Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Αλλού τα αμπέλια, αλλού τα λεφτά!!!

Πρώτα “έφαγε” και μετά ”έδειξε” πόρτα ο Δήμος Ζίτσας.
    Κλειστές πόρτες βρήκαν μπροστά τους στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας και στα οινοποιεία της περιοχής την Παρασκευή, οι συμμετέχοντες εταίροι στο πρόγραμμα Wine Net από την Ήπειρο και την Ιταλία, πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του INTERREG Ελλάδας – Ιταλίας.
    Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μία ακόμη ενημερωτική συνάντηση μεταξύ των εταίρων με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει επίσκεψη σε αμπελουργική ζώνη και σε οινοποιεία. Όμως η εξέλιξη δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς με απόφασή τους ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας και τα οινοποιεία της περιοχής έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν έχουν την πρόθεση συμμετοχής στην ενεργό υλοποίηση του έργου, που υλοποιείται από την ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. Αιτία και αφορμή της δυσαρέσκειας αυτής και...
των παραγωγών και του Αμπελουργικού Συλλόγου, αλλά και του Δήμου Ζίτσας το γεγονός πως το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται χωρίς τη συμμετοχή των αμπελουργών και οινοποιητικών μονάδων της περιοχής.
    Η αμπελουργική ζώνη Ζίτσας αποτελεί άλλωστε το κύριο παραγωγικό και αναγνωρισμένο κέντρο με παραγωγή προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, για τον κλάδο, στην Ήπειρο. Όμως στην υλοποίηση του σχεδιασμού, αντί του Δήμου Ζίτσας όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου επιλέχθηκε ο Δήμος Κόνιτσας. Έτσι, από τον Ιούλιο μετά την πρώτη ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα οι εκπρόσωποι του κλάδου εξέφρασαν επισήμως, με έγγραφό τους προς την ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε  την δυσαρέσκειά τους.
    Ο πρόεδρος του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας κ. Μανώλης Ματσάγκας σε δήλωσή του τόνισε πως η ενημέρωση του κλάδου έγινε μετά την έγκριση του προγράμματος, ακόμη και μετά την εναρκτήρια εκδήλωσή του. Πρόσθεσε ακόμη πως οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αφορούν στη δημιουργία υποδομών προσέλκυσης επισκεπτών οινοτουρισμού, όπως Μουσείο Οίνου και επισκέψιμου αμπελώνα, σε περιοχή εκτός της αμπελουργικής περιοχής Ζίτσας, η οποία δεν παρουσιάζει σημαντική δραστηριοποίηση στον τομέα. «Κρίνουμε επίσης ότι οι υπόλοιπες δράσεις όπως ενέργειες δημοσιότητας και εκπόνηση μελετών, παρουσιάζουν έλλειψη συνοχής και ξεκάθαρου στόχου με αποτέλεσμα να μη δημιουργούν συνθήκες αξιοποίησής τους από τους άμεσα εμπλεκόμενους», τόνισε ο κ. Ματσάγγας.
    Επίσης όμως την απορία και δυσαρέσκεια για την επιλογή κατά τη φάση του σχεδιασμού του Δήμου Κόνιτσας και όχι της περιοχής Ζίτσας εκφράζει και ο Δήμαρχος Δημήτρης Ρογκότης. «Ζητήσαμε εξηγήσεις για την επιλογή και το μόνο που μας ανέφεραν ήταν ότι θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στον κλάδο από τη Ζίτσα στις ενέργειες δημοσιότητας, όμως αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τα οινοποιεία και τον Αμπελουργικό Σύλλογο. Προφανώς εκφράζουμε την απορία μας και τη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που γίνονται οι επιλογές, ακόμη κι αν υπήρξε στο παρελθόν κωλυσιεργία ή αδιαφορία από το Δήμο Ζίτσας», σημείωσε ο κ. Ρογκότης.

από ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ