ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - Τα «τυχερά» αδέρφια που παλιότερα είχαν βρει λίρες...
Ένα αποκρουστικό θέαμα αντίκρισαν χθες οι λιγοστοί κάτοικοι στο χωριό Λίθινο του Δήμου Ζίτσας, καθώς μπαίνοντας το πρωί στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου είδαν αναποδογυρισμένη την Αγία Τράπεζα και το Ιερό να έχει σκαφτεί σε βάθος τουλάχιστον 1,5 μέτρου.
Οι άγνωστοι προς το παρόν δράστες που ήταν «κυνηγοί λιρών» δε δίστασαν να συλήσουν ένα βυζαντινό εκκλησιαστικό μνημείο, αφήνοντας…
ανέγγιχτο το φτωχικό παγκάρι αλλά και οτιδήποτε άλλο υπήρχε στο ξωκλήσι, πιθανολογώντας ότι θα βρουν στο συγκεκριμένο σημείο κάποιο κρυμμένο θησαυρό από κοσμήματα ή λίρες.
ανέγγιχτο το φτωχικό παγκάρι αλλά και οτιδήποτε άλλο υπήρχε στο ξωκλήσι, πιθανολογώντας ότι θα βρουν στο συγκεκριμένο σημείο κάποιο κρυμμένο θησαυρό από κοσμήματα ή λίρες.
Ο ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Καλαμά, πάνω από το Θεογέφυρο, ενώ σύμφωνα με τοπική παράδοση αποτέλεσε έδρα της Μονής Πατέρων. Πρόκειται για μικρό μονόχωρο ξυλόστεγο ναό, με μεταγενέστερο, ερειπωμένο σήμερα, νάρθηκα. Στην τοιχοδομία του ναού διακρίνονταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια σειρές πλίνθων, που επέτρεπαν την πρώϊμη χρονολόγηση του κτιρίου, πιθανώς στο 15ο αιώνα. Ο ναός πυρπολήθηκε κατά την εξέγερση του 1854, ενώ υπέστη και «επισκευή» το 2002 η οποία εξαφάνισε κάτω από άφθονο τσιμέντο και ασβέστη τα οικοδομικά στοιχεία του μνημείου, αλλά και τα ίχνη τοιχογραφιών που διακρίνονταν στο δυτικό κυρίως τμήμα του.
Υπήρξε στην μακρόχρονη ιστορία του, ένα από τα πιο πλούσια μοναστήρια της Ηπείρου και μαζί μ' αυτό του Προφήτη Ηλία, από τα πιο μεγάλα. Μάλιστα οι ιστορικοί αναφέρουν ότι το μοναστήρι των Πατέρων ήταν πιο πλούσιο και πιο μεγάλο απ' αυτό του Προφήτη Ηλία στη Ζίτσα. άλλωστε η σημαντικότητα του αυτή δικαιολογείται και από το γεγονός ότι πολλοί ιστορικοί, γεωγράφοι, περιηγητές αναφέρονται σ' αυτό. Είχε στην κατοχή του τεράστιες εκτάσεις γης ενώ η περιουσία του έφθανε μέχρι τη Βλαχιά και τη Ρωσία
Τα αδέρφια…
Υπενθυμίζουμε ότι μόλις προ 2 εβδομάδων υπήρξαν έντονες φήμες για αμύθητο θησαυρό σε περιοχή του Δήμου Ζίτσας, στο “τρίγωνο” Ζίτσας, Γραμμένου και Χίνκας.
Πληροφορίες που δεν μπορεί να επιβεβαιωθούν από καμία επίσημη πηγή, αναφέρουν ότι μέσα σε δύο καλά κρυμμένα μεταλλικά κουτιά που ήταν στο ίδιο σημείο δίπλα – δίπλα, βρέθηκαν τέσσερις (4) μικρές νταμιτζάνες (γυάλινα μπουκάλια με πλατύ στόμιο), τυλιγμένες με ασφαλή τρόπο, καλά σφραγισμένες που αντί για κρασί ή τσίπουρο ήταν γεμάτες με χρυσές λίρες και ότι κάθε τέτοιο μπουκάλι είχε μέσα κοντά στις 4.000 χρυσές λίρες, δηλαδή τα τέσσερα μαζί περίπου 15.000 χρυσές λίρες και ζύγιζαν γύρω στα 30 κιλά το καθένα. Με την τιμή της λίρας στα 240 € περίπου, η αξία του θησαυρού είναι κάπου4.000.000 €!!!
Όσον αφορά τους «τυχερούς», οι φήμες επιμένουν ότι πρόκειται για αδέρφια που και παλιότερα όπως λέγεται είχαν ευνοηθεί από …τέτοια τύχη.