Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΖΙΤΣΑ: την Κυριακή 11/1/15 θα προβληθεί στον Alpha η «Επιστροφή στο Χωριό»…

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ με τα στιγμιότυπα
    Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου στις 13:10, αφήνουμε τη μαγεία της Ζίτσας Ιωαννίνων να μας ταξιδέψει
    Βράχοι, ποτάμια, βουνά, δάση και ένας γαλάζιος ουρανός, συνθέτουν το μοναδικό σκηνικό που αξίζει να γνωρίσουμε.
    Η περιήγηση ξεκινάει από...
τα ιστορικά Μοναστήρια της περιοχής, τη Μονή Αγίου Δημητρίου Διχουνίου από όπου ξεκίνησε την επανάσταση ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος το 1612 και τη Μονή Πατέρων, που υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα μοναστήρια της Ηπείρου.

    Στη συνέχεια, επισκεπτόμαστε ένα θαύμα της φύσης, το μέρος όπου ο Καλαμάς σκάλισε με τα άγρια νερά του τον μεγάλο βράχο και παρουσίασε «το Θεογέφυρο», ένα παράξενο δημιούργημα που επί αιώνες διευκόλυνε το πέρασμα του ποταμού, αφού με τα πολλά νερά του δεν επέτρεπε τη διάβαση από αλλού.

    Ακόμη, γνωρίζουμε ένα ζευγάρι γερόντων που δίνουν μάθημα ζωής: Σημασία δεν έχει το πόσα σου δόθηκαν στη ζωή, λίγα ή περισσότερα. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς τα αξιοποιείς και πώς αποφασίζεις να ζήσεις τη ζωή σου.

    Η βόλτα συνεχίζεται σε έναν κήπο «σπαρμένο» με βιβλία. Εκεί συναντάμε την ιδιοκτήτριά του, την «καλή νεράιδα της Ζίτσας», μια νέα κοπέλα, που άφησε τη ζωή της στην Αμερική για έναν έρωτα, επέστρεψε στην Ελλάδα και άνοιξε το πρώτο και μοναδικό Βιβλιοπωλείο στην μακραίωνη ιστορία του χωριού.

    Επίσης, παρακολουθούμε τα παιδιά του Γυμνασίου-Λυκείου Ζίτσας, που με τη βοήθεια και καθοδήγηση των καθηγητών τους βγαίνουν από τη θεωρία, σηκώνονται από τα θρανία και παράγουν χειροποίητα σαπούνια μέσω ενός περιβαλλοντολογικού προγράμματος για σχολεία.

    Γευόμαστε έναν καταπληκτικό μεζέ, ιδιαίτερα αγαπητό στους λάτρεις της παρέας, την «καβουρτσέλλα» και δοκιμάζουμε το μοναδικό και ιδιαίτερο τοπικό αφρώδες κρασί, την «ντεμπίνα», που παράγεται από μια ποικιλία που ευδοκιμεί σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή.

    Τέλος, απολαμβάνουμε ένα από τα ωραιότερα γλυκά της περιοχής, τα «σπάργανα του Χριστού» ή αλλιώς «χριστουγεννιάτικες τηγανίτες».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ εδώ