Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Ζίτσας για τη δημιουργία μιας συμμετοχικής δημοτικής παράταξης…

Με ανακοίνωση που τοιχοκολλήθηκε σε πολλά σημεία του Δήμου Ζίτσας και διανεμήθηκε σε δημότες, ο ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Ζίτσας απευθύνει κάλεσμα σε «κάθε δημοκράτη, αριστερό και προοδευτικό δημότη του Δήμου Ζίτσας και ιδιαίτερα τον πανταχού βαλλόμενο νέο συνάνθρωπό μας, να συμμετέχει ενεργά στην ιδρυτική ανοιχτή συνέλευση για τη  δημιουργία Δημοτικής Παράταξης».
 Η ανοιχτή συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα  συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στο παλαιό Δημαρχείο Ελεούσας.
Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση – κάλεσμα της Δημοτικής Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Ζίτσας :


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    Η θεσμοθέτηση και εφαρμογή του συγκεντρωτικού και γραφειοκρατικού σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, με τη δημιουργία τεράστιων και ανομοιογενών διοικητικών μονάδων – Δήμων, οδήγησε στην ουσιαστική κατάργηση της έννοιας της αυτοδιοίκησης, δηλαδή της διοίκησης των τοπικών θεμάτων από τα μέλη της τοπικής κοινωνίας.
    Η εξουσία έχει συγκεντρωθεί στον Δήμαρχο και τους ορισμένους απ’ αυτόν αντιδημάρχους και σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο λόγω του μεγάλου αριθμού των χωριών, παρουσιάζεται ελλιπής εκπροσώπηση χωριών ή και ευρύτερων περιοχών.
    Ο θεσμός των Τοπικών Συμβουλίων, χωρίς καθορισμένες αρμοδιότητες και εξασφαλισμένους οικονομικούς πόρους, αποτελεί μηχανισμό απλής υποβολής αιτημάτων και όχι άσκησης διοίκησης τοπικά.
    Η δε συμμετοχή των δημοτών στις τοπικές υποθέσεις είναι ανύπαρκτη, καθώς δεν γίνονται ούτε οι προβλεπόμενες στο θεσμικό πλαίσιο λαϊκές συνελεύσεις.
    Παράλληλα η συνεχής εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος, σε συνδυασμό με τον οικονομικό και διοικητικό στραγγαλισμό που επιβάλλει η πολιτική των μνημονίων έχει οδηγήσει το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τέλμα
    Όμως παρόλο τις ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργούν τα αλλεπάλληλα μνημόνια, και ωσότου δημιουργηθούν οι προοπτικές ανατροπής τους, υπάρχουν οι δυνατότητες για ανάληψη πρωτοβουλιών αντίστασης στη χωρίς προοπτική ασκούμενη πολιτική και  υπεράσπισης των αναγκών και των προτεραιοτήτων των δημοτών του Δήμου Ζίτσας.

    Ο Δήμος Ζίτσας πρέπει να λειτουργεί ανοικτά, δημοκρατικά, δημιουργικά, με δημόσιο διάλογο για όλα τα καίρια ζητήματα των δημοτών, βασιζόμενος στους εξής άξονες πολιτικής:
>>> Εκπόνηση σχεδιασμού και υλοποίηση μελετημένων παρεμβάσεων δημοσίου συμφέροντος για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, με τη συμμετοχή των Τοπικών Συμβουλίων και των δημοτών και την αξιοποίηση του υπηρεσιακού μηχανισμού
>>> Ανάπτυξη διαρκούς συνεργασίας με τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής (αγρότες, κτηνοτρόφοι, μικροεπαγγελματίες) για την ανάδειξη και τη διεκδίκηση επίλυσης των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν
>>> Ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους
>>> Άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής για το δοκιμαζόμενο πολίτη και τη νεολαία
>>> Υπεράσπιση για τη διατήρηση και αγώνας για την αναβάθμιση των δομών υγείας και παιδείας της περιοχής μας
>>> Ανάληψη πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής μας

    Η σημερινή δημοτική αρχή, δέσμια των πολιτικών της αρχών, διοικεί το Δήμο Ζίτσας συγκεντρωτικά - ερήμην των δημοτών, χωρίς εκπόνηση σοβαρού σχεδιασμού, διεκπεραιωτικά -  χωρίς ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών και χωρίς να εκφράσει την ουσιαστική αντίθεσή της στην πολιτική των μνημονίων για την υποβάθμιση της αυτοδιοίκησης.

    Οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης παρακολουθούν αμήχανα την ασκούμενη διοίκηση, ασχολούμενες με ελάσσονος επιμέρους θέματα, χωρίς σαφή πολιτικό λόγο και χωρίς ανάληψη πρωτοβουλιών για την εκπόνηση ριζικά διακριτής πολιτικής .

    Συμπερασματικά διατυπώνεται η ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη δημιουργία μιας συμμετοχικής δημοτικής παράταξης που θα συμβάλλει στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης και στην άσκηση ριζικά διαφορετικής πολιτικής, μαζί και κοντά στον δοκιμαζόμενο δημότη.

    Καλούμε κάθε δημοκράτη, αριστερό και προοδευτικό δημότη του Δήμου Ζίτσας και ιδιαίτερα τον πανταχού βαλλόμενο νέο συνάνθρωπό μας, να συμμετέχει ενεργά στην ιδρυτική ανοιχτή συνέλευση για τη  δημιουργία Δημοτικής Παράταξης 
την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 π.μ.
στην αίθουσα  συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στο παλαιό Δημαρχείο Ελεούσας.

    Να διαμορφώσουμε μαζί την ιδρυτική διακήρυξη, τις αρχές και το πλαίσιο δράσης της Παράταξης.
  
        ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΟΥ  ΖΙΤΣΑΣ