Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ: «Ναι» και σε τρίτο αιολικό !

Με τη σύμφωνη γνώμη μόνο της πλειοψηφίας το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας ενέκρινε στη συνεδρίασή του το βράδυ της Τρίτης τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αιολικό πάρκο με τον διακριτικό τίτλο «Κασιδιάρης 1» που χωροθετείται στα όρια των δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου.
Λίγες ημέρες μετά την ανοιχτή συνέλευση που έγινε στην Κληματιά παρουσία δεκάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και πολιτών που ενδιαφέρονται για το θέμα των ΑΠΕ και δη των αιολικών πάρκων και της ραγδαίας εξάπλωσής τους στην περιοχή, η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο δεν επιφύλασσε κάποια έκπληξη.
Η δημοτική αρχή αν και εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς, που προφανώς δημιουργήθηκαν και προκλήθηκαν μετά…
τη συνέλευση της Κληματιάς, τάχθηκε υπέρ της θετικής γνωμοδότησης, κάτι που απέρριψαν κατηγορηματικά όμως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τους επικεφαλής Σάκη. Βλέτσα και Χρυσ. Βούζα να κατηγορούν τη δημοτική αρχή, αλλά και τον φορέα υλοποίησης του έργου για προσπάθεια απαξίωσης του δημοτικού συμβουλίου, αφού κανείς δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που απηύθυναν να ενημερώσουν το Σώμα για τα ανοιχτά ζητήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με την κατασκευή του έργου.
Την εισήγηση εκ μέρους της πλειοψηφίας έκανε ο πρόεδρος του Σώματος Παναγ. Παππάς, που επανέλαβε, ότι η θέση της δημοτικής αρχής δε μπορεί παρά να είναι η στήριξη των επενδύσεων αυτών, ειδικά όταν πρόκειται για ανανεώσιμες πηγές. Σε σχέση πάντως με τις άλλες δύο περιπτώσεις, όπου ξανά το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας ενέκρινε τη γνωμοδότηση των περιβαλλοντικών όρων στα αιολικά των Κουρέντων και του Ζαλόγγου, αυτή τη φορά προστέθηκε στην απόφαση η πρόταση προς την εταιρεία να περιληφθεί στο τελικό σχέδιο και μελέτη αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου.
Στοχευμένες ήταν οι θέσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σάκη Βλέτσα που επέμεινε ιδιαίτερα σε τρία τεχνικά στοιχεία. Το πρώτο, ότι από τα στοιχεία της εταιρείας ο θόρυβος που παράγεται από κάθε ανεμογεννήτρια φτάνει τα 45 ντεσιμπέλ, το δεύτερο ότι δεν τηρείται η ελάχιστη απόσταση των 500 μέτρων από τους οικισμούς και το τρίτο, ότι δεν υπάρχει μελέτη αποκατάστασης.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Βλέτσας σημείωσε, ότι το περιβαλλοντικό θέμα θα πρέπει να είναι συνυφασμένο και να συνδυάζεται για το δήμο Ζίτσας, με το οικονομικό σκέλος.«Δε γίνεται ένας ιδιώτης επενδυτής που εκμεταλλεύεται τη γη μας, να παίρνει 11 εκ. ευρώ το χρόνο και ο δήμος να αρκείται στις 170.000 ευρώ. Έπρεπε ήδη να έχουμε συζητήσει το θέμα με την εταιρεία και εάν είχαμε συμφωνήσει να εγκρίναμε τους περιβαλλοντικούς όρους», σημείωσε ο κ. Βλέτσας, που χαρακτήρισε απαξιωτική τη στάση της εταιρείας που παρότι κλήθηκε να παραστεί στο συμβούλιο, δεν το έπραξε.
Ο Χρυσ. Βούζας από την πλευρά του όξυνε τα πνεύματα όταν έκανε λόγο για «προνομιακούς συνομιλητές των εταιρειών μεταξύ των στελεχών της δημοτικής αρχής». Η φράση αυτή άναψε τα αίματα στη συνεδρίαση με τον κ. Βούζα να επανέρχεται στη συνέχεια και να τονίζει, πως η δημοτική αρχή λειτουργεί με αβανταδόρικο τρόπο υπέρ των επιχειρηματιών και σε βάρος των τοπικών κοινωνιών.«Τα οφέλη του δήμου μας είναι αστεία μπροστά στα κέρδη των εταιρειών. Εκτίμησή μας βέβαια είναι, ότι τελικά οι επενδύσεις αυτές δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, αλλά θα χρησιμοποιηθούν οι άδειες για τις αγοραπωλησίες των μεγάλων κεφαλαίων, εν αγνοία ή και σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Απαιτείται πέραν της δικής μας βούλησης και η υπεύθυνη στάση του κράτους, να υποχρεώσει τους επενδυτές να εκτελούν την επένδυση και όχι οι άδειες να αλλάζουν χέρια έναντι πολλών εκ. ευρώ», τόνισε ο κ. Βούζας.

Αντίθετοι οι πρώην δήμαρχοι
Αίσθηση προκάλεσε η σκληρή «γραμμή» που κράτησαν τρεις πρώην δήμαρχοι της περιοχής, που στήριξαν την δημοτική αρχή κατά την προεκλογική περίοδο του 2010, φαίνεται όμως, ότι σήμερα κρατούν αποστάσεις, τουλάχιστον με αφορμή το θέμα των αιολικών πάρκων. Οι κ.κ Κατσάνος, Παργανάς και Σιαπατόρης τοποθετήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην συνεχιζόμενη και αθρόα «αιολικοποίηση» του δήμου Ζίτσας, ειδικά μάλιστα τη στιγμή που τα οφέλη είναι πενιχρά.

Σταθερά τα τέλη
Στα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μη γίνει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οικονομικά οι δημότες. Εγκρίθηκαν ακόμη οι ισολογισμοί και απολογισμοί των πρώην δήμων που προσαρτήθηκαν και συναποτελούν τον ενιαίο δήμο Ζίτσας.
Μόνο όμως για τον πρώην δήμο Πασσαρώνος υπήρξε ομόφωνη έγκριση, καθώς οι ισολογισμοί των άλλων δήμων εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, με τη λευκή ψήφο της παράταξης Βούζα.
Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Τζίμας, που εξέφρασε τη διαφωνία του στη διεξαγωγή της συνεδρίασης, ενώ οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έχουν κατέλθει σε απεργία. Για την ιστορία πάντως να σημειωθεί, ότι ο Σύλλογος εργαζομένων του δήμου Ζίτσας είχε συμφωνήσει με το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

από ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ