Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Τα 10 ερωτήματα - Διακόπηκε το έργο «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων του Οικισμού Ελεούσας»…

Τελικά τι θα γίνει με το έργο? Θα συνεχιστεί χωρίς κανένα συμβιβασμό και υποχώρηση από πλευράς Δήμου Ζίτσας ή με υποχωρήσεις? - Ανακοίνωση του κ. Βούζα.
Από τα τέλη Οκτωβρίου ο εργολάβος σταμάτησε τις εργασίες του έργου της «Αποχέτευσης Ακαθάρτων του Οικισμού Ελεούσας» (που είχε εντάξει στο ΕΣΠΑ η προηγούμενη δημοτική αρχή Πασσαρώνος του κ. Βλέτσα) προϋπολογισμού 5,0 εκατ. €, με έκπτωση 51%.
Ο εργολάβος ενημέρωσε εγγράφως το Δήμο Ζίτσας για τη διακοπή και του καταλογίζει την ευθύνη. 
    Όπως ισχυρίζεται ο εργολάβος, οι επιβλέποντες μηχανικοί του Δήμου Ζίτσας ενώ όσο εκτελούνταν το έργο έδιναν προφορικά συγκεκριμένες εντολές και συγκαταθέσεις, αρνήθηκαν να τις δώσουν και γραπτώς. Αν είναι έτσι προφανώς κάτι "πήγε στραβά"!
Η αιτία της διαφωνίας είναι οικονομική. Συγκεκριμένα...
στα “χαντάκια” κλπ που σκάβει ο εργολάβος για να βάλει μέσα τους σωλήνες της αποχέτευσης και τα φρεάτια, επειδή μπαίνουν εργάτες πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας και να τοποθετούνται (όχι βέβαια παντού και πάντα) ειδικά πλαίσια αντιστήριξης ώστε να αποφευχθεί η πτώση χωμάτων που μπορεί “να πλακώσουν μέσα” κάποιον εργαζόμενο.
  Ο Δήμος Ζίτσας λέει ότι τα ειδικά πλαίσια αντιστήριξης πρέπει να μπαίνουν μόνο όταν το χαντάκι έχει πάνω από 2,0 μέτρα βάθος, ενώ ο εργολάβος λέει ότι για λόγους ασφαλείας χρειάζονται πολλές φορές και σε χαντάκια μικρότερου βάθους πχ 1,70 μ. ή 1,30 μ. όταν το έδαφος είναι μαλακό ή επικίνδυνο.
Το έργο ΔΕΝ ξεκίνησε τώρα αλλά έχει κάπου έξι (6) μήνες που δουλεύεται και διακόπηκε πριν μια εβδομάδα.
Όπως λέει ο εργολάβος, έβαζε πλαίσια για λόγους ασφαλείας και σε και σε χαντάκια μικρότερου βάθους από τα 2,00 μ. όταν ήταν επικίνδυνα τα πράγματα και μάλιστα ο μηχανικός του Δήμου τα έβλεπε, του έδινε προφορικά εντολή και συγκατάθεση και έλεγε ότι θα το κάνει και γραπτώς. Όμως όταν ήρθε η ώρα “του γραπτώς” ο μηχανικός του Δήμου “την έκανε γυριστή”!!! Αυτό έχει προφανές αποτέλεσμα ο εργολάβος να μην πληρώνεται αυτές τις extra αντιστηρίξεις.
    Δηλαδή το θέμα πάει σε ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ από εργολάβο και επιβλέποντες. Και βέβαια πίσω από όλα είναι το οικονομικό, αφού αυτές οι ειδικές αντιστηρίξεις έχουν σημαντικό κόστος που μπορεί να είναι ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ
    Παράλληλα ουσιαστικότερη όλων είναι η ασφάλεια των εργαζομένων, εκεί όμως που επιβάλλει ο Νόμος και επειδή πρέπει να είναι ασφαλείς και όχι για να πληρώνεται "παραπανίσια" ο εργολάβος.

Τα 10 ερωτήματα
    Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι αρκετά.
1. Κατ΄ αρχήν κινδυνεύει να μείνει στη μέση η αποχέτευση της Ελεούσας και να απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ?
2. Είναι πραγματικά τα πράγματα ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ από εργολάβο και επιβλέποντες? Δηλαδή όπου το χαντάκι έχει βάθος όχι πάνω από 2,00 μ. αλλά λιγότερο, πχ 1,80 μ. ή 1,60 μ. πουθενά μα πουθενά ως τώρα δεν ήταν επικίνδυνο να πλακώσει κάποιον? Πουθενά μα πουθενά δεν χρειάζονταν να μπουν για λόγους ασφαλείας των εργαζομένων τα ειδικά πλαίσια που αντιστηρίζουν το χαντάκι?
3. Τώρα που σταμάτησε ο εργολάβος το έργο, ο Δήμος θα επιμείνει αταλάντευτα να λέει ΟΧΙ σε κάθε αντιστήριξη στα χαντάκια όταν το βάθος τους είναι λιγότερο από 2,0 μ ή θα “νερώσει το κρασί του” όταν βλέπει ότι μπορεί να χρειάζεται αντιστήριξη κάποιες φορές και σε μικρότερο βάθος?
4. Αν τελικά ο Δήμος Ζίτσας “νερώσει το κρασί του”, τώρα το κατάλαβε και γιατί δεν το ήξερε εδώ και έξι (6) μήνες περίπου που ξεκίνησε το έργο?
5. Επί έξι (6) μήνες η Δημοτική Αρχή (Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος) το “είχαν ρίξει στον ύπνο το βαθύ και στο ραχάτι” και δεν ήξεραν τι γίνεται? Ο επιβλέπων ένα ολόκληρο 6μηνο δεν τους είπε τίποτα, δεν τους ενημέρωνε και αν είναι έτσι γιατί? Και τότε αυτοί της Δημοτική Αρχής γιατί δεν ενδιαφέρονταν και δεν ρωτούσαν? Επί περίπου 6 μήνες "κοτζαμ" πλαίσια αντιστήριξης δεν τα έβλεπαν ή νόμισαν ότι τα βάζει "τζάμπα" ο εργολάβος? Και αν τα έβλεπαν, δεν του εξηγήθηκαν από την αρχή ότι "αυτά δεν θα τα πληρωθείς"? Δεν ήξεραν ότι κάποια στιγμή ο εργολάβος θα έστελνε το λογαριασμό?
6. Γιατί άφησαν να κάνει κάπου 1,0 εκατ. € (περίπου 500.000 € με την έκπτωση) εργασίες ο εργολάβος μέχρι να φέρει τα πρώτα μετρήματα? Γιατί δεν του επέβαλαν να κάνει την πρώτη επιμέτρηση από τις 50.000 € ή τις 100.000 € για να "ξεκαθαρίσει" το αν θα χρεώνει ή όχι τα πλαίσια αντιστήριξης που έβλεπαν ότι έβαζε "με το παραπάνω" όπως λένε? Δεν προβληματίστηκαν γιατί τόσο καιρό ο εργολάβος δεν ήθελε χρήματα?
7. Τελικά τι θα γίνει με το έργο? Θα συνεχιστεί χωρίς κανένα συμβιβασμό και υποχώρηση από πλευράς Δήμου Ζίτσας ή με υποχωρήσεις?
8. Αν υπάρξουν υποχωρήσεις από πλευράς Δήμου Ζίτσας γιατί περίμεναν έξι (6) μήνες, τώρα είδαν τα πράγματα? Αν δεν υπάρξουν υποχωρήσεις από πλευράς Δήμου θα συνεχίσει ο εργολάβος ή πάμε ολοταχώς σε απένταξη?
9. Αν υπάρξει μερική υποχώρηση από πλευράς Δήμου Ζίτσας πόσες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ επιπλέον θα πληρωθούν στον εργολάβο?
10. Υπάρχουν ή όχι λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση και αν ναι ποιες και ποιος ευθύνεται?
(γράφει ειδικός συνεργάτης)



Σχετικά με τη διακοπή του έργου η παράταξη «Συμμαχία Πολιτών» του κ. Βούζα έστειλε “Επιστολή – Καταγγελία” που αναφέρεται σε «λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση» από το Δήμο Ζίτσας!