Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Τα «Παντρολογήματα» στο θέατρο Φρόντζου την Τετάρτη…

Εγκατάλειψη, διαφωνίες; Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αφίσα του το «Καλλιτεχνικό Εργαστήρι “ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ”» έκοψε(!) το Δήμο Ζίτσας, στον οποίο πλέον δεν κάνει ουδεμία αναφορά!!!
Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι “ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ” (πρώην ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Δήμου Ζίτσας), παρουσιάζει την Τετάρτη 24 Ιουνίου (ώρα 21:00), στο Υπαίθριο Θέατρο της ΕΗΜ (Φρόντζο) την κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ «Παντρολογήματα» σε σκηνοθεσία του Νίκου Σφαιρόπουλου.
Η ίδια παράσταση είχε δοθεί την Παρασκευή 22/5/2015 στο Σουφαρί Σεράι για φιλανθρωπικούς σκοπούς (τα έσοδά της διατέθηκαν στο   Τμήμα Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού) και την Κυριακή 24/5/2015 στο «Καμπέρειο» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών θιάσων της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων.
Και στις δύο αυτές παραστάσεις αναφέρονταν τότε ως...
θεατρική ομάδα «Επί Σκηνής» του Δήμου Ζίτσας. Μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτιστικών του Δήμου Ζίτσας κ. Στεφ. Μιχάλης είχε φωτογραφηθεί με τους συντελεστές της παράστασης. 
Όμως στην αφίσα της νέας παράστασης κόπηκε παντελώς κάθε αναφορά στο Δήμο Ζίτσας (φωτό στη συνέχεια), ενώ αναφέρεται πλέον "σκέτα" ως «Καλλιτεχνικό Εργαστήρι “ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ”»!!!
Ασφαλώς η όποια διαφωνία ΔΕΝ πρέπει να επηρεάσει την σοβαρή προσπάθεια της Ερασιτεχνικής Ομάδας που έχει 8ετή περίπου παρουσία στο Δήμο με σημαντικό καλλιτεχνικό έργο. Ο Δήμος Ζίτσας οφείλει να βρει τρόπο να ενσωματώσει τις παραστάσεις στο θερινό του πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:
    «Ένα εντελώς απίθανο περιστατικό» χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Γκόγκολ τα «Παντρολογήματα» ένα θεατρικό έργο - κωμωδία αξιώσεων που πραγματεύεται τα θετικά και τα αρνητικά του γάμου. Αν και γράφτηκε από το Νικολάι  Γκόγκολ πριν έναν αιώνα,  λόγω του θέματός της και της εξαιρετικής γραφής του συγγραφέα παραμένει επίκαιρη.
    Ένας αναποφάσιστος, νωθρός και άτολμος εργένης σκέφτεται επιτέλους να παντρευτεί. Σύμφωνα με τις συνήθειες της εποχής προσλαμβάνει μια προξενήτρα. Ένας επιστήθιος φίλος του υπερθεματίζει ως προς την καταλληλότητα της νύφης. Η συνάντηση στο σπίτι της μέλλουσας συζύγου όπου καταφθάνουν και άλλοι απίθανοι υποψήφιοι καταλήγει σε φιάσκο. Ένα όργιο ψέματος, συναλλαγής και αρχοντοχωριατισμού μας δίνει μία εικόνα της κοινωνικής ζωής στη Ρωσία των αρχών του 19ου αιώνα. Μία ρωγμή ευαισθησίας και δειλής ειλικρίνειας του ζευγαριού συντηρεί την ελπίδα.
    Σαν γνήσιος απόγονος του μεγάλου Μολιέρου, ο Γκόγκολ παρουσιάζει τα πρόσωπά του φορτισμένα από τις συνήθειες της εποχής τους, που στην ουσία απέχουν ελάχιστα από τις σημερινές. Η ευκολία με την οποία μπορείς να διολισθήσεις στη φάρσα και το εύκολο γέλιο στο έργο του Γκόγκολ είναι μια παγίδα στημένη πολύ μελετημένα από τον συγγραφέα! Κι αυτό εντάσσεται στη λοξή του ματιά στον κόσμο. Έναν κόσμο δυσβάσταχτο για τον ίδιο και αστείο για εμάς. 
    Η συνέχεια επί σκηνής….

Παίζουν:
Λάζαρος Μανούσης, Πέτρος Ζαφείρης, Βίκυ Πανταζή, Νίκος Τζίμας, Μαρία Τζίμα, Πάνος Κυρίτσης, Πάνος Σιώνης, Αγγελική  Παπαγιάννη, Μάγδα Καστάνη, Γιώργος Καψάλης, Τζένη Παναγιωτοπούλου.  

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία- Διασκευή: Νίκος Σφαιρόπουλος
Σκηνικά : Μαντώ Ματσάγκα
Κοστούμια: Λίζα Μπιντεβή
Κατασκευή Σκηνικών: Βαγγέλης Αλεξίου