Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

«Παντρολογήματα»: Όργιο ψέματος, συναλλαγής και αρχοντοχωριατισμού…

Ένας αναποφάσιστος, νωθρός και άτολμος εργένης σκέφτεται επιτέλους να παντρευτεί! «Παντρολογήματα» από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα  του Δήμου Ζίτσας.
ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
    Την κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ «Παντρολογήματα» παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι  η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Επί Σκηνής» του Δήμου Ζίτσας.   
    Η πρώτη παράσταση την Παρασκευή (22/5/2015) θα δοθεί στο...
Σουφαρί Σεράι στις 8:30 μμ για φιλανθρωπικούς σκοπούς καθώς τα έσοδά της θα διατεθούν στο   Τμήμα Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού.
    Θα ακολουθήσει η παράσταση της Κυριακής (24/5/2015) στο «Καμπέρειο» στις 9:15 μμ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών θιάσων της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων με δωρεάν είσοδο για το κοινό και έπεται συνέχεια για όλο το καλοκαίρι.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:
    Τα «Παντρολογήματα» είναι μια κωμωδία αξιώσεων που πραγματεύεται τα θετικά και τα αρνητικά του γάμου. Αν και γράφτηκε από το Νικολάι  Γκόγκολ πριν έναν αιώνα,  λόγω του θέματός της και της εξαιρετικής γραφής του συγγραφέα παραμένει επίκαιρη.
    Ένας αναποφάσιστος, νωθρός και άτολμος εργένης σκέφτεται επιτέλους να παντρευτεί. Σύμφωνα με τις συνήθειες της εποχής προσλαμβάνει μια προξενήτρα. Ένας επιστήθιος φίλος του υπερθεματίζει ως προς την καταλληλότητα της νύφης. Η συνάντηση στο σπίτι της μέλλουσας συζύγου όπου καταφθάνουν και άλλοι απίθανοι υποψήφιοι καταλήγει σε φιάσκο. Ένα όργιο ψέματος, συναλλαγής και αρχοντοχωριατισμού μας δίνει μία εικόνα της κοινωνικής ζωής στη Ρωσία των αρχών του 19ου αιώνα. Μία ρωγμή ευαισθησίας και δειλής ειλικρίνειας του ζευγαριού συντηρεί την ελπίδα.
    Σαν γνήσιος απόγονος του μεγάλου Μολιέρου, ο Γκόγκολ παρουσιάζει τα πρόσωπά του φορτισμένα από τις συνήθειες της εποχής τους, που στην ουσία απέχουν ελάχιστα από τις σημερινές. Η ευκολία με την οποία μπορείς να διολισθήσεις στη φάρσα και το εύκολο γέλιο στο έργο του Γκόγκολ είναι μια παγίδα στημένη πολύ μελετημένα από τον συγγραφέα! Κι αυτό εντάσσεται στη λοξή του ματιά στον κόσμο. Έναν κόσμο δυσβάσταχτο για τον ίδιο και αστείο για εμάς. 
    Η συνέχεια επί σκηνής….

Παίζουν:
Λάζαρος Μανούσης, Πέτρος Ζαφείρης, Βίκυ Πανταζή, Νίκος Τζίμας, Μαρία Τζίμα, Πάνος Κυρίτσης, Πάνος Σιώνης, Αγγελική  Παπαγιάννη, Μάγδα Καστάνη, Γιώργος Καψάλης, Τζένη Παναγιωτοπούλου.  

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία- Διασκευή: Νίκος Σφαιρόπουλος
Σκηνικά : Μαντώ Ματσάγκα
Κοστούμια: Λίζα Μπιντεβή
Κατασκευή Σκηνικών: Βαγγέλης Αλέξιου