Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Εξελίξεις για την πώληση του ποσοστού της ΕΑΣ Ιωαννίνων στη Δωδώνη…

Αναμένονται το Σάββατο 28/6. Ουδέν σχόλιο λέει η Διοίκηση.
Το θέμα της πώλησης των μετοχών του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση αγροτών» (πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων) θα συζητηθεί στην Γενική Συνέλευση του ερχόμενου Σαββάτου, 28 Ιουνίου.
Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας (η εταιρεία «SI Capital Partners», που κατέχει, το πλειοψηφικό πακέτο της Δωδώνης) βρίσκεται πολύ κοντά με την ΕΑΣ στο κλείσιμο της συμφωνίας, η επίσημη αντίδρασή της περιορίζεται στην...
φράση «ουδέν σχόλιο».
Την ίδια στιγμή σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με στελέχη του ΓΑΣ Ιωαννίνων, επιβεβαιώνεται ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με την διοίκηση ωστόσο οι συζητήσεις ως προς το αντίτιμο της πώλησης των μετοχών συνεχίζονται. «Το θέμα θα συζητηθεί στη νέα μας Γενική Συνέλευσή το Σάββατο», μας επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος του ΓΑΣ Ιωαννίνων, κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.
Μιλώντας για την επικείμενη αγοραπωλησία ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων της Ηπείρου κ. Μιχάλης Τζίμας τονίζει ότι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ενώ και ίδιος αναμένει τις εξελίξεις.
Να σημειωθεί ότι εφόσον ληφθεί κάποια απόφαση σχετικά με την πώληση των μετοχών του ΓΑΣ Ιωαννίνων, πλέον η νέα Διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας θα αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας.
Μέχρι σήμερα ο μεγαλομέτοχος της «Δωδώνης», το fund Strategic Initiatives (S.I.), ελέγχει το 67,77% ενώ το μετοχικό ποσοστό του ΓΑΣ Ιωαννίνων φθάνει τα 24,78%.
Υπενθυμίζουμε ότι οι πληροφορίες για αποχώρηση της πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων από το μετοχικό κεφάλαιο της Δωδώνης ξεκίνησαν την άνοιξη (και συγκεκριμένα τον περασμένο Απρίλιο). Αιτία, στάθηκε – έλεγαν οι πληροφορίες τότε - η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δωδώνης από τον νέο ιδιοκτήτη της, την Strategic Initiatives Foods, η οποία θα μείωνε σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής του Συνεταιρισμού έναντι του επενδυτή, που θα κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Η εταιρεία
Η Δωδώνη διαθέτει σήμερα 9 κατηγορίες γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, με 95 ξεχωριστά προϊόντα. Η εταιρεία έχει έδρα τα Ιωάννινα και παράγει γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα με γάλα που συλλέγεται από περίπου 6.000 παραγωγούς – κτηνοτρόφους και τα προϊόντα της εξάγονται σε 35 χώρες.

Επιστροφή στα κέρδη
Τέλος, να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα (19η Ιουνίου), η Δωδώνη Α.Ε. - σύμφωνα με ανακοίνωσή της - πραγματοποίησε την Ετήσια Γενική Συνέλευση Μετόχων για τη γνωστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2013. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση, το 2013, η εταιρεία κατάφερε να σταματήσει την πτωτική τάση πωλήσεων της τελευταίας τετραετίας και πραγματοποίησε έσοδα τάξεως 83,1 εκ. ευρώ. «Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, τέθηκαν σε εφαρμογή διάφορα προγράμματα βελτίωσης αποδοτικότητας, των οποίων τα πρώτα αποτελέσματα συνετέλεσαν στην ενίσχυση του μικτού περιθωρίου κέρδους από 15,4% σε 18,1%, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν από 0,5 εκ. ευρώ το 2012 σε 1,2 εκ. ευρώ το 2013.», αναφέρει η ανακοίνωση.

πηγή: Αγρότυπος