Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Οι επτά σοφοί και το μυστικό του χρυσού τρίποδα…

    Επαφή με τη σεμνότητα, που συνοδεύει την πραγματική σοφία.
    Τρεις φίλοι … συμφώνησαν … να αγοράσουν…. Στα δίχτυα όμως πιάστηκε ένα ολόχρυσος τρίποδας που τον διεκδικούν με το ίδιο πάθος …. Ο καυγάς τους φέρνει…
    Με πρωτοβουλία του..
Πολιτιστικού Συλλόγους Ζίτσας η Ελένη Γιούνη (κόρη του ΖιτσιώτηΓεωργίου Γιούνη), θα παρουσιάσει στους μαθητές των Σχολείων της Ζίτσας το βιβλίο της <<Οι Επτά Σοφοί και το μυστικό του χρυσού τρίποδα>>.
    Η παρουσίαση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο της Ζίτσας την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 10.00.

Λεπτομέρειες για το βιβλίο:

    «Οι επτά σοφοί και το μυστικό του χρυσού τρίποδα» είναι το παιδικό βιβλίο της Ζιτσιώτισας Ελένης Γ. Γιούνη (αρχιτέκτων μηχανικός) από τις εκδόσεις Άγκυρα.
    Βασισμένο σε έναν αρχαίο θρύλο, το βιβλίο αυτό, φέρνει σε επαφή τα παιδιά με τους Επτά Σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, αλλά και με τη σεμνότητα, που συνοδεύει την πραγματική σοφία.

    Πλοκή: Τρεις φίλοι από τη Μίλητο συμφώνησαν με τους ψαράδες ενός καϊκιού από την Κω να αγοράσουν την ψαριά τους. Στα δίχτυα όμως πιάστηκε ένας ολόχρυσος τρίποδας που τον διεκδικούν με το ίδιο πάθος Μιλήσιοι και Κώοι. Ο καυγάς τους φέρνει αντιμέτωπες τις πόλεις τους. Ζητούν από το Μαντείο των Δελφών να τους πει ποιος έχει το δίκιο. Σύμφωνα με το χρησμό, μόνο αν δοθεί στον πιο σοφό άνθρωπο θα διατηρηθεί η ειρήνη που απειλείται να χαθεί. Όταν προσφέρουν τον τρίποδα στο Θαλή, το Μιλήσιο σοφό, αρνείται να τον δεχτεί και τους προτρέπει να τον δώσουν στον Βίαντα τον Πριηνέα. Οι τρεις φίλοι, ακολουθούν την αποστολή των Μιλησίων σε ένα περιπετειώδες ταξίδι, που θα τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Ποιος όμως είναι ο πιο σοφός; και γιατί κανείς από αυτούς δεν δέχεται να κρατήσει το χρυσό τρίποδα;

    Βασισμένο σε έναν αρχαίο θρύλο που αναφέρεται από τον Πλούταρχο και τον Διογένη τον Λαέρτιο (κατοπινό βιογράφο αρχαίων σοφών), το βιβλίο αυτό θέλει να θυμίσει στα σημερινά παιδιά μια ιστορία, που μαζί με άλλες αποτέλεσε βάση διδακτικού υλικού στην αρχαιότητα αλλά και πολύ αργότερα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Πλούταρχος ήταν ο συγγραφέας που με το έργο του ‘Βίοι Παράλληλοι' τροφοδότησε τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό.
Το παραπάνω βιβλίο παρουσιάστηκε :
1. Στο περιοδικό των γυναικών μηχανικών
2. Από την Αγγελική Βαρελά στο περιοδικό Διαδρομές των εκδόσεων Ψυχογιός Φθινόπωρο 2011
3. Στο βιβλιοπωλείο Τετράγωνο στον Άγιο Δημήτριο Μάρτιος 2012
4. Στην εφημερίδα «Οι παλμοί της Ζίτσας» από τη Βούλα Λεοντίδη- Πλάτωνα
5. Στη Λεόντειο Σχολή, στη Σχολή Γείτονα, Σχολή Χουρδάκη, και στο Κρυστάλλειο Δημοτικό Πεντέλης.
Επίσης το βιβλίο :
α)Επιλέγει στο διαγωνισμό φιλαναγνωσίας βιβλιοδρομίες Νοέμβριος 2011
β) στο διαγωνισμό φιλαναγνωσίας, μαραθώνιος ανάγνωσης του δήμου Χαλανδρίου Νοέμβριος 2011

Μερικά στοιχεία για τη συγγραφέα Ελένη Γιούνη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό:     
    Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1955 από μητέρα Μικρασιάτισσα και πατέρα Ηπειρώτη (Ζιτσιώτη). Πέρασε τα εφηβικά της χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Αθήνα. Όσο μεγάλωνε τα παιδιά της, ασχολήθηκε με την αγιογραφία. Επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια στην ταινία «Ανταύγειες πάθους», του Σπύρου Βασιλείου. Εργάζεται ως αρχιτέκτων. Μαζί με τη Λέλα Μαγκανάρη έγραψαν το παιδικό βιβλίο «Το μεγάλο ταξίδι του Σιντάρτα», με ζωγραφιές της Μαρίας Βεργοπούλου, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Κέδρος» το 2006.