Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Έγιναν στη Ζίτσα τα αποκαλυπτήρια της προτομής της Χρυσάνθης Ζιτσαίας…

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
    Αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στην ποιήτρια-λογοτέχνιδα Χρυσάνθη Ζιτσαία, η τοπική κοινότητα, οι φορείς της Ζίτσας και ο Δήμος, σε μια σεμνή τελετή πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής που στήθηκε  στη μνήμη της, στην κεντρική πλατεία της Ζίτσας.   
Το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιουνίου στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία παρουσία των τοπικών αρχών, εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου, των εγγονών και άλλων συγγενών της Χρυσάνθης Ζιτσαίας, ο δισέγγονός της ...
δικηγόρος κ. Σωτήρης Μπαλτάς και η 13χρονη Ελένη Παπαγεωργίου ντυμένη με τοπική φορεσιά έκαναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής που χρηματοδότησε με δωρεά προς την τοπική κοινότητα ο Μιχάλης Κατσουλίδης και φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο  φιλόλογος-ερευνητής Θεόδωρος Κοσμάς ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο της Χρυσάνθης Ζιτσαίας ενώ των αποκαλυπτηρίων προηγήθηκε χαιρετισμός και καλοσώρισμα από τον κ. Περικλή Νούλη Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας. Επίσης χαιρετισμούς απεύθυναν ο κ. Μιχ. Πλιάκος, Δήμαρχος Ζίτσας, ο γλύπτης κ. Θ. Παπαγιάννης που φιλοτέχνησε την προτομή, ο δωρητής κ. Μιχάλης  Κατσουλίδης, ο εγγονός της Χρυσάνθης Ζιτσαίας κ. Άλκης Μπαλτάς και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ζιτσαίων κ. Γιάννης ΤσέλιοςΤο συντονισμό  της εκδήλωσης είχε ο αντιδήμαρχος  Πολιτιστικών κ. Στέφ. Μιχάλης (Θαρύπας).
Η προτομή της μεγάλης ποιήτριας που κοσμεί πλέον την κεντρική πλατεία του χωριού είναι δωρεά του Μιχάλη  και της  Έβελυν  Κατσουλίδη. Ο Μιχάλης Κατσουλίδης, δεμένος δυνατά με τη γενέτειρά του, δεν παύει ούτε στιγμή να  ενδιαφέρεται για τα προβλήματά της και να προσφέρει σ’  αυτήν. Με τη δωρεά αυτή αποκαλύπτει τη μεγάλη του ευαισθησία σε θέματα  πολιτισμού και παιδείας, στοιχεία θεμελιακά για την επιβίωση ενός έθνους.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που είχαν επιμεληθεί οι γυναίκες της Ζίτσας.