσσουν αλλά ανελίσσουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Μέχρι τώρα…
   >  Οι μέχρι τώρα δράσεις της ομάδας έχουν στεφθεί κατά κοινή ομολογία από επιτυχία.
  >   Στην υλοποίηση και επιτυχία των δράσεων της ομάδας συνέβαλλαν, εκτός από την φρεσκάδα των ιδεών της εμπνευστού της ομάδας, η αθρόα υποστήριξη και συμμετοχή πλήθους συνδημοτών μας και όχι μόνο. Εξάλλου η συμμετοχή και η έκφραση των ιδεών του καθενός είναι ελεύθερη στην ομάδα.
   >  Ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά των αντιδημάρχων κ.κ. Μιχάλη Στέφανου και Βότσικα Αλκιβιάδη και μπράβο τους που διευκόλυναν την διεξαγωγή, με τις απαραίτητες ενέργειες για τους χώρους που έγιναν οι δράσεις αυτές.

Γιατί…
   >  Ο λόγος που αυτή τη στιγμή με κάνει να αφιερώνω χρόνο για να γράψω δυο λόγια γι΄ αυτή την ομάδα είναι ένας και μοναδικός, είναι το ότι εκτός από τους συνανθρώπους και δη συνδημότες μας που αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτής της ομάδας, βρέθηκαν και μερικοί ευτυχώς «ολίγοι», που κατά την γνωστή τακτική «της διύλισης του κώνωπα και κατάποσης της καμήλου», με περισσή ευκολία “κατηγορούν” αναίτια αυτή την εθελοντική ομάδα.
   >  Απευθυνόμενος σε αυτούς τους «ολίγους» αρνητικούς και εθελοτυφλούντες, θέλω να πω τα εξής:
                      I.         Η ομάδα αυτή από όσα έχω αντιληφθεί , δεν έχει δημιουργηθεί για να ανταγωνισθεί  ή να υποκαταστήσει κανέναν.
                    II.        Στόχος της είναι η ενεργοποίηση των συμμετεχόντων συνδημοτών και όχι μόνο (το διαδίκτυο δεν έχει όρια και σύνορα), σε σχέση με έννοιες που προαναφέρθηκαν.
                   III.        Τι το μεμπτό είδαν στην διοργάνωση του χαριστικού και ανταλλακτικού παζαριού που έγινε πριν από ένα μήνα περίπου στην Ελεούσα; Είναι μεμπτό το ότι κάποιοι προσέφεραν πράγματα που δεν χρειάζονταν σπίτι τους και αργά ή γρήγορα θα τα οδηγούσαν στον κάδο απορριμμάτων επιβαρύνοντας το περιβάλλον; Είναι μεμπτό το ότι  άλλοι συνάνθρωποί μας πήραν δωρεάν κάποια από αυτά τα πράγματα που τους ήταν χρήσιμα για το σπίτι τους;
                  IV.        Τι το μεμπτό είδαν αυτοί στην διοργάνωση του μίνι τουρνουά τάβλι που έγινε στο κυλικείο του γηπέδου Ελεούσας, που δεν το είδε ούτε κανείς από τους συμμετέχοντες, που δεν το είδε ούτε και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ζίτσας ο κ. Χρυσόστομος Βούζας που έτυχε να  συμμετάσχει  στο τουρνουά αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι κάθε πολιτικός πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευρύτητα πνεύματος; Τι το μεμπτό είδαν που δεν το είδαν  ούτε και οι ιθύνοντες του αθλητικού σωματείου Θύελλα Ελεούσας που διευκόλυναν τα μέγιστα στην διεξαγωγή; Είναι μεμπτό το ότι αρκετοί συνδημότες με την ευκαιρία του παιχνιδιού κάθισαν στο ίδιο  τραπέζι, γνωρίστηκαν, αντάλλαξαν απόψεις και διασκέδασαν;

Κλείνοντας…
   >  Κλείνοντας θέλω να επισημάνω πως σε μια χώρα με δημοκρατικό περιβάλλον, μπορεί μεν η άνευ λόγου αρνητικότητα και ο εθελοτυφλισμός να αποτελούν “δικαίωμα”, δεν μπορούν όμως να σταθούν εμπόδιο στην έκφραση ενεργών ιδιωτικών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη και ενίσχυση αξιών που προάγουν τον πολιτισμό, άνθρωποι «ολίγοι» με κλειστούς ορίζοντες, που το βλέμμα τους σκοντάφτει στο μισό μέτρο του επόμενου βήματός τους.  
   >  Σίγουρα η ομάδα “Ychoice” θα συνεχίσει τις δράσεις  της, η δε βοήθεια από τους ενεργούς συνδημότες πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Βασίλης Ντάβας, Ελεούσα


(*) ο Βασίλης Ντάβας, είναι δημότης του Δήμου Ζίτσας, μόνιμος κάτοικος Ελεούσας