Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Θέατρο του παραλόγου με την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί...

ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΝΗ ΖΙΤΣΑΣ
Μέτρο αμφίβολης δημοσιονομικής αποτελεσματικότητας και ξεκάθαρα αντιαναπτυξιακής κατεύθυνσης χαρακτηρίζει το σύνολο του οινοποιητικού κλάδου την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
    Όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, πρόκειται για ένα πρωτοφανές μέτρο για μια οινοπαραγωγό χώρα όπως η Ελλάδα.
    Αρκεί να σημειωθεί ότι δεν ισχύει σε κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παράγει κρασί, ενώ…
έχει υιοθετηθεί μόνο από ορισμένες μη παραγωγούς χώρες της Βόρειας Ευρώπης, προφανώς για λόγους που έχουν να κάνουν με τη στήριξη των αλκοολούχων ποτών δικής τους παραγωγής (π.χ. μπίρα).
    Η Agrenda στο δημοσίευμά της σταχυολογεί αποσπάσματα από τις ανακοινώσεις –σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους- που εξέδωσαν για το θέμα ο ΣΕΟ και η ΚΕΟΣΟΕ στις οποίες, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση που έχει υποστεί το κρασί τις τελευταίες δεκαετίες, δεδομένου ότι από το 8% του 1992 έχει φτάσει σήμερα να φορολογείται με 23%.
    Τουλάχιστον αμφισβητήσιμη κρίνεται και η δημοσιονομική απόδοση του μέτρου –αν τελικά υιοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση- καθώς μιλάμε για μια αγορά που ήδη εμφανίζει κάμψη λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και της έλλειψης ρευστότητας σε επίπεδο επιχειρήσεων. 

    Πιο αναλυτικό ρεπορτάζ μπορείτε να διαβάστε στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012.





από agronews