Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Πέντε μέρες καίει η φωτιά στην παράνομη χωματερή στο λατομείο της Ζωοδόχου !

    Για πέμπτη μέρα συνεχίστηκε χθες η πυρκαγιά στον χώρο του παλιού λατομείου στη Ζωοδόχο, που έχει μετατραπεί σε μία ανεξέλεγκτη χωματερή.
    Ο εφιάλτης της Δουρούτης και των διοξινών, έστω σε μικρότερη έκταση, ξύπνησε ξανά από το πρωί της Παρασκευής όταν οι συνεχιζόμενες υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν στην εκδήλωση της πυρκαγιάς στο υπέδαφος. Οι πυκνοί καπνοί που εκλύονται από την χωματερή έχουν «πνίξει» τη Ζωοδόχο και από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους προς τη δημοτική αρχή.
    Δυνάμεις της πυροσβεστικής και μηχανήματα του Δήμου βρίσκονται…
καθημερινά στη χωματερή, επιχειρώντας την κατάσβεση της πυρκαγιάς με την επιχωμάτωση των απορριμμάτων.
     Το εξοργιστικό ωστόσο είναι πως ακόμη και χθες το πρωί, πριν τα μηχανήματα ξεκινήσουν δουλειά, ασυνείδητοι ιδιώτες και επιχειρηματίες από τη ΒΙΠΕ εντοπίστηκαν στον ίδιο χώρο να ρίχνουν ανεξέλεγκτα τα απορρίμματά τους!
     Η κατάσταση είναι δραματική και ο δήμος Ζίτσας, αδυνατώντας να την αντιμετωπίσει με ίδια μέσα προχώρησε από χθες στην εκμίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Σπύρο Μάντζιο προκύπτει τεράστιο θέμα εξαιτίας της έλλειψης συνείδησης και υπευθυνότητας από πολλούς ιδιώτες, ενώ προανήγγειλε την επιβολή προστίμων από το Δήμο σε όποιον εντοπιστεί να χρησιμοποιεί το χώρο για την εναπόθεση απορριμμάτων.
    «Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την χρησιμοποίηση του χώρου, μόνο για αδρανή υλικά και μπάζα. Ακόμη και σήμερα βρήκαμε ιδιώτες να ρίχνουν σκουπίδια στο χώρο. Ο κόσμος διαμαρτύρεται και έχει απόλυτο δίκιο, αλλά και εμείς κάνουμε ότι μπορούμε. Το σίγουρο είναι πως δε θέλουμε να μετατρέψουμε το παλιό λατομείο σε μία νέα Δουρούτη», σημείωσε ο (σ.σ. σε κάθε περίπτωση αναρμόδιος) αντιδήμαρχος..


από Ελευθερία