Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Κέρδισε την παγκόσμια μάχη η φέτα μόνο απομίμηση το τυρί του Καναδά!!!

    Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι έπρεπε να μπει ένα τέλος σε αυτήν τη χρήση των συμβόλων που προσβάλλει την Ελλάδα και τους 300.000 Έλληνες που απασχολούνται στον κτηνοτροφικό κλάδο . Ανάλογο καθεστώς προβλέπεται να ισχύσει και για άλλα ευρωπαϊκά τυριά, όπως το Ασιάγκο, η Φοντίνα, η Γκοργκοντζόλα και το Μίνστερ.
    Ειδικότερα για την χρήση του όρου φέτα επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως...
 τύπου φέτας, στιλ φέτας, απομίμηση φέτας και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευσης του προϊόντος.
    Μπλόκο στη χρήση συμβόλων της Ελλάδος από τις καναδέζικες γαλακτοβιομηχανίες όπως η Ακρόπολη, ο τσολιάς ή φωτογραφίες των ελληνικών νησιών, καθώς και ονομασίες όπως Hellas, Greek και Syrtaki (ελληνικός χορός) βάζει η συμφωνία που επικυρώθηκε την Παρασκευή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά.
    Την ίδια στιγμή, η συμφωνία αυτή αναφέρουν πηγές της αγοράς αποτελεί μία καλή ευκαιρία για την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις να διπλασιάσουν τις ποσότητες φέτας που εξάγουν στο εξωτερικό, οι οποίες σήμερα μόλις και μετά βίας φθάνουν τις 4.500-5000 τόνους. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές είναι να εκμεταλλευτούν οι Έλληνες το πλεονέκτημα που τους δίνεται έστω και έτσι  -που δεν υπάρχει δηλαδή πλήρη κατοχύρωση του ονόματος- και να προχωρήσουν σε δυναμικότερες επενδύσεις για την ανάπτυξη των εξαγωγών τους.
    Πάντως, η συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον Καναδά έχει προκαλέσει ήδη την έντονη αντίδραση των Καναδών κτηνοτρόφων, οι οποίες εκτιμούν πως τα ευρωπαϊκά τυριά, τα οποία κατέχουν μερίδιο 32% της αγοράς θα εκτοπίσουν τα δικά τους και θα θέσουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων τυροκομικών μονάδων.
     Οι παγκόσμιες πωλήσεις φέτας (ή τύπου φέτας) φθάνουν τους 600.000 τόνους περίπου που αποτιμώνται περί τα 2,5 δισ. ευρώ (με τιμή λιανικής  4,5 ευρώ). Σήμερα η συνολική εγχώρια παραγωγή φέτας ανέρχεται στους 110.000 τόνους, εκ των οποίων οι 35.000 τόνοι εξάγονται. Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι μιλάμε για 35 εκατ. κιλά φέτα με μέση τιμή πώλησης τα 6,5 ευρώ τότε ο τζίρος της ελληνικής φέτας στο εξωτερικό φθάνει τα 230 εκατ. ευρώ. Ποσό που φαντάζει μεγάλο αλλά επί της ουσίας είναι απίστευτα μικρό, καθώς η φέτα είναι ένα προϊόν με 100% αναγνωρισιμότητα ανά τον κόσμο. Απήχηση που όμως παραμένει ανεκμετάλλευτη από τους Έλληνες.

Τσαυτάρης: «Οι επόμενες μάχες θα είναι για ελαιόλαδο και κρασί»
Τα σημεία συνέντευξης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της φέτας

    Δημοσιογράφος: Χθες η χώρα μας κατήγαγε μια περήφανη νίκη, κατοχυρώνοντας ένα από τα πιο διάσημα παγκοσμίως προϊόντα μας, την ελληνική φέτα, κερδίζοντας μια αντεπίθεση που πήγαν να μας κάνουν οι Καναδοί.
    Υπουργός: Εμείς θέλουμε να υποστηρίξουμε την ποιότητά μας και τα δικαιώματά μας. Η φέτα, είναι κατοχυρωμένη ως εθνικό προϊόν. Είναι το μόνο εθνικό προϊόν, γι’ αυτό λέγεται ελληνική φέτα. Όμως, έχουμε 99 προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη, που υποδηλώνει περιοχή προέλευσης, όπως είναι  για παράδειγμα οι ελιές Καλαμάτας, το λάδι Μεσσαράς που παρεμπιπτόντως είναι το 100ο ελληνικό προϊόν με προστατευόμενη ελληνική ονομασία γεωργικού προϊόντος. Η Ελλάδα έχει τόσα εξαιρετικά προϊόντα, όσα δεν έχουν οι άλλες χώρες μαζί.
Γίνεται τώρα μια ευρύτερη διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μεγάλες χώρες του κόσμου, αρχίζοντας από τον Καναδά, ενώ θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ, Ασιατικές χώρες κ.ά.. Παρενθετικά να πω ότι αυτό που πετυχαίνουμε με τον Καναδά, παρά το ότι είναι ας το πούμε μικρότερη η αγορά του, είναι πρόκριμα για το τι θα ισχύσει λίγο πολύ για την ευρύτερη αγορά των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας. Σε αυτή τη συζήτηση μεταξύ των θεμάτων που διαπραγματεύονταν ήταν σε τι βαθμό ο Καναδάς και οι άλλες χώρες, θα σέβονται τα σήματα ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σας θυμίζω ότι μπορεί η Ευρώπη με το δικό της ρυθμιστικό πλαίσιο να κατοχυρώνει στο έδαφός της ορισμένους τέτοιου είδους δείκτες ποιότητας, έχει καθιερώσει τρεις και θα καθιερώσει κι άλλους τρεις. Όλα ισχύουν όμως μέσα στην Ευρώπη. Εμείς θέλουμε αυτό να το σεβαστεί και ο Καναδάς. Δηλαδή εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων.
    Δημοσιογράφος: Δηλαδή ο Καναδάς το λευκό τυρί που παράγει δεν μπορεί να το λέει φέτα.
    Υπουργός: Το έλεγε φέτα και μάλιστα ελληνική και έβαζε πάνω ελληνικά σύμβολα όπως σημαία ή τον Παρθενώνα ή κίονες κ.ά. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Κορόιδευε τον καταναλωτή του.
Τι πετύχαμε τώρα; Και μάλιστα εγώ έφερα το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας όπου ζητήσαμε από τον Κομισάριο τον κ. Ciolos που ήταν και πρόσφατα εδώ στην Ελλάδα, γιατί στο κολέγιο των Επιτρόπων έγιναν αυτές οι συζητήσεις, να δεσμευτεί επίσημα ποια είναι η θέση του αντίστοιχου Επιτρόπου Γεωργίας και μάλιστα δεσμεύτηκε δημόσια ότι αυτό θα το μεταφέρει στον κ. Μπαρόζο.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, ενώ βοήθησαν πολύ η Ελληνίδα Επίτροπος η κα Δαμανάκη, η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών που χειρίζεται τις εξωτερικές μας σχέσεις. Επομένως όλοι μαζί πετύχαμε σε αυτή την προσπάθεια. Τι λέει; Λέει ότι και στον Καναδά, ο νέος που θα αποφασίσει να παράξει τυρί με τα αγελαδινά γάλατα του Καναδά, δεν μπορεί να το ονοματίζει ελληνική φέτα με τίποτα. Θα πρέπει να αναφέρεται ότι αν θέλουν να πουν κάτι, ακόμα και οι υπάρχουσες βιομηχανίες που λειτουργούσαν ως σήμερα από παλιά, αυτό το κάνουν εδώ και 20 - 30 χρόνια, θα πρέπει να προσδιορίζουν ότι είναι τύπου φέτας, στυλ φέτας, απομίμηση φέτας, αλλά όχι ελληνική φέτα.
Η ελληνική φέτα δεν έχει καθόλου αγελαδινό γάλα. Η ελληνική φέτα έχει 70% πρόβειο και 30% κατσικίσιο γάλα.
Επομένως κανείς δεν μπορεί να παράξει ελληνική φέτα με αγελαδινό γάλα. Είναι λευκά τυριά αυτά. Μπορούν να τα πουν όπως θέλουν, αλλά δεν μπορούν να τα λένε φέτα. Και μάλιστα εάν πουν ότι «ξέρετε είναι τύπου φέτας, ή κάτι που μοιάζει με φέτα, ή προσομοιάζει αντίγραφο της φέτας», μπορούν να το πουν. Θα λένε όμως ότι είναι Καναδά. Παρασκευάζεται στον Καναδά.
    Δημοσιογράφος: Τι εξαγωγές φέτας έχουμε;
    Υπουργός: Είναι στα πρώτα νούμερα των εξαγωγών μας. Δηλαδή σας θυμίζω ότι επειδή μιλήσαμε για τις πετυχημένες εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων, μέσα στα 10 κορυφαία προϊόντα που εξάγει ο τόπος, τα πέντε είναι αγροτικά, μέσα σε αυτά τα 5 αγροτικά κορυφαία είναι και η φέτα μας.
Και μάλιστα έχει πολύ καλές προοπτικές. Δηλαδή ανεβαίνει η εξαγωγή της φέτας γιατί είναι εξαιρετικής ποιότητας τυρί.
    Δημοσιογράφος: Μετά τη φέτα ποια είναι η επόμενη μάχη που θέλετε να δώσετε;
    Υπουργός: Εμείς πρέπει να κερδίσουμε τη φέτα και το γιαούρτι στις ΗΠΑ και πήγαμε πολύ καλά και με τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, ειδικά με τα ψάρια. Διευρύνθηκε πάρα πολύ η εξαγωγή ψαριών εκεί. Ψάρια ιχθυοτροφείου. Σας θυμίζω μιλήσαμε ξανά για την ποιότητα των ψαριών ιχθυοτροφείων στο Αιγαίο. Με τις κονσέρβες των ροδακίνων κλπ.
Τώρα οι μάχες θα είναι λάδι και κρασί και φυσικά γαλακτοκομικά προϊόντα σε Αμερική, Καναδά.
    Δημοσιογράφος: Είναι φοβερή χρονιά λέει φέτος για το κρασί, μου έλεγε ένας οινοπαραγωγός.
Υπουργός: Πάρα πολύ καλή χρονιά. Γενικά ήταν πολύ καλή χρονιά για όλα τα προϊόντα μας, όπως αντίστοιχα και για το βαμβάκι το οποίο ήταν εξαιρετικό φέτος και είχε αποδόσεις καλές. Δεν είχαμε ζημιές από έντομα.
     Δημοσιογράφος: Για το κρασί γιατί είναι φέτος;
    Υπουργός: Η χρονιά ήταν καλή για το κρασί γιατί ήταν χρονιά ξηροθερμική και δεν είχαμε βροχές, ούτε στην περίοδο της συγκομιδής, ούτε είχαμε ανάπτυξη πολλών μυκήτων, προκειμένου να γίνουν μεγάλες χρήσεις φυτοφαρμάκων κλπ. Και η ηλιοφάνεια που επικράτησε είχε σαν αποτέλεσμα να θεωρείται μια, και από τις πιο εξαιρετικές χρονιές για το κρασί μας. Θα φανεί δηλαδή στην ποιότητά του.

Για καινοτόμες προσπάθειες στον αγροδιατροφικό τομέα
    Δημοσιογράφος: Έχετε πει πολλές φορές ότι ένα βαρέλι τσάι πουλιέται ακριβότερα από ένα βαρέλι πετρέλαιο.
    Υπουργός: Χαίρομαι που το λέτε αυτό γιατί πήγα επιτόπου στη Βόρειο Ελλάδα να δω τις προσπάθειες που κάνουμε σε Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή, όπου είχα την ευκαιρία μάλιστα να επισκεφθώ την περιοχή που διαθέτει επτά εξαιρετικά γεωθερμικά πεδία. Δηλαδή έχουμε δωρεάν ενέργεια. Επομένως πάνω εκεί δημιουργούμε ζώνες θερμοκηπιακών καλλιεργειών με κηπευτικά. Τα θερμοκήπια αξιοποιούν το γεωθερμικό πεδίο.
Εμείς βγάλαμε τη γεωθερμία στην επιφάνεια και λέμε «ελάτε να κάνετε θερμοκηπιακές καλλιέργειες κυρίως αγγούρι, πιπεριές και ντομάτα» για τις βόρειες χώρες, Βουλγαρία, Ρουμανία που εξυπηρετούνται τώρα με την Εγνατία και τους κάθετους άξονες και τη ρώσικη αγορά ή την ουκρανική, χάρη στο αεροδρόμιο στη Χρυσούπολη της Καβάλας.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο αναπτύσσεται αυτός ο κλάδος σε αυτή την περιοχή που μάλιστα ήταν και αλατούχα τα εδάφη, δεν παρήγαγαν και τίποτα. Εκεί λοιπόν με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης στην ανάπτυξη αυτής της ζώνης θερμοκηπιακών καλλιεργειών, είδα αγρότες μεμονωμένους που κάνουν χρήση της γεωθερμίας, όπου πολύ ψηλότερα και πολύ πιο ήπια γεωθερμία, δηλαδή 38 - 40 βαθμών που είναι στα 50 - 60 μέτρα η γεώτρηση, ζεσταίνουν με ένα σωλήνα κάτω από τα σπαράγγια τους και τα πρωϊμίζουν δυο μήνες. Δηλαδή  ένας αντί να πουλάει το σπαράγγι του 1 ευρώ, το πουλάει 3 ευρώ, γιατί πάει στην αγορά 2 μήνες νωρίτερα. Βγάζουν χρήματα οι άνθρωποι με τόσο φθηνούς τρόπους.
Τέλος κατέληξα στο τσάι. Πήγα στην Κομοτηνή και επισκέφθηκα τη μονάδα του κ. Πολιτόπουλου. Παράγει ένα προϊόν με πρώτη ύλη το τσάι του βουνού με την επωνυμία «tu vunu». Άρχισε να καλλιεργείται ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές της περιοχής και μάλιστα από μουσουλμανικές οικογένειες. Είναι η γυναικεία επιχειρηματικότητα και αυτό αναδύει άλλη μια σπουδαιότητα των γυναικών στα βουνά. Μάλιστα μας είπε ότι έχουν τόσες παραγγελίες που όλη η Ελλάδα να καλλιεργεί στα βουνά δεν επαρκεί και μας ζήτησε να βοηθήσουμε. Γιατί εμείς κάνουμε ομάδες τέτοιων καλλιεργητών. Όσο τσάι καταφέρουμε να πάμε στην πόρτα του ως πρώτη ύλη συνεργαζόμενοι μαζί του και με τη δική του βοήθεια και τις δικές του υπηρεσίες. Έχει οργανώσει μια πολύ καλή υπηρεσία ώστε να βοηθήσει τον κόσμο και να τους μάθει πώς καλλιεργείται.
Αρχίζει με το τσάι, θα κάνει ακόμη τέσσερα τσάγια. Θα κάνει και φασκόμηλο και μέντα, χαμομήλι κλπ. Να, μια ευκαιρία που σωστά είχαμε επισημάνει καιρό πριν, ότι αυτός είναι ένας πλούτος στην επιφάνεια της γης μας.
    Δημοσιογράφος: Άλλες ευκαιρίες, γιατί υπάρχει κόσμος ο οποίος είναι άνεργος και ψάχνουν οι άνθρωποι να βρουν κάτι να κάνουν. Εάν σας έλεγε ένας νέος αγρότης, τι να βάλω; Με τι να ασχοληθώ;
    Υπουργός: Να παρακολουθήσει τα λόγια που είπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τιμώντας τέτοιους ανθρώπους που δέκα χρόνια πριν έλεγαν τι να βάλω, τι να κάνω;
Δέστε για παράδειγμα την ομάδα των καλλιεργητών του ροδιού. Όχι μόνο  καλλιέργησε πάρα πολλές εκτάσεις με ρόδι, αλλά παράγει πλέον χυμό ροδιού, μαρμελάδες και σε λίγο θα παράγει ακόμη τρία τέτοια προϊόντα.
Έρχεται η Πολιτεία, εμείς δηλαδή, σε τέτοιες πετυχημένες προσπάθειες ανθρώπων -που έβαλαν τη ψυχή τους, το μεράκι τους- να βοηθήσουμε, αλλά ενισχύουμε κάτι που είναι ήδη πετυχημένο 30, 40 ή 50%. Τώρα δεν προλαβαίνουν κι αυτοί να δίνουν παραγγελίες, να εξυπηρετούν.
Ένας άλλος που ήταν εκεί από τον Έβρο είπε ότι κάθε φορά ακούμε ότι «ξέρεις δεν μπορούμε να παράγουμε τίποτα, δεν παράγουμε τίποτα, ούτε σκόρδο παράγουμε». Μάζεψε λοιπόν εκεί 50 ανθρώπους στην περιοχή, έκαναν μια ομάδα καλλιεργητών σκόρδου και μάλιστα επειδή το σκόρδο, αν δεν το καταναλώσεις σε ένα - δυο μήνες, αλλοιώνεται, δεν αντέχει, τους βοηθάμε κι εμείς, βοηθήθηκαν κι αυτοί από μόνοι τους με την ομάδα τους, να κάνουν ψυγεία, να μπορούν να το συντηρούν και να παράγουν και να διαθέτουν σκόρδο 12 μήνες το χρόνο. Συσκευάζεται εξαιρετικά, δουλεύουν 80 γυναίκες της περιοχής εκεί στο καθάρισμα και στη συσκευασία, μπορούν να διπλασιάσουν και να τριπλασιάσουν την παραγωγή τους.
Εμείς εδώ είμαστε να βοηθήσουμε στο κομμάτι της μεταποίησης.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι χαρά που έκανε ο Πρόεδρος. Πόσο συγκινήθηκε απ’ αυτούς τους 10 ανθρώπους και τις ιστορίες επιτυχίας τους.