Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Με την Αριστερά της Ευθύνης και της Συνέπειας...

(Το zitsagate κατά την προεκλογική περίοδο θα φιλοξενεί επώνυμα πολιτικά άρθρα συνδημοτών μας. Είναι αυτονόητο ότι τα γραφόμενα σε αυτά αποτελούν αποκλειστικά άποψη των υπογραφόντων και όχι βέβαια των συντελεστών του zitsagate.)
του Τάσου Βασιλείου*
      Λέγεται, ότι ο λόγος που  οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Δημοκρατική Αριστερά διατηρεί τα ποσοστά των εκλογών της 6ης Μαϊου ή και τα αυξάνει ελαφρώς, παρά την πίεση που δέχεται από τον τεχνητό διπολισμό, οφείλεται κυρίως στην υπεύθυνη στάση που κράτησε ο πρόεδρός της ο Φώτης Κουβέλης κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών.
      Πράγματι, έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει η χώρα τα αποτελέσματα τα σημερινά της παρατεινόμενης ακυβερνησίας που συμπληρώνουν τη μνημονιακή καταστροφή: τα άδεια ταμεία, την ουσιαστική στάση πληρωμών του δημοσίου, τις νέες περικοπές στις συντάξεις, τη μετενέργεια, το πλήγμα στη διεθνή εικόνα της χώρας, την ενίσχυση των σεναρίων για επιστροφή στη δραχμή.
       Δώσαμε τη στήριξή μας σε...
μια κυβέρνηση με ισχυρή την παρουσία της Αριστεράς. Αποδείχθηκε ότι το τελευταίο πράγμα που είχαν κάποιοι στο μυαλό τους ήταν η συγκρότηση κυβέρνησης.
        Προτείναμε στη συνέχεια την οικουμενική κυβέρνηση στην οποία, για να έχει ευρεία λαϊκή βάση και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, έπρεπε να συμμετέχει και το δεύτερο κόμμα. Αρνήθηκε. Αρκετοί πολίτες τότε μας ζήτησαν να σηκώσουμε την εντολή και να σχηματίσουμε κυβέρνηση με όσους συμφωνούσαν στο δίπολο: παραμονή στο ευρώ και σταδιακή αποδέσμευση- απαγκίστρωση από το μνημόνιο.
Η άρνησή μας δεν οφειλόταν σε ευθυνοφοβία. Οφείλονταν στην εκτίμησή μας ότι αυτή η κυβέρνηση που εκ των πραγμάτων θα στηριζόταν κυρίως στις δυνάμεις που ηττήθηκαν, λόγω της προσήλωσής τους στο μνημόνιο, δεν θα είχε ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση, δε θα μπορούσε να σταθεί και σύντομα θα κατέρρεε, ενώ θα άφηνε παράλληλα χώρο για ανέξοδη και ανεύθυνη δημαγωγία. ΄Αλλωστε ήδη είχαν αρχίσει να ‘’βαράνε τα όργανα’’ και να μιλούν για αριστερούς Καρατζαφέρηδες και για Τσιριμώκους, ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να σχηματιστεί με τη δική μας συμμετοχή, ότι τα είχαμε κάνει πλακάκια κ.λ.π. κ.λ.π.
       Εμείς λοιπόν κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας κι ας είχαμε το πενιχρό, κατά τη δική μου άποψη, 6,11%, για να έχει ο τόπος κυβέρνηση και μάλιστα με προοδευτικό πρόσημο, δεσμευμένη σε πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του λαού, όπως εκφράστηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μάη.
       Για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου για τις οποίες επαναλαμβάνω κάναμε ό,τι μπορούσαμε να τις αποφύγουμε, μας δίδεται το δικαίωμα να πούμε στους πολίτες να μας δώσουν μεγαλύτερη δύναμη για να επιβάλουμε λύση. ΄Εχουμε τη θέληση – και το αποδείξαμε- να είμαστε ο ρυθμιστικός παράγοντας. Ζητάμε να μας δώσει την εντολή για λύση.
Η Δημοκρατική Αριστερά προχωρά με αισιοδοξία στην εκλογική μάχη και με εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού που είχε τη δυνατότητα από την 7η Μαϊου έως τώρα, να αξιολογήσει συμπεριφορές και να μετρήσει τη συνέπεια λόγων και έργων, την αξιοπιστία κάθε πολιτικής δύναμης.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός θα εκτιμήσει την υπεύθυνη στάση μας.

* Ο κ. Τάσος Βασιλείου είναι γραμματέας της Ν.Ε. Ιωαννίνων της Δημοκρατικής Αριστεράς και υποψήφιος βουλευτής.