Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Κρίσιμη η Παρασκευή για το βιοαέριο στη ΒΙΠΕ!!! Τι θα κάνει ο Δήμος Ζίτσας;

Στις 1:00 μμ της Παρασκευής 14/11 η ανοιχτή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για προσφυγή ή όχι στο ΣτΕ για τη μονάδα βιοαερίου. Θα είναι παρόντες οι εκπρόσωποι των 18 φορέων?
    Αυτή τη φορά κρίσιμη είναι η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και όχι του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζίτσας. Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στις 1:00 μμ, σε ανοιχτή συνεδρίαση (στο γραφείο του δημάρχου στο νέο Δημαρχείο όπου εκ του Νόμου επιτρέπεται να είναι παρόντες δημότες και φορείς) θα αποφασιστεί αν ο Δήμος Ζίτσας θα βάλει ή όχι δικηγόρο (κοστίζει περίπου 1.500 €) για να κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης που ενέκρινε περιβαλλοντικά το έργο της μονάδας βιοαερίου στο Ο.Τ. 6Γ της ΒΙΠΕ.
    Και βέβαια, αν αποφασιστεί να γίνει προσφυγή θα πρέπει ταυτόχρονα να αποφασιστεί να γίνουν και ασφαλιστικά μέτρα, γιατί διαφορετικά μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή η μονάδα θα έχει γίνει!
    Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό πλήθος δημοτών και εκπρόσωποι 18 φορέων
του Δήμου Ζίτσας με κείμενό τους (εδώ), είχαν κάνει έντονη μαζική παρέμβαση κατά το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Οκτωβρίου (εδώαπαιτώντας από το Δήμαρχο κ. Μιχ. Πλιάκο και από τη Δημοτική Αρχή «να πάρει θέση άμεσα στο πλευρό των κατοίκων κι όχι να μας γυρνάει την πλάτη», τονίζοντας ότι «με την υγεία των παιδιών μας δεν μπορεί να παίζει κανένας Δήμος, καμιά Περιφέρεια, κανένα Υπουργείο. Όσες αποφάσεις και να φέρουν  θα τις ανατρέψουμε στην πράξη». 
    Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής αναμένεται πάλι οι φορείς του Δήμου να κάνουν παρέμβαση. Μάλιστα ίσως προτείνουν και συγκεκριμένο δικηγόρο στην Αθήνα για την υπόθεση, αν εκτιμήσουν ότι ο Δήμος Ζίτσας ίσως δεν ορίσει έμπειρο και κατάλληλο σε τέτοια θέματα δικηγόρο.

Επείγον
    Το θέμα είναι επείγον, αφού η απορριπτική απόφαση του Υπουργού αναρτήθηκε στο Δι@ύγεια (εδώ) στις 30 Σεπτεμβρίου και η προσφυγή πρέπει να κατατεθεί στο ΣτΕ εντός 60 ημερών, δηλαδή μέχρι τέλος Νοεμβρίου διαφορετικά είναι άκυρη! Και ασφαλώς αν τελικά αποφασιστεί να γίνει προσφυγή και ασφαλιστικά οι μέρες είναι λίγες, αφού απαιτείται και αρκετή δικηγορική εργασία.

Η απόφαση του Υπουργού
    Η απορριπτική απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος στηρίζεται απλά και μόνο στο ότι στην έγκριση της Αποκεντρωμένης δεν διαπιστώθηκε παράβαση Νόμου. Ενώ αντιθέτως το ΣτΕ εξετάζει όλες τις παραμέτρους, αν βλάπτει τους κατοίκους και το περιβάλλον κλπ. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι αποφάσεις που αν και στηρίζονταν σε Νόμους το ΣτΕ τις απέρριψε.

Η εισήγηση του δημάρχου
    Ασφαλώς κρίσιμη θα είναι η εισήγηση του δημάρχου κ. Μιχ. Πλιάκου στην Οικονομική Επιτροπή της Παρασκευής. Το λογικό είναι να ταχθεί με τους κατοίκους και να εισηγηθεί προσφυγή και ασφαλιστικά. Άλλωστε ο Δήμος Ζίτσας έχει έννομο συμφέρον και τα περίπου 1.500 € που χρειάζονται για τον δικηγόρο δεν του λείπουν.
    Αν βέβαια ο κ. Πλιάκος δεν έχει κατά νου να γίνει προσφυγή, θα θελήσει να στείλει το θέμα για απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που σημαίνει καθυστέρηση και μεγάλος κίνδυνος. Άλλωστε τέτοιος λόγος δεν υπάρχει αφού το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να ασκηθούν όλα τα ένδικα μέσα και συνεπώς μένει μόνο να ορίσει δικηγόρο η Οικονομική Επιτροπή.
    Επίσης, πάλι αν ο κ. Πλιάκος δεν έχει κατά νου να γίνει προσφυγή, μπορεί να πει ναι σε προσφυγή, αλλά να μην συμφωνήσει σε ασφαλιστικά μέτρα. 
    Η Οικονομική Επιτροπή είναι 7μελής με πρόεδρο το δήμαρχο, άλλα 4 μέλη της πλειοψηφίας και 2 μέλη της αντιπολίτευσης.