Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Κανονικά εφέτος το παζάρι την 1η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. “Άλλαξε ρότα” ο Πλιάκος…

Αφού το ματαίωσε πέρυσι, γυρίζει πάλι στα επιτυχημένα “χνάρια” Βλέτσα και Ρογκότη! Επικράτησε η επιμονή του Βότσικα, της Γεωργούλη και του Θαρύπα! Τελικά ο Καχριμάνης του “άναψε πράσινο”.
Μετά την περυσινή ματαίωση του παζαριού και τη σημαντική απώλεια εσόδων του Δήμου Ζίτσας, ο κ. Μιχ. Πλιάκος άλλαξε ρότα κάτω κυριολεκτικά από την πίεση του κόσμου.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Δημαρχείου ο δήμαρχος οπωσδήποτε ήθελε να έχει το Ο.Κ. του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, προτού “ενδώσει” στις ισχυρότατες...
πιέσεις όλων σχεδόν των Δημοτικών Συμβούλων (με προεξάρχοντες τους Άλκη Βότσικα, Γιάννα Γεωργούλη και Στ. Μιχάλη), κάτι που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξασφάλισε τελικά μόλις πριν λίγες μέρες.
Έτσι, ακολουθώντας την επιτυχημένη πεπατημένη των προηγουμένων δημάρχων Σάκη Βλέτσα και Δημ. Ρογκότη που ξεκίνησαν και καθιέρωσαν το παζάρι, ο κ. Μιχ. Πλιάκος πήρε την απόφαση (ύστερα από ένα κυριολεκτικά κυκεώνα διαβουλεύσεων που είχαν αίσιο για τον κόσμο τέλος) να ξαναλειτουργήσει εφέτος το καθιερωμένο παζάρι που διοργανώνονταν με επιτυχία κάθε χρόνο στην «πράσινη γωνία» στα φανάρια της Βουνοπλαγιάς την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2015.
Ήδη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Ζίτσας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Άλκης Βότσικας, επεξεργάζεται (μαζί με τον επί των Οικονομικών αντιδήμαρχο Δημ. Λάμπρου) τις τελευταίες λεπτομέρειες  σύνταξης της σχετικής Κανονιστικής Απόφασης την οποία και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα έσοδα…
Τα έσοδα του Δήμου Ζίτσας από το παζάρι αναμένεται να ξεπεράσουν τις 250.000 € χωρίς να αποκλείονται και οι 300.000 €.

Ο κόσμος θέλει το παζάρι - Η συντεχνία των εμπόρων των Ιωαννίνων αναμένεται να αντιδράσει…
Αν και είναι εκτός των ορίων του Δήμου Ιωαννιτών, η συντεχνία των εμπόρων των Ιωαννίνων αναμένεται να εκφράσει την συνήθη αντίθεσή της σε κάθε παζάρι και βέβαια στο παζάρι του Δήμου Ζίτσας. 
    Με πρόσχημα μεταξύ άλλων τη «μία πλευρά του νομίσματος», ότι δηλαδή «θα έχει επιπτώσεις στους εμπόρους που εμπορεύονται στα Γιάννινα» ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων ασφαλώς θα επιθυμούσε την ματαίωση του παζαριού, αφού κατά πάγια τακτική θεωρεί ότι «η επαναφορά του παζαριού δεν προσφέρει τίποτε στον εμπορικό κόσμο», παραβλέποντας όμως το γεγονός ότι ο κάθε πολίτης κοιτάζει το συμφέρον του και στην πράξη αποδεικνύεται ότι ο κόσμος θέλει το παζάρι.

Το παζάρι
Τόσο η ποικιλία των προσφερομένων προϊόντων (από λευκά είδη, είδη δώρων, εργαλεία κάθε είδους, υποδήματα, χαλιά, ρουχισμός, εσώρουχα, φόρμες εργασίας, παιγνίδια, μπιζού, είδη κήπου, βιβλία, φωτιστικά, παιδικά, χρώματα κλπ μέχρι ηλεκτρονικά, ηλεκτρικές μικροσυσκευές και μικροέπιπλα), όσο και οι εναρμονισμένες με την οικονομική κρίση χαμηλές τιμές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του παζαριού του Δήμου Ζίτσας.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το εκτενές Λούνα Παρκ για τα μικρά παιδιά δίπλα από τις “γαργαλιστικές” στην όσφρηση μυρουδιές από τα σουβλάκια και τα λουκάνικα, δίνουν ζωή – έστω και για λίγες μέρες – στην περιοχή της Βουνοπλαγιάς – Ελεούσας.
Καθοριστική είναι και η συμβολή του οργανωμένου – για περίπου 800 αυτοκίνητα – χώρου στάθμευσης πίσω από το παζάρι, που όμως λόγω της κοσμοπλημμύρας αποδείχθηκε λίγος τα προηγούμενα χρόνια, αφού η ουρά των παρκαρισμένων αυτοκινήτων και από τις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού έφθανε το ένα χιλιόμετρο.
Πολύς λοιπόν ο κόσμος που μετά την επίσκεψή του στις “εμπορικές παράγκες” ξαπόσταινε στις ψησταριές με τα σουβλάκια και την παγωμένη μπύρα να έχουν τον “πρώτο λόγο”, συναντώντας ταυτόχρονα γνωστούς και φίλους.