Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Την Δευτέρα ο εορτασμός του Πολιούχου Αγίου Γεωργίου Ελεούσας "Αϊ Γιωργίτικα 2012" …

    Ο καθιερωμένος εορτασμός του πολιούχου Ελεούσας Αγ. Γεωργίου θα γίνει και φέτος την Δευτέρα 23 Απριλίου 2012, ανήμερα της εορτής του Αγ. Γεωργίου, στο μοναστηριακό ναό του Αγ. Γεωργίου Ελεούσας. Μετά την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, στις 10:00π.μ. θα γίνει ο καθιερωμένος Αγιασμός στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Στις 11:30 π.μ. το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ζίτσας θα παρουσιάσει χορούς και δρώμενα από όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με εδέσματα που θα προσφέρει ο Σύλλογος Γυναικών Ελεούσας.
    Στην εκδήλωση εμφανίζονται...
και πολυφωνικά συγκροτήματα, μικτά ή γυναικών, της ευρύτερης περιοχής .
    Κοντά στο μεσημέρι, οι γυναίκες του χωριού φέρνουν τα εδέσματα και το πρόβειο κοκκινιστό κρέας με το ρύζι, (παραδοσιακό φαγητό της περιοχής), -που από το πρωί σιγοβράζει με τη φροντίδα των γυναικών σε μεγάλα καζάνια- σε κάποιο κοντινό σπίτι και μοσχοβολάει ο τόπος από τη μυρωδιά, εξού και η φράση «στο Μπισδούνι (παλιά ονομασία της Ελεούσας) βράζουν ρύζι και στα Γιάννενα μυρίζει».
    Ακολουθεί πατροπαράδοτο γλέντι.
    Την παραμονή της γιορτής του Αγ. Γεωργίου από το πρωί οι γυναίκες του χωριού, σε εορταστικό κλίμα, φτιάχνουν στα σπίτια παραδοσιακές πίτες και γλυκά ταψιού καθώς προετοιμάζουν και το πρόβειο κρέας, που δωρίζουν κτηνοτρόφοι της περιοχής, να το μαγειρέψουν και να το προσφέρουν τη μέρα του Αγίου Γεωργίου στον κόσμο που θα έρθει στη γιορτή.
    Το απόγευμα, όλοι οι χωριανοί καθώς και πολλοί επισκέπτες, συρρέουν στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, όπου τελείται από τον ιερέα του χωριού και άλλους ιερείς πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία.