Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Οριστικά στο Δήμο Ζίτσας όλος ο οικισμός «Αμπελάκια». Αναλυτικές φωτογραφίες με τα νέα όρια…

Στο Δήμο Ζίτσας και οι νέες εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο, στο Δήμο Ιωαννιτών ο βιολογικός και τα το υπόλοιπο 1/4 από τα λατομεία “ΛΕΦΑ”. Όμως θα προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο ο Δήμος Ζίτσας με αίτημα Πλιάκου.
     Η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Ζίτσας αποφάσισε να υιοθετήσει την “εμμονή” του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Ζίτσας κ. Μιχ. Πλιάκου για αμφισβήτηση και προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής για τον καθορισμό των ορίων μεταξύ των Δήμων Ζίτσας και Ιωαννιτών. 
Η αρχική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν να αμφισβητηθούν τα όρια μόνο εκεί όπου το λατομείο “ΛΕΦΑ”. Το Δ.Σ. εξουσιοδότησε την διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία “δέχτηκε” να υιοθετήσει την “εμμονή” του κ. Πλιάκου για ευρύτερη προσφυγή.      
Το ζήτημα των ορίων...
απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας την περασμένη Πέμπτη, όπου στο 32ο θέμα με τίτλο «Ενημέρωση – λήψη απόφασης περί αποδοχής ή μη της με αριθμ. 570/24-04-2014 Έκθεσης Καθορισμού Διοικητικών Ορίων, μεταξύ των Δήμων Ιωαννιτών και Ζίτσας Ν. Ιωαννίνων», παρουσιάστηκε η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής που αποτελείτο από την Ειρηνοδίκη κ. Χαριζάνη ως πρόεδρο και επιπλέον από άλλα 4 μέλη (2 από κάθε Δήμο). Η επιτροπή κατέληξε ομόφωνα, εκτός από το λατομείο “ΛΕΦΑ”, όπου μειοψήφησαν οι δύο του Δήμου Ζίτσας.

Η προσφυγή – το “μπλόκο” στις επεκτάσεις
Όπως επισήμανε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Δήμαρχος κ. Ρογκότης, η άσκηση προσφυγής πάει πίσω τις επεκτάσεις και εντάξεις του σχεδίου πόλης των οικισμών που αυτή αφορά (Αμπελάκια, Άγ. Ιωάννης, Βουνοπλαγιά αλλά και Ολυμπιάδας του Δήμου Ιωαννιτών) λόγω της εκκρεμότητας με τα όρια, ενώ τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται στα Πετράλωνα όπου η αμφισβήτηση σχετικά με το λατομείο “ΛΕΦΑ”.  
Όπως αναφέρουν νομικοί, η προσφυγή θα “σέρνεται” για αρκετά χρόνια στα δικαστήρια, γεγονός που θα είναι τελικά σε βάρος των ιδιοκτητών της Βουνοπλαγιάς και του Αγίου Ιωάννη (στους δύο αυτούς οικισμούς ανήκουν τα Αμπελάκια), αφού δεν θα μπορεί να γίνει επέκταση και ένταξη στο σχέδιο πόλης των ιδιοκτησιών τους, ακόμη και εάν εγκριθεί το ρυθμιστικό.
Παρότι η εκτέλεση της απόφασης της επιτροπής (άρθ. 11. παρ 6 του Ν.3463/2006) δεν αναστέλλεται λόγω της προσφυγής, οι εντάξεις και επεκτάσεις σταματούν όπως σημειώνουν οι νομικοί, αφού εάν η προσφυγή γίνει τελικά αποδεκτή από το δικαστήριο, θα έχει αποφασίσει αναρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο για τις επεκτάσεις, οι οποίες ακυρώνονται.
Για το λόγο αυτό κατά την χθεσινή της συνεδρίαση η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Ζίτσας, εκτός από την αποδοχή της “εμμονής” Πλιάκου για προσφυγή, αποφάσισε μετά από 2 χρόνια το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να επανεξετάσει το ζήτημα της προσφυγής, ώστε να είναι «ανοιχτή η πόρτα» της απόσυρσής της, προκειμένου να προχωρήσουν οι εντάξεις στο σχέδιο.

Ο βιολογικός – το αεροδρόμιο
Ενώ ο βιολογικός των Ιωαννίνων περιλαμβάνονταν εξ ολοκλήρου στο αγρόκτημα Ελεούσας και στο Δήμο Ζίτσας, με την απόφαση (όπως φαίνεται και στη φωτογραφία πιο κάτω) οι εγκαταστάσεις και μόνο περιέρχονται στο Δήμο Ιωαννιτών.
Όσον αφορά το αεροδρόμιο, ενώ τα σημερινά όρια των δύο Δήμων είναι εκεί που περίπου βρίσκεται (μετά το αεροδρόμιο προς Ιωάννινα) η στάση του αστικού και η διάβαση πεζών (100 μ. μετά την νησίδα, 200 μ. πριν το Lidl), τα όρια μετατοπίζονται στο φυσικό όριο που αποτελούν η επέκταση του τούνελ δηλαδή στα φανάρια του αεροδρομίου. Κατά τον τρόπο αυτό οι νέες εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται ανήκουν στο Δήμο Ζίτσας και οι παλαιές που υπάρχουν στο Δήμο Ιωαννιτών.

Ο Δήμος Ιωαννιτών
Οι τελευταίες εξελίξεις δεν έγιναν με ευχαρίστηση αποδεκτές από τον Δήμο Ιωαννιτών και χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, ο οποίος είπε πως οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους. «Δεν ξέρω τι άποψη μπορεί να έχει ο καθένας, αλλά υπάρχουν διαδικασίες», ανέφερε και πρόσθεσε πως ειδικά για τον βιολογικό δεν του έχει τεθεί κανένα θέμα.

Φωτογραφίες των αλλαγών
(ευχαριστούμε τον Γ.Ζ. εκ Μολοσσών για την παραχώρησή τους)
(κάντε κλικ πάνω στις εικόνες για zoom)

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για zoom)

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για zoom)

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για zoom)