Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Η μεγάλη παρουσία δημοτών έσυρε τον κ. Πλιάκο σε ανατροπές αποφάσεων, προσφυγές και αρνητική απόφαση για λυματολάσπη και βιοαέριο

Ανατροπή αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, προσφυγές στο ΣτΕ, κινητοποιήσεις και ομόφωνη αρνητική απόφαση.
Ενώ αρχικά με ψηφοφορία η δημοτική αρχή ήθελε μόνο απλή συζήτηση και απέκλεισε λήψη απόφασης, τελικά η αφόρητη πίεση του κόσμου και της αντιπολίτευσης, την υποχρέωσαν σε άτακτη υποχώρηση!!!  
    Με την παρουσία πάρα πολλών δημοτών, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα αλλά και τον έξω χώρο, συνεδρίασε χθες το  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας για τα μείζονα περιβαλλοντικά θέματα που δημιουργούνται από την ιδιωτική μονάδα λυματολάσπης του κ. Κ. Σταύρου, συζύγου της αντιπεριφερειάρχη κ. Τατ. Καλογιάννη στην Ελεούσα και από τη μονάδα Βιοαερίου της ΕΝΒΙΕΚΑΡ στη ΒΙΠΕ Ροδοτοπίου.
    Χαρακτηριστικό της συζήτησης είναι ότι δεν “τόλμησε” να πάρει το λόγο ούτε ένας σύμβουλος της πλειοψηφίας, παρά μόνο ο δήμαρχος κ. Μιχ. Πλιάκος. Από την άλλη πλευρά καταιγιστικοί ήταν οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης Βασ. Γαρδίκος, Χρυσ. Βούζας, Μαν. Ματσάγκας και Σωτ. Μανούσης, οι πρώην δήμαρχοι Δημ. Ρογκότης και Σάκης Βλέτσας που επίσης πήραν το λόγο, καθώς και το σύνολο των εκπροσώπων των περίπου 20 φορέων που έδωσαν το παρόν.

Αποδοκιμασίες
    Αρκετές φορές στις τοποθετήσεις του κ. Πλιάκου ο κόσμος διέκοπτε με αποδοκιμασίες, ενώ μεγάλη ένταση προκλήθηκε από την...
επιθυμία της δημοτικής αρχής να γίνει μόνο μια απλή συζήτηση και την αρχική άρνησή της να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
    Τελικά η πίεση του κόσμου και της αντιπολίτευσης ήταν τεράστια και κυριολεκτικά έσυρε τη δημοτική αρχή σε λήψη ομόφωνης απόφασης κατά των δύο μονάδων, αλλά και σε σειρά κινητοποιήσεων και προσφυγών. 
    Μάλιστα ορίστηκε ως αρμόδια η επιτροπή των πέντε (5) επικεφαλείς των παρατάξεων (μαζί με τους εκπροσώπους των φορέων), αποσπώντας έτσι “μέσα από τα χέρια” του κ. Πλιάκου ένα σημαντικότατο κομμάτι των πρωτοβουλιών.

Οι προσφυγές – Η ανατροπή των αποφάσεων
    Μεγάλη ανατροπή υπήρξε και στο θέμα των προσφυγών κατά των δύο μονάδων. Ειδικότερα ενώ για το βιοαέριο στις 14 Νοεμβρίου η Οικονομική Επιτροπή είχε αποφασίσει (κατά πλειοψηφία) τότε να μην γίνει ούτε προσφυγή, ούτε ασφαλιστικά μέτρα στο Συμβούλιο Επικρατείας καθώς ο  δήμαρχος κ. Πλιάκου δεν ήθελε προσφυγές για να «προστατευτεί το δημόσιο χρήμα και το κύρος των θεσμοθετημένων οργάνων» όπως είχε πει. 
    Όμως το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας χθες ανέτρεψε ομόφωνα αυτή την απόφαση και αποφάσισε να γίνουν και ασφαλιστικά μέτρα και προσφυγή στο ΣτΕ για το βιοαέριο.
    
    Η ίδια εξέλιξη υπήρξε και για την ιδιωτική μονάδα λυματολάσπης. Ενώ χθες το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή είχε αποφασίσει να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ (για την οποία γνωμοδότησε ο δικηγόρος και περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασ. Γοργόλης), οι δημότες και σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασαν έντονα, απαίτησαν και πέτυχαν να γίνουν και ασφαλιστικά μέτρα! Όπως ελέχθη χαρακτηριστικά (εκτιμώντας σκέτη την προσφυγή ως "δώρο" στον άντρα της Τατιάνας), απαιτούνται και ασφαλιστικά μέτρα, αφού από μόνη της σκέτη προσφυγή δεν αρκεί καθόσον «μετά από 5-6 χρόνια που θα εκδικαστεί μπορεί να έχουν γίνει άλλες 10 μονάδες»!!!
    Ομοίως και αυτή την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής την ανέτρεψε ομόφωνα χθες το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο, αποφασίζοντας να γίνουν και ασφαλιστικά μέτρα και προσφυγή στο ΣτΕ για την ιδιωτική μονάδα λυματολάσπης του συζύγου της κ. Τατ. Καλογιάννη στην Ελεούσα.

Συνελεύσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας
    Εκτός από τα παραπάνω αποφασίστηκε να γίνουν λαϊκές κινητοποιήσεις στα χωριά με συνελεύσεις των κατοίκων και συγκέντρωση στην Ελεούσα. Επίσης θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, στη ΔΕΥΑΙ, στην Αποκεντρωμένη και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου, των φορέων και των κατοίκων.

Ασυμβίβαστο;
    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Βασ. Γαρδίκος αποκάλυψε ότι στην απόφαση της Αποκεντρωμένης για τη λυματολάσπη του άντρα της Τατιάνας, η μητέρα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παν. Λιάκου, αναφέρεται ότι συμφωνεί να δέχεται στο λατομείο της στην Κληματιά, αυτά που τελικά θα παράγει η ιδιωτική μονάδα λυματολάσπης του άντρα της Τατιάνας Καλογιάννη, θέτοντας ζήτημα ασυμβίβαστου της συμμετοχής του κ. Λιάκου στη συνεδρίαση. Ο κ. Λιάκος απάντησε ότι εφόσον το συμβούλιο λάβει απόφαση θα απέχει.