Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Βγάζουν τα μάτια τους για την προβολή τους…

Γελάει ο κόσμος με τον "πόλεμο" και το ωφελιμιστικό παιγνίδι προβολής σε βάρος του ποταμού Καλαμά και των προβλημάτων του από τους συλλόγους «καθαρός Καλαμάς» και «εναλλακτική Δράση»!!!
«Δύο γαϊδάροι μάλωναν σε ξένο αχυρώνα» λέει η λαϊκή παροιμία. Στην περίπτωση του Καλαμά φαίνεται ότι «δύο συλλόγοι μάλωναν σε ξένο αχυρώνα» για δυό "σταγόνες" προβολής τους.
Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος “καθαρός Καλαμάς επιτίθεται με σφοδρότητα στο σύλλογο “εναλλακτική Δράση και τον κατηγορεί για αυτοπροβολή και πνεύμα εκμετάλλευσης (μέσω του river action). 
   Προσπαθώντας να οικειοποιηθεί ...
προνομιακή σχέση με τους παρακαλάμιους δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου, ο σύλλογος διαμαρτύρεται (sic!!!) επειδή αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες εκδηλώσεων χωρίς τη συγκατάθεση του συλλόγου “καθαρός Καλαμάς” (λες και επιβάλλεται από κάπου να συγκατατίθεται ο εν λόγω σύλλογος!!!), εκφράζοντας τη φοβία του ότι «θα καρπωθούν στην ουσία τα οφέλη άλλοι»!!!
Η κατάσταση είναι ωφελιμιστική και κυρίως κωμικοτραγική...

Υπενθυμίζουμε ότι ακυρώθηκε ως παράνομη η Νο 18/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζίτσας οπου πρόβλεπε παραχώρηση γραφείων με “κρυφή χρηματοδότηση” στο εν λόγω σύλλογο “καθαρός Καλαμάς” (κλικ εδώ).

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο έτερος σύλλογος “εναλλακτική Δράση” δεν είναι απλά ένας περιβαλλοντικός σύλλογος αλλά κάνει και πολιτικές παρεμβάσεις (π.χ. για τις εκλογές της 6ης Μαΐου κλικ εδώ). Ήδη από τις 12 Μαΐου, ο σύλλογος “εναλλακτική Δράση” είχε κατ΄ αρχήν αποκλείσει τον σύλλογο “καθαρός Καλαμάς” από συνδιοργανωτή από τις εκδηλώσεις (κατατάσσοντάς τον στους “παραλήπτες”) (κλικ εδώ) ενώ χθες (30/5) το απόγευμα έγινε η συνάντηση στα γραφεία της αδελφότητας Βασιλοπούλου στην Αθήνα, για εκδηλώσεις 9-12 Αυγούστου, χωρίς να αναγράφεται ο σύλλογος “καθαρός Καλαμάς”!!! (φωτό κάτω-κάτω).

Βέβαια σημασία έχει η θέση που θα πάρει ο Δήμος Ζίτσας στην “κοκορομαχία” αυτή και αυτό θα διαπιστωθεί από το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του.





Παραθέτουμε στη συνέχεια την ανακοίνωση του συλλόγου “καθαρός Καλαμάς”:

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ
Αριθ. Πρωτ. 12/2012
Αριθ. Πρακ. 8/2012

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ της 14ης Μαΐου 2012
Το Συμβούλιο της Κίνησης Καθαρός Καλαμάς, συνήλθε σε συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσει μεταξύ άλλων, και το θέμα που υπεβλήθη σχετικά με τις επόμενες ημερίδες, και την κεντρική εκδήλωση του Αυγούστου 2012.
Εκτιμώντας μετά από μακρά συζήτηση για την πρώτη ημερίδα στον Παρακάλαμο, η διαπίστωση ήταν ότι απέτυχε τουλάχιστον από πλευράς παρουσίας κόσμου.
Η άλλη διαπίστωση που κάναμε κατά την συζήτηση ήταν ότι υπάρχει ένα πνεύμα εκμετάλλευσης από διαφόρους. Γιατί στην ουσία το μόνο όφελος που απεδείχθη ήταν η προβολή της Εναλλακτικής Δράσης και των στελεχών της, μέσω του <<river action>> π. χ. Μάκης Σταύρου με το να μπει εισηγητής σε δύο μάλιστα θέματα, προκειμένου να αυτοπροβληθεί ο ίδιος και η Οργάνωσή του, πράγμα που δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί στο μέλλον, ούτε εμείς ούτε ο κόσμος που μας περιβάλλει, γιατί είναι ένα γεγονός που μας ανησυχεί για τις επόμενες κινήσεις μας, και πρέπει να μας κάνει όλους ποιο υπεύθυνους για τη συνέχεια των δραστηριοτήτων που πρόκειται να ακολουθήσουν.
 Ποιον ρόλο άλλωστε παίζει η τοπική κοινωνία και η Κίνηση; Η αποστολή της Πανελλήνιας Κίνησης είναι να αναδείξει το πρόβλημα του ποταμού και της γύρω περιοχής, και θα πρέπει να παίρνει συλλογικές αποφάσεις με το συμβούλιό της για κάθε ενέργειά της με τα μέλη της.
Θεωρούμε λοιπόν σωστό να κάνουμε εκδηλώσεις και ημερίδες, αλλά πάντοτε με γνώμονα την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ποτάμι μας, και ταυτόχρονα ανάδειξη της ομορφιάς που ευτυχώς ακόμα διατηρείται, όπως πανίδα χλωρίδα και αρχαία θρησκευτικά και φυσικά μνημεία και μοναδικά σε ομορφιά τοπία, με καθαρή ενημέρωση στον κόσμο προκειμένου όλοι μαζί να πολεμήσουμε μια απαράδεκτη κατάσταση που συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και σήμερα στον ποταμό Καλαμά, που κάθε μέρα που περνάει χειροτερεύει.
Άλλωστε είναι σίγουρο ότι ο κόσμος μας θα δικαιολογήσει και μια ακούσια παράληψη που τυχόν θα συμβεί σ’ αυτές τις διοργανώσεις. Εκτιμώντας τα παραπάνω το συμβούλιο τις Κίνησης αποφάσισε να συνεργαστεί με όλους τους φορείς, μη αποκλείοντας ποτέ κάθε καλοπροαίρετη βοήθεια, προκειμένου να αναδειχτεί το πρόβλημα του ποταμού, και όχι ουραγοί κάποιων που πιθανών να έχουν άλλες σκέψεις.
Η Κίνηση Καθαρός Καλαμάς μαζί με τους δύο Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου, μετά από μεγάλο αγώνα για την επίτευξη των στόχων για τις προαναφερθείσες ημερίδες και την μεγάλη εκδήλωση του Αυγούστου, κατάφερε όπως και στην πρώτη ημερίδα του Παρακαλάμου να έλθει σε επαφή με εισηγητές από Πανεπιστήμια και Τ.Ε. Ι. Ηπείρου, καθώς και φορείς π. χ. Φορέα διαχείρισης στενών Καλαμά και Αχέροντα, οι οποίοι προσφέρθηκαν με ζήλο να μας αναπτύξουν αρκετά θέματα που αφορούν την μόλυνση, αλλά και το άπειρο κάλος του ποταμού με ομιλίες και ανάλογες προβολές.
 Επικοινωνήσαμε και με άλλους επιστήμονες και ομιλητές, οι οποίοι θα ανακοινωθούν στην πρόσκληση που επιμελώς φροντίζουμε να τυπώσουμε μαζί με την αφίσα και το πρόγραμμα. Στη συνέχεια ήλθαμε σε επαφή με ιππικούς, ποδηλατικούς και περιπατητικούς ομίλους, με τους οποίους προσπαθούμε να επιλέξουμε τοποθεσία, προκειμένου να δραστηριοποιηθούμε την επόμενη μέρα.
Η απόφαση ήταν αρχικά η διημερίδα να γίνει στις 16-17 Ιουνίου 2012 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Δ. Ενότητας Μολοσσών του Δήμου Ζίτσας στην Βουτσαρά, αλλά λόγω Εθνικών εκλογών μεταφέραμε την ημερομηνία στις 7-8 Ιουλίου 2012, απόφαση η οποία πάρθηκε ξανά ανάλογα με τα περιθώρια των ομιλητών.
Όσον αφορά την μεγάλη εκδήλωση, μετά από επίσκεψη με τους εκπροσώπους των δύο Δήμων στον ποταμό Γορμό, αποφασίσαμε να γίνει στη θέση Αγιούς με τις ανάλογες εκδηλώσεις, οι οποίες θα συζητηθούν και θα οργανωθούν την επομένη της διημερίδας, αφού λάβουμε υπ’ όψιν μας και τη θέληση του κόσμου για ένα τέτοιου είδους μεγάλο ανάλογο γεγονός.
Επειδή διαβάζουμε κάποιες πρωτοβουλίες στις ηλεκτρονικές σελίδες περί διοργανώσεων χωρίς καν την δική μας συγκατάθεση, (όπως Επιτροπές προετοιμασίας, εισφορές από χορηγούς και αοριστίες γενικά, πράγμα που θα κάνει την Κίνησή μας να υποχρεωθεί και να καρπωθούν στην ουσία τα οφέλη άλλοι,) προβαίνουμε σε αυτήν την επιστολή παροτρύνοντας τους υπολοίπους προαναφερθέντες φορείς, να μας ακολουθήσουν και να συνεργαστούμε με δημοκρατικό ανθρώπινο και ειλικρινή τρόπο για τα περεταίρω.
Αν θεωρηθεί ότι χρειάζεται να συζητηθεί κάτι από τα προαναφερθέντα, με καλό πνεύμα και τίμια διάθεση πιστεύουμε πως όλα θα λυθούν, αρκεί για γνώμονα να έχουμε πάντα την σωτηρία του ποταμού και τις γύρω περιοχής του.
 Για το Διοικητικό Συμβούλιο.
Ο πρόεδρος
Ιερ. Τζώρτζης Γεώργιος» (εδώ)

(Σ.Σ. Η ορθογραφία είναι του συλλόγου ενώ οι υπογραμμίσεις είναι του zitsagate)







κλικ για μεγέθυνση