Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Συζήτηση για ενιαίο ψηφοδέλτιο στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές…

Στα σκαριά νέος εκλογικός νόμος στην αυτοδιοίκηση.
Μια  συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής13 Ιανουαρίου 2013 “άναψε φωτιές και συζητήσεις” στην τοπική αυτοδιοίκηση.
 «Σκέφτομαι σοβαρά να προτείνω στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς της συγκυβέρνησης κάτι ανατρεπτικό, τολμηρό και πλήρως αντισυμβατικό για να εξοβελίσουμε πλήρως τον κομματισμό από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να θεσπίσουμε χωριστό ψηφοδέλτιο για περιφερειάρχες και δημάρχους, αλλά ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων.
Μόνο ένα τέτοιο σύστημα θα αναδείξει προσωπικότητες σε όλα τα επίπεδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εδραιώνοντας την αξιοσύνη ως κριτήριο επιλογής, εμπεδώνοντας κουλτούρα συνεργασίας χωρίς ιδεοληψίες και γκρεμίζοντας τα στεγανά του μικροκομματισμού των παρατάξεων και τη διαπλοκή των τοπικών κυκλωμάτων.
Έτσι μόνο θα αναγεννηθεί η αδέσμευτη αυτοδιοίκηση, θα αναδειχτούν οι άξιοι στις τοπικές κοινωνίες, θα απομονωθούν τα άκρα και οι ακρότητες και θα αρχίσει...
το ξήλωμα ενός εξαντλημένου και ξεπερασμένου παλαιοκομματικού συστήματος» είπε ο υπουργός χωρίς να ανοίξει όλα τα χαρτιά του και τα σενάρια σε συζητήσεις στελεχών της αυτοδιοίκησης δίνουν και παίρνουν.

Ήδη το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» σε αναλυτικό άρθρο του έγκυρου στο ρεπορτάζ του ΥΠΕΣ κ. Δ. Μαρή, εξειδικεύει αρκετά ενδιαφέροντα πιθανά στοιχεία του νέου εκλογικού νόμου.
Θέτει παράλληλα και αρκετούς προβληματισμούς.
Ενδεικτικά ότι μπορεί ο Δήμαρχος να μην έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και πιθανές προσωπικές επιδιώξεις κάποιων συμβούλων να κυριαρχήσουν. Ενώ από την άλλη πλευρά αφού δεν θα υπάρχει πλειοψηφία, δεν θα υπάρχει και μειοψηφία!!

Σύμφωνα με ορισμένα εξειδικευμένα sites, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα βρίσκονται σε ένα ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο και κάθε ψηφοφόρος θα βάζει σταυρό σε αυτόν που θέλει για δήμαρχο.

Επίσης οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, θα είναι μεν όλοι σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, όμως παραπλεύρως του ονόματός τους θα αναγράφεται ο συνδυασμός στον οποίο ανήκουν.

Παράλληλα θα αυξηθεί ο αριθμός των σταυρών που έχουν δικαίωμα να βάζουν οι ψηφοφόροι. Έτσι σε ένα Δήμο όπου κάθε συνδυασμός είχε π.χ. 25 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, τώρα θα υπάρχει ένα ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο με π.χ. 80-130 υποψηφίους (με το συνδυασμό του καθενός δίπλα στο όνομά του) και ο ψηφοφόρος αντί για 3 πχ σταυρούς θα μπορεί να βάλει αρκετά περισσότερους (πχ 8) σε όποιους συμβούλους θέλει ακόμη και από διαφορετικές παρατάξεις. Θα βάζει δηλαδή σταυρό σε μερικούς υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του Α συνδυασμού, σε μερικούς του Β κλπ.

Σε κάθε χωριό για την εκλογή του τοπικού συμβουλίου ή του προέδρου στα μονομελή, κάτω από το ενιαίο ψηφοδέλτιο των συμβούλων θα είναι οι υποψήφιοι του τοπικού όλοι μαζί όμως με το συνδυασμό του καθενός δίπλα στο όνομά του.
Οφείλουμε να επισημάνουμε τη σωρεία των σεναρίων που ακούγονται, ώστε κανένα μέχρι την ενδεχόμενη ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου να μην διεκδικεί την πλήρη εγκυρότητα.

Το zitsagate ευχαρίστως θα δημοσιεύσει απόψεις αναγνωστών που θα αποσταλούν με email για το θέμα αυτό.

Το δημοσίευμα του «ΕΠΕΝΔΥΤΗ»
(αν φαίνεται μικρό κάντε επάνω του κλικ για μεγέθυνση)