Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Γκάφα Πλιάκου, ο Καχριμάνης τον άφησε ακάλυπτο! Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο αύριο Τρίτη, για να κάνει τώρα ότι έλεγε από το Φεβρουάριο ο Γαρδίκος!

Κωμικοτραγικές καταστάσεις στο Δήμο Ζίτσας για το “Πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και τη συνδρομή στους πολίτες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας”!
    Απερίγραπτο πολιτικό χάλι επικρατεί στο Δήμο Ζίτσας. Συγκεκριμένα αύριο Τρίτη 23 Ιουνίου 2015 (13:00) συγκαλείται εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο με ένα μόνο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρόσκληση «…από την μη λήψη σχετικής απόφασης διακυβεύονται τα συμφέροντα του Δήμου».
    Και όλα...
αυτά γιατί από το Φεβρουάριο ο κ. Πλιάκος δεν είχε την πολιτική μέριμνα να μπει στο “γκρουπ των 28” με επικεφαλής το Δήμο Ιωαννιτών, κάτι που από τότε είχε επισημάνει με ερώτησή του ο κ. Γαρδίκος.

Η …γκάφα
    Προ τετραμήνου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης  Φεβρουαρίου 2015 σε ερώτηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βασίλη Γαρδίκου προς τον δήμαρχο, γιατί ο Δήμος Ζίτσας απουσιάζει από την Κοινωνική Σύμπραξη με «ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΤΑΙΡΟ» το Δήμο Ιωαννιτών και συνολικά 28 συμμετέχοντες εταίρους, η απάντησή του ήταν …αφοπλιστική!!!
    Είχε απαντήσει τότε ο κ. Πλιάκος πως δεσμεύτηκε στον κ. Καχριμάνη γιατί αρχικά ήταν να κάνει πρόταση η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Περιφερειάρχης. Και για το λόγο αυτό ΔΕΝ μπήκε στην πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών και περίμενε τον κ. Καχριμάνη! Ασφαλώς γκάφα του!
    Όταν η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η συνδρομή στους πολίτες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας είναι στις προτεραιότητες κάθε Δημοτικής Αρχής, είναι πολιτικά κωμικοτραγικό που αντί ο Δήμος Ζίτσας να σπεύσει με τους 28 φορείς,  περίμενε μέχρι κυριολεκτικά το “παρά ένα” τον κ. Καχριμάνη, οποίος τελικά δεν τα κατάφερε.

Η αποτυχία…
    Και τώρα που ο Περιφερειάρχης απέτυχε στην προσπάθειά του και άφησε ξεκρέμαστο τον κ. Πλιάκο αυτός ζητά από το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο την τελευταία στιγμή να αποφασιστεί αυτό που έπρεπε ήδη από το Φλεβάρη να είναι αποφασισμένο, γιατί από την μη λήψη σχετικής απόφασης διακυβεύονται τα συμφέροντα του Δήμου!!! Απερίγραπτο πολιτικό χάλι... 
    Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για πρόγραμμα με προϋπολογισμό 330.555.921 €.

Το μοναδικό θέμα
    Το μοναδικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης είναι η συμμετοχή του Δήμου Ζίτσας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)», με επικεφαλής Εταίρο (Leader) τον Δήμο Ιωαννιτών
    Προφανές είναι ότι η απόφαση θα είναι θετική για τη συμμετοχή!

Το πρόγραμμα:
    Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής συνδρομής για τους Απόρους 2014-2020», με προϋπολογισμό 330.555.921 € για την επιλέξιμη χρηματοδοτική περίοδο (2014-2020), θα διανέμει, στοχευμένα, υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης
1. Τρόφιμα (μακράς διαρκείας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη).
2. Βασικές Υλικές Στερήσεις (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κλπ).
3. Συνοδευτικά μέτρα (ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβουλευτική, κοινωνικοποίηση κλπ.)

Τι προσφέρει το πρόγραμμα στους πολίτες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Απόρους» θα διανέμει, στοχευμένα, τρόφιμα και υλική βοήθεια, ενώ θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης σε συνανθρώπους μας που βιώνουν συνθήκες φτώχιας.

Ποιοι συμμετέχουν εκεί που ακόμη απουσιάζει ο Δήμος Ζίτσας
Την Κοινωνική Σύμπραξη με χωρική αναφορά την Π.Ε. Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου συγκρότησαν:

1.ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Επικεφαλής Εταίρος
2.ΔΗΜΟΣ Β. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
3.ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
4.ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ
5.ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
6. Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ)
7.ΠΑΝ/ΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
8.ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
9.ΠΕΡ. ΤΜ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
10. Α.Μ.Κ. "ΜΕΡΙΜΝΑ"
11. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΜΕΑ
12. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
13. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
14. ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ
15. ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΒΔ ΕΛΛΑΔΟΣ
16. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
17. ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
18. ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
19. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΖΑΓΟΡΙΟΥ
20. ΚΟΙΝΟΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Δ. ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
21. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Δ. ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
22. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
23. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
24. ΚΟΙΝΟΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ Δ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ
25. Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ
26. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ
27. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ
28. ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Αντικείμενο του ΕΠ αποτελούν:
1. Τρόφιμα (μακράς διαρκείας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη).
2. Βασικές Υλικές Στερήσεις (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κλπ).
3. Συνοδευτικά μέτρα (ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβουλευτική, κοινωνικοποίηση κλπ.)

Η υλοποίηση του προγράμματος
    Η εξασφάλιση της επιτυχίας του προγράμματος εξαρτάται άμεσα από τις ικανότητες του Επικεφαλή Εταίρου και την εμπειρία του, η οποία προέρχεται από το σύνολο των δράσεων που έχει υλοποιήσει και υλοποιεί, όπως τονίστηκε από όλους τους εταίρους και κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης
    Ο Δήμος Ιωαννιτών, ως επικεφαλής εταίρος, διαθέτει τις Δομές, τα Στελέχη και την Εμπειρία για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος, καθώς:
    --- ο Δήμος Ιωαννιτών, ως Μητροπολιτικός Δήμος (από το 2011 και σύμφωνα με τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες από το Ν. 3852/2010) διαχειρίζεται ήδη τις αρμοδιότητες υποστήριξης των απόρων στο σύνολο των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών .
    --- Εφαρμόζει με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» που αποτελεί το πλαίσιο προσδιορισμού των ωφελουμένων του Επιχειρησιακού Προγράμματος « Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής συνδρομής για τους Απόρους 2014-2020», ενώ εντάχθηκε ήδη στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» και ξεκινάει την υλοποίηση του.
    --- Ο Ο.Κ.Π.Α.ΠΑ ΤΟΥ Δήμου Ιωαννιτών έχει την εμπειρία και τα στελέχη, καθώς υλοποιεί προγράμματα που αφορούν στην στήριξη οικογενειών, παιδιών, ηλικιωμένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, και λειτουργεί δομές όπως παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ιατρείο, Φαρμακείο κ.λ.π.
    Τη θέση ότι η διαχείριση και υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από τα ευρωπαϊκά ταμεία επιχειρησιακών προγραμμάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση της φτώχειας, να γίνεται από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια, διατύπωσε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.