Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

“ΔΩΔΩΝΗ”: Άνοιγμα προς τους κτηνοτρόφους από τη νέα διοίκηση…

Μέρα με τη μέρα επανέρχεται η ηρεμία.
    Και στην πράξη αποδεικνύεται πως πλέον στην γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ επανέρχεται μέρα με την ημέρα η… χαμένη ηρεμία, καθώς η νέα διοίκηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ολοκλήρωση συγκεκριμένων διαδικασιών για την ανάπτυξη στη συνέχεια της βιομηχανίας.
    Αυτό αποδείχθηκε και κατά την διάρκεια της πρώτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης.
Όσοι βρέθηκαν στους χώρους του εργοστασίου, διαπίστωσαν πως η κατάσταση που επικρατούσε εκεί ήταν εντελώς διαφορετική απ’ όλες τις…
προηγούμενες συνελεύσεις, καθώς η διαδικασία δεν θύμισε σε τίποτα καταστάσεις «πολέμου» που επικρατούσαν παλαιότερα κατά τη διάρκεια γενικών συνελεύσεων.
    Έτσι η γενική συνέλευση ασχολήθηκε με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα, καθώς στις 5 Δεκεμβρίου θα συνέλθει εκ νέου προκειμένου να εγκρίνει το νέο Δ.Σ της εταιρείας. Πρόεδρος της συνέλευσης, ο πρόεδρος του Δ.Σ της εταιρείας Michael O’ Neill, που μαζί με τους συνεργάτες του συνεχίζουν καθημερινά τις επαφές με κτηνοτρόφους και παραγωγούς της Ηπείρου.

Συναντήσεις με παραγωγούς σε καλό και θερμό κλίμα
    Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό ο νέος πρόεδρος του ΔΣ επισκέφθηκε το βράδυ της Παρασκευής το Δελβινάκι, όπου συναντήθηκε με μια μεγάλη ομάδα παραγωγών της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου. Ο κ. Ο’ Νηλ συνοδευόταν από το μέλος του ΔΣ κ. Ιωάννη Βιτάλη και σύμφωνα με δελτίο τύπου της γαλακτοβιομηχανίας, η νέα Διοίκηση της εταιρίας με την επίσκεψη αυτή τονίζει τη μεγάλη σημασία που δίνει στις ακριτικές περιοχές της Ηπείρου και το ενδιαφέρον της για τους κτηνοτρόφους της περιοχής και των οικογενειών τους.
    Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό και θερμό κλίμα. Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗ κ. O’ Neill ευχαρίστησε τους παραγωγούς για την παρουσία τους και επιβεβαίωσε το αμέριστο ενδιαφέρον της εταιρίας προς όλους.
    Τόνισε ότι στόχος είναι η ΔΩΔΩΝΗ να γίνει ακόμη μεγαλύτερη κάτι που θα ωφελήσει και τους ίδιους και θα εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών τους.
    Όπως είπε χαρακτηριστικά «Είμαστε υπερήφανοι για όλους σας, για τη ΔΩΔΩΝΗ που αγαπάτε, για την ιδιαίτερα ξεχωριστή περιοχή της Ηπείρου, θα επενδύσουμε και εμπειρία και χρήματα για να κάνουμε τη γαλακτοβιομηχανία ακόμη μεγαλύτερη».
    Τέλος δεσμεύτηκε ότι η νέα διοίκηση θα βρίσκεται πάντα δίπλα τους. Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι καλωσόρισαν τον κ. O’ Neill του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο έργο του και του υποσχέθηκαν ότι θα είναι στο πλευρό της νέας διοίκησης.

Δεν παρέστησαν οι Ενώσεις

    Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν εκ νέου τον Ειδικό Εκκαθαριστή.
    Σύμφωνα με τις Ενώσεις μείζον ζήτημα προκύπτει με τις παρελκυστικές διαδικασίες και την παραβίαση του νόμου, γι’ αυτό και επισημαίνουν ότι θα ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
    Σε σχετική ανακοίνωση των Ενώσεων επαναλαμβάνεται η πρότασή τους για την καταστατική αλλαγή που προτείνουν ώστε η γενική συνέλευση να αποφασίσει για τη μεταβίβαση των μετοχών σε όσους έχουν προτιμησιακό δικαίωμα.
    Σημειώνεται ακόμη πως η μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ επιτρέπεται μόνο εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης του καταστατικού.

    Παρ’ όλα αυτά τονίζεται ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα από την αναβολή της προηγούμενης συνέλευσης μέχρι χθες, ο ειδικός εκκαθαριστής προχώρησε στη μεταβίβαση των μετοχών.
    «Η αναβολή της Γενικής Συνέλευσης χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για να βρεθούμε μπροστά σε δήθεν τετελεσμένα γεγονότα, με νέο, δήθεν, μέτοχο στη Γενική Συνέλευση. Την ημέρα της αναβολής δηλώσαμε δημοσίως ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα γεγονότα ούτε νέο δήθεν μέτοχο, γιατί αυτός θα έχει αποκτήσει παράνομα τις μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας. Τονίσαμε ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε τυχόν τακτικές παρανομίας και καταστρατήγησης του νόμου από τον ειδικό εκκαθαριστή. Διαπιστώνουμε ότι ο ειδικός εκκαθαριστής φυγομαχεί, αφού απέφυγε να φέρει προς συζήτηση στο κυρίαρχο όργανο της Δωδώνη, τη Γενική της Συνέλευση, το θέμα των προϋποθέσεων έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας της μεταβίβασης των μετοχών της ΑΤΕ ΑΕ, σύμφωνα με το άρθρο 8 του καταστατικού της Εταιρίας, παρά το γεγονός ότι ζητήσαμε από τις 25.9.2012 να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση και του ζητήσαμε ρητώς με την από 1.10.2012 επιστολή μας να μην προχωρήσει σε μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ ΑΕ πριν συζητηθεί το θέμα αυτό στη Γενική Συνέλευσης. Η γνώμη μας είναι ότι παρανομεί και θα ζητήσουμε από τα Δικαστήρια να κρίνουν το θέμα αυτό. Η μεταβίβαση των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας, που επικαλείται ο δήθεν νέος μέτοχος, είναι παράνομη και άκυρη, γιατί έχει γίνει αντίθετα στο νόμο και στο Καταστατικό της Δωδώνη. Το καταστατικό της Δωδώνη προβλέπει ότι οι μετοχές της είναι δεσμευμένες και απαιτείται έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για τη μεταβίβασή τους. Η έγκριση δε αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου παρέχεται μόνον όταν η μεταβίβαση των μετοχών διασφαλίζει την τήρηση του σκοπού και των κανόνων λειτουργίας της εταιρίας. Και, σε κάθε περίπτωση, παρέχεται δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους όταν μέτοχος επιθυμεί να μεταβιβάσει τις μετοχές του. Τίποτε από αυτά δεν τηρήθηκε στη δήθεν μεταβίβαση των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας στην εταιρία TODYRO LIMITED Για το λόγο αυτό η εταιρία αυτή δεν έχει αποκτήσει την ιδιότητα του μετόχου της Δωδώνη. Δεν μπορεί, επομένως, να λάβει χώρα Γενική Συνέλευση στην οποία θα παρίσταται ως μέτοχος η εταιρία αυτή».

Οι κτηνοτρόφοι
    Όμως, δυσαρεστημένοι από τη χθεσινή γενική συνέλευση ήταν και οι κτηνοτρόφοι στους οποίους, όπως ανέφεραν οι ίδιοι, δεν επετράπη η είσοδος.
    Αυτό βέβαια αποτελούσε ένα εθιμικό δίκαιο και δεν προβλέπεται ως καταστατική υποχρέωση της εταιρείας, κάτι που αναγνώρισε και ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων Μιχ. Τζίμας.
    «Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τη διαδικασία και την αγοραπωλησία και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στα δικαστήρια. Είναι λυπηρό το ότι δεν επέτρεψαν σε εκπροσώπους των κτηνοτρόφων να παρευρεθούν στη γενική συνέλευση ως είθισται. Αυτό είχε να κάνει με τη συνεργασία της βιομηχανίας με τους κτηνοτρόφους και ελπίζουμε ότι η σημερινή στάση της διοίκησης δεν θα επιβεβαιώσει δυσάρεστα σενάρια απέναντι στους παραγωγούς», σημείωσε ο κ. Τζίμας.


πηγή: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ