Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014

ΡΙΖΑ Ζίτσας: Όχι στην εγκατάσταση ακόμα δυο ρυπογόνων μονάδων…

Έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Ζίτσας για τη λυματολάσπη και το βιοαέριο.
    Με μία σκληρή ανακοίνωση η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ζίτσας, ΡΙΖ.Α. Ζίτσας με επικεφαλής τον Μαν. Ματσάγκα αντιδρά έντονα στην «κήρυξη της περιοχής ως της “χαβούζας” του Νομού» μετά την έγκριση που δόθηκε στον άντρα της Τατιάνας Καλογιάννη από την Αποκεντρωμένη Ηπείρου. Μιλά για απαξίωση της τοπικής κοινωνίας και καταδικάζει τις εγκρίσεις αυτές.
    Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση της ΡΙΖ.Α. Ζίτσας:...

    «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με τις υπ’ αριθμ. 30111/1068/25.06.2014 και 41771/1490/28.07.2014 αποφάσεις της Γενικής Γραμματέας ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τα δυο επίμαχα ιδιωτικά έργα που χωροθετούνται στα όρια του Δήμου Ζίτσας και για τα οποία ο Δήμος Ζίτσας με τις υπ’ αριθμ. 124/17.04.2014 και 125/17.04.2014 Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου γνωμοδότησε αρνητικά.

Τα δυο επίμαχα έργα είναι:
1. Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο, στη ΒΙ.Π.Ε. Ιωαννίνων και με φορέα υλοποίησης την ΕΝΒΙΚΕΑΡ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. 
2. Μονάδα αερόβιας επεξεργασίας λυματολάσπης από εγκαταστάσεις  επεξεργασίας λυμάτων, στην περιοχή αναδασμού Ελεούσας και με φορέα υλοποίησης τον Κωνσταντίνο Σταύρου.

Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τις δυο μονάδες έχει τις εξής επιπτώσεις:
* Ανοίγει στο δρόμο στην εγκατάσταση ακόμα δυο ρυπογόνων μονάδων στο ήδη επιβαρυμένο βορειοδυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, το οποίο ως γνωστό «φιλοξενεί» τη βιομηχανική ζώνη του Νομού και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των αστικών λυμάτων  όλου του λεκανοπεδίου. Με τις αποφάσεις αυτές έρχεται η επισημοποίηση από το ελληνικό κράτος της κήρυξης της περιοχής ως της «χαβούζας» του Νομού.
* Προσφέρεται η διαχείριση των αποβλήτων στα ιδιωτικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα να προκρίνεται η επίτευξη κέρδους από την προστασία της δημόσιας υγείας και της ποιότητας στην καθημερινή ζωή του πολίτη.   
* Αγνοείται επιδεικτικά η έκφραση του εκλεγμένου Δημοτικού Συμβουλίου, απαξιώνοντας το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην τοπική κοινωνία. 
     
    Η Δημοτική παράταξη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ καταδικάζει τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και καλεί το Δήμο Ζίτσας για τις εξής ενέργειες:
1.  Άμεση διενέργεια λαϊκών συνελεύσεων για την ενημέρωση των δημοτών – κατοίκων στα χωριά που πλήττονται άμεσα από την εγκατάσταση των δυο μονάδων
2.  Εφαρμογή των αποφάσεων 124/2014 και 125/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου για την προσφυγή κατά των αποφάσεων με κάθε πρόσφορο μέσο»
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ