Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Εκρηκτικό μείγμα η ανομβρία και τα ξερά χόρτα - Πώς η Βουνοπλαγιά βρέθηκε σε κλοιό φωτιάς…

    Στα όριά τους βρίσκονται πλέον πυροσβέστες και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων, που καλούνται καθημερινά να ανταποκριθούν σε δεκάδες περιστατικά πυρκαγιών.
    Αναμφίβολα, το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο της τελευταίας δεκαετίας και δεν έχει περάσει ημέρα από τις αρχές Ιουλίου, χωρίς την εκδήλωση τουλάχιστον μίας πυρκαγιάς.
     Ο ανθρώπινος παράγοντας και η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι μεταξύ των κύριων αιτιών για την εκδήλωση των πυρκαγιών, ωστόσο το φετινό καλοκαίρι στην περιοχή χαρακτηρίζεται και από τα υψηλά ποσοστά ανομβρίας, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι στο λεκανοπέδιο, η τελευταία μέρα που σημειώθηκε μία σχετικά ικανοποιητική βροχόπτωση ήταν η 26η Ιουλίου.
    Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων δεν έκαναν το αυτονόητο, δηλαδή την αποψίλωση στα οικόπεδά τους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό με πολλές περιοχές να είναι αυτή τη στιγμή... μπαρουταποθήκες.
    Μία από αυτές τις περιοχές είναι και η Βουνοπλαγιά, που βρέθηκε χθες σε κλοιό πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες από σπινθήρα καλωδίου της ΔΕΗ.
    Η πυρκαγιά…
επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω και του αέρα και απείλησε σταβλικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις και κατοικίες.
    Δεκάδες πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν μετά από μία περίπου ώρα να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά, αν και οι άνεμοι δημιουργούσαν συνεχώς αναζωπυρώσεις.
    Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ζίτσας Δ. Ρογκότη που βρέθηκε μαζί με τους αντιδημάρχους και άλλα στελέχη του Δήμου στην περιοχή, είναι η τρίτη μεγάλη πυρκαγιά στα όρια του Δήμου και απηύθυνε έκκληση σε όλους να είναι προσεκτικοί, αφού τα δύσκολα φαίνεται πως δεν έχουν περάσει.
«Οφείλω πρώτα να συγχαρώ την Πυροσβεστική υπηρεσία για την άμεση ανταπόκρισή της, όπως και το Συντονιστικό. Η πυρκαγιά ήταν επικίνδυνη, καθώς κινήθηκε δίπλα σε σπίτια, επιχειρήσεις και στάβλους. Όμως οι πυροσβέστες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις. Κανείς Δήμος δεν είναι σε θέση να αποψιλώσει ιδιωτικές εκτάσεις. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες», σημείωσε.
 
Εύκολη η πρόβλεψη...
    Μιλώντας νωρίς το πρωί στο ITV ο διοικητής του Κλιμακίου της 5ης ΕΜΑΚ, Αρχιπύραρχος Ηρακλής Λύρος είχε κάνει λόγο για ένα δύσκολο καλοκαίρι που δεν έχει τελειώσει και πως τα περιστατικά θα συνεχιστούν.
    «Είναι γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να έχουμε τόσο πολλές και τόσο μεγάλες πυρκαγιές στα Γιάννινα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας και οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Το ευτύχημα είναι ότι όπου έχουμε φωτιές υπάρχει άμεση αντιμετώπιση και αποτελεσματική», σημείωσε χαρακτηριστικά.


από την Ελευθερία