Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ρογκότης: "Ο Δήμος Ζίτσας δε θα γίνει ο βόθρος του λεκανοπεδίου"…

Εκτός τόπου και χρόνου, με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια …περιμένει και ευχαριστώ για την ιδιωτική “ΕΛΕΟΥΣοκοκτόνα μονάδα” επεξεργασίας 25.000 τόνων λυματολάσπης στην Ελεούσα, από τον σύζυγο της αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη!!!
    Σκληρή γλώσσα κατά όσων σχεδιάζουν τη χωροθέτηση επιβαρυντικών περιβαλλοντικά δραστηριοτήτων, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη τη βούληση του Δήμου Ζίτσας, χρησιμοποίησε σήμερα ο Δήμαρχος Δημήτρης Ρογκότης
    Αφορμή για την τοποθέτησή του αυτή οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τις μονάδες βιοαερίου και επεξεργασίας λυματολάσπης, που εξασφάλισαν το «πράσινο» φως από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, όχι όμως και από το Δήμο Ζίτσας.
    Ο κ. Ρογκότης τόνισε πως δε θα επιτρέψει «να γίνει ο Δήμος Ζίτσας ο βόθρος του λεκανοπεδίου», επαναλαμβάνοντας...
τους λόγους για τους οποίους η δημοτική αρχή στάθηκε από την αρχή αρνητικά.
    Όπως είπε, η εκτιμώμενη χωρητικότητα της επένδυσης είναι 25.000 τόνοι ετησίως, όταν ο παραγόμενος όγκος από τα απόβλητα των Ιωαννίνων δεν ξεπερνά τους 5.000 τόνους ετησίως, ενώ και η ΔΕΥΑΙ φτιάχνει τη δική της μονάδα.
    «Η άλλη λάσπη από που θα προέρχεται; Μη γίνουμε η χωματερή της Βορειοδυτικής Ελλάδος», ανάφερε και κάλεσε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και όλους τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Ανακοίνωση της Περιφέρειας
    Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Δημήτρη Ρογκότη και λίγα 24ωρα μετά τη συνεδρίαση του Δήμου Ζίτσας που προχώρησε στην απόρριψη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η Περιφέρεια Ηπείρου επέλεξε να τοποθετηθεί με γραπτή ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητες τις αναφορές σε βάρος της Περιφερειακής Αρχής, εντάσσοντάς τες μάλιστα στη δίνη και το άγχος του προεκλογικού αγώνα.

Περιμένει και ευχαριστώ!!!
    Μη αντιλαμβανόμενη η Περιφέρεια Ηπείρου, ότι η μεγάλη ιδιωτική μονάδα λυματολάσπης στην Ελεούσα, του συζύγου της αντιπεριφερειάρχη κ. Τατ. Καλογιάννη, δημιουργεί μείζον ζήτημα στην Ελεούσα και τον Αγ. Ιωάννη, ισχυρίζεται ότι η (άσχετη με την ΔΕΥΑΙ) μονάδα  των 25.000 τόνων ετησίως (5πλάσια λυματολάσπη από τους 5.000 τόννους της ΔΕΥΑΙ) είναι… ότι καλύτερο για την περιοχή!!!  
    Περιμένοντας και ευχαριστώ από το Δήμο Ζίτσας ισχυρίζεται με την ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ηπείρου «Ασυναίσθητα επιχειρείται να δαιμονοποιηθούν, δραστηριότητες κατ΄  εξοχήν φιλικές προς το περιβάλλον όπως είναι  οι μονάδες βιοαερίου και η κομποστοποίηση ιλύος, που λύνουν υπαρκτά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων,  φυσικά και ο Δήμος Ζίτσας. Τα όσα ειπώθηκαν και «καταγγέλθηκαν», πιστεύουμε ότι προέρχονται από ελλιπή ενημέρωση, στην οποία κάποιοι «επένδυσαν» για να κάνουν ασκήσεις μικροπολιτικής  παραπολιτικής  για δικούς τους, προσωπικούς, λόγους»,.

Της προσφέρει πλήρη κάλυψη!!!
    Στη συνέχεια, παρέχει πλήρη κάλυψη στην Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, σημειώνοντας: «Όσον αφορά τις συγκεκριμένες μελέτες, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Τ. Καλογιάννη, στη συνεδρίαση της Μεγάλης Τρίτης,   ενημέρωσε τα μέλη, ότι λόγω των εκλογών - καθώς δεν προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί, ενδιάμεσα, άλλη συνεδρίαση - έπρεπε να παρθεί απόφαση για όλες τις ΜΠΕ (ήτοι σύνολο 14 τον αριθμό) που βρισκόταν σε εξέλιξη γνωμοδότησης στην Υπηρεσία της Περιφέρειας, πράγμα που τελικά και έγινε. Επισημαίνεται δε ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων, Τατιάνα Καλογιάννη, δεν συμμετείχε ούτε στη συζήτηση του θέματος που αφορούσε την εγκατάσταση επεξεργασίας λυματολάσπης, ούτε και στην ψηφοφορία».

“Άχνα” για την μη τοποθέτηση Πλιάκου
    Προσπερνώντας “έντεχνα” την “σιγή ιχθύος” για την “ΕΛΕΟΥΣοκοκτόνα μονάδα” του υποψήφιου Δημάρχου κ. Πλιάκου, ο οποίος αν και είναι σύμβουλος της Περιφέρειας, αποφεύγει «όπως ο διάολος το λιβάνι» να πάρει θέση, καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφέρειας: «Η Περιφερειακή Αρχή, έχει καταστήσει σαφές, ότι στηρίζει χωρίς καμία διάκριση τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες,  υπό τον όρο να  εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετική τακτική σε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για μονάδες που λύνουν υπαρκτά περιβαλλοντικά ζητήματα, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση των δύο συγκεκριμένων, που έμμεσα προστατεύουν τον ποταμό Καλαμά».