Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Σύσκεψη συγκάλεσε ο κ. Φίλ. Φίλιος για τις εξελίξεις στη ΔΩΔΩΝΗ

     Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Φίλιππας Φίλιος.
     Συμμετείχαν βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι ενώσεων, εργαζόμενοι και κτηνοτρόφοι.
     Θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Κοινό μέτωπο
     Η ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τις εξελίξεις στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε κανονικά, αν και σε αυτή δε συμμετείχαν τελικά όλοι όσοι προσκλήθηκαν.  (σ.σ. γιατί άραγε ;) 

     Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος...
 Ιωαννίνων, Φίλιππας Φίλιος, με πρωτοβουλία του οποίου έγινε η σύσκεψη αυτή, οι Δήμαρχοι, Πωγωνίου, Ζίτσας, Ζαγορίου, Δωδώνης και Γεωργίου Σκουφά Άρτας, ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας και Φιλιατών, ο βουλευτής Θανάσης Οικονόμου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι των Ενώσεων και των κτηνοτρόφων αλλά και των εργαζομένων στην επιχείρηση.  

     Στη σύσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων για όλα τα τελευταία δεδομένα που αφορούν στην Δωδώνη και καταγράφηκε η θέση όλων ενάντια σε κάθε διαδικασία πώλησης και ιδιωτικοποίησης της μονάδας.
    Οι θέσεις και οι προτάσεις θα κωδικοποιηθούν την Τρίτη και εντός της εβδομάδας θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στους οποίους θα μεταφερθεί το κοινό αίτημα των Ηπειρωτών να μην πουληθεί η γαλακτοβιομηχανία.
     «Η αξία της Δωδώνης για την Ήπειρο είναι πολλαπλή. Είναι μία μονάδα που είναι δεμένη με μεγάλο ποσοστό της παραγωγικής βάσης της περιοχής. Είναι δεμένη με την κοινωνία. Οποιαδήποτε αλλαγή θα διαταράξει τους δεσμούς αυτούς. Πρέπει να διαφυλαχθούν και οι παραγωγοί της Ηπείρου και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης», τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.
     Ο κ. Μιχάλης Τζίμας, τόνισε ότι η πώληση της Δωδώνης αποτελεί πολιτικό ζήτημα. Τέτοια εξέλιξη θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο για την κτηνοτροφία της περιοχής αλλά για το σύνολο της τοπικής οικονομίας.
     Καυτηρίασε την στάση που κρατά η διοίκηση της ΑΤΕ, η οποία απαξιώνει την ίδια την επιχείρηση και πρότεινε Βουλευτές και Δήμαρχοι της Ηπείρου να αναλάβουν την πρωτοβουλία για άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.
    Τόνισε δε πως οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή αλλαγή θα πρέπει να γίνει με βάση το
καταστατικό της εταιρίας το οποίο προβλέπει την μεταβίβαση των μετοχών στους φυσικούς
φορείς, δηλαδή τις συνεταιριστικές οργανώσεις. 
    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην γαλακτοβιομηχανία Χρήστος Γεωργίου, σημείωσε πως η σημερινή κατάσταση απαξιώνει τη μονάδα και ζήτησε την συστράτευση όλων των Ηπειρωτών ώστε να μην επέλθει αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της βιομηχανίας, με πώλησή της από την ΑΤΕ.
     «Η προσπάθειά μας να συναντηθούμε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δείχνει και την απόγνωση του κτηνοτροφικού κόσμου της Ηπείρου» είπε στη σύσκεψη ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας Γεράσιμος Λώλης και τόνισε πως η πώληση της Δωδώνης δεν είναι θέμα μόνο των κτηνοτρόφων αλλά του συνόλου των Ηπειρωτών.
     Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου επεσήμανε την ανάγκη κοινής γραμμής πλεύσης τόσο από την αυτοδιοίκηση όσο και από όλους τους φορείς της περιφέρειας, ενώ τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστούν οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι.
     «Πρέπει να έχουμε κοινές θέσεις και όλοι μαζί να της παλέψουμε», ανέφερε ο Δήμαρχος
Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης συμπληρώνοντας πως όλες οι παράμετροι που αφορούν στη
Δωδώνη συνδέονται με το σύνολο της οικονομίας της Περιφέρειας.
     Ο Δήμαρχος Καλπακίου Κώστας Καψάλης σημείωσε πως οι εξελίξεις στη Δωδώνη είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα της περιοχής μας, στο οποίο δεν χωρούν κανενός είδους αντιπαραθέσεις. «Σήμερα απαιτείται κοινή πρόταση. Να πάμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό με κοινή πρόταση», επεσήμανε ο κ. Καψάλης. Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός της κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος ο Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης. «Εμείς θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που θα αναληφθεί και σε πιθανή αποχώρηση της ΑΤΕ πρέπει να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης», τόνισε.
     Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν ακόμη δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου.
     Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι η Δωδώνη πρέπει να διατηρήσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα και πρότεινε στην περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση για υιοθέτηση του καταστατικού της επιχείρησης να διαμορφωθεί μία ακόμη -εναλλακτική- πρόταση, η οποία θα προβλέπει την διεύρυνση της συνεταιριστικής βάσης, με την συμμετοχή κι άλλων ηπειρωτικών δυνάμεων. Μιας βάσης που θα εγγυάται την διατήρηση της επιχείρησης με τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά.
     Τελικά την Τρίτη το πρωί, μία ολιγομελής αντιπροσωπεία από δημάρχους, εκπροσώπους των Ενώσεων, των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στην γαλακτοβιομηχανία θα κωδικοποιήσει τις προτάσεις και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
     «Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι ότι μιλούμε για μία κερδοφόρα βιομηχανία. Δεν
πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο»
, κατέληξε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.
    Εν τω μεταξύ την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο έξω από το εργοστάσιο.

Τα ΜΑΤ
     Τα ΜΑΤ επιστράτευσε η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη για να λήξει την κατάληψη στην οποία είχαν προχωρήσει οι παραγωγοί λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη της
ευρείας σύσκεψης που είχε συγκαλέσει ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππας Φίλιος για το μέλλον της εταιρίας.
     Λίγο πριν τις 8.30 δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, συνοδευόμενες από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της γαλακτοβιομηχανίας Λευτέρη Κόντο εισήλθαν στο χώρο του εργοστασίου και
συνέλαβαν τους πέντε παραγωγούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα γραφεία, για να τους αφήσουν ελεύθερους λίγη ώρα μετά.
     Και οι πέντε συμμετείχαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, στην οποία αποφασίστηκε μία ολιγομελής αντιπροσωπεία από δημάρχους, εκπροσώπους των Ενώσεων, των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στην να δρομολογήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Τους έπιασαν στον ύπνο

     Στον ύπνο πιάστηκαν οι πέντε παραγωγοί που βρισκόταν το πρωί του Σαββάτου μέσα στα γραφεία του εργοστασίου της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, αφού η επέμβαση των ΜΑΤ ήταν μια κίνηση καθόλου αναμενόμενη.
     Γύρω στις 8.30 το πρωί δύο διμοιρίες των ΜΑΤ βρέθηκαν έξω από το εργοστάσιο, προφανώς ανταποκρινόμενη σε κλήση που δέχτηκαν από τη διοίκησή του, χωρίς ακόμα αυτό να έχει διευκρινιστεί.
     Εκεί και αφού μπήκαν στο χώρο του εργοστασίου συνέλαβαν όσους κτηνοτρόφους βρήκαν στα γραφεία και τους οδήγησαν στο αστυνομικό μέγαρο.
     Μετά και από την παρέμβαση του βουλευτή Ιωαννίνων, Θανάση Οικονόμου, του Περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη και άλλων αιρετών και οι πέντε αφέθησαν ελεύθεροι, ενώ αποσύρθηκε και η όποια μήνυση είχε κατατεθεί εναντίον τους.
     Βγαίνοντας από το τμήμα, ο Μιχάλης Τζίμας τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες είναι καταδικαστέες, αλλά δυναμώνουν των αγώνα των παραγωγών, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι να κερδηθεί η μάχη. 

Διαφωνεί με την πώληση ο Γιάννης Μίχας

    Τη διαφωνία του με την πρόθεση της Αγροτικής να πουλήσει το πλειοψηφικό ποσοστό της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό εξέφρασε το μέλος του πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος για την Ήπειρο, Γιάννης Μίχας, ο οποίος βρέθηκε στην Ήπειρο την Παρασκευή για να συμμετάσχει σε Περιφερειακή σύσκεψη
του κόμματος.
     Ο κ. Μίχας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, επανέλαβε τις παλαιότερες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για διατήρηση του Ηπειρωτικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε. μιλώντας για την ανάγκη συστράτευσης των φορέων της Ηπείρου ώστε να παραμείνει η γαλακτοβιομηχανία σε ηπειρωτικά χέρια.

Καταδικάζει την επέμβαση των ΜΑΤ η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων

     Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επέμβαση των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗΣ εξέδωσε η ΝΟΔΕ της ΝΔ Ιωαννίνων στην οποία αναφέρει τα εξής:
     «Η σημερινή επέμβαση των ΜΑΤ και του εισαγγελέα για την επίλυση των προβλημάτων στη Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ δείχνει το αληθινό πρόσωπο των «προοδευτικών δυνάμεων» του Μνημονίου. Ενώ οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν μία από τις χειρότερες περιόδους για την επιβίωσή τους λόγο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ (κλείσιμο ΣΒΕΚΗ, κλείσιμο ΖΩ-ΔΩ, διπλασιασμός τιμής ζωοτροφών, αύξηση πετρελαίου κίνησης κ.α), αντιμετωπίζουν τώρα και τις ολοκληρωτικές πρακτικές του Δ/ντα Συμβούλου Κου Κόντου και του Δ.Σ της Γαλακτοβιομηχανίας.
     Η επανάσταση του αυτονόητου όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πρέπει να ξεκινήσει από τους ανθρώπους που διορίζει. Ενώ οι κτηνοτρόφοι ζητούν να γνωρίζουν τις
τιμές του γάλακτος για να κάνουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ο Δ/νων Σύμβουλος Κος Κόντος τους στέλνει στον εισαγγελέα.
     Οι μάσκες πέσανε. Η ανικανότητα ανθρώπων που επιλέχθηκαν να στελεχώσουν κυβερνητικές θέσεις μέσα από τη διαδικασία της δήθεν διαφάνειας και της αξιοκρατίας (βλέπε
open gov.), δεν έχει προηγούμενο.
    Η επανάσταση είναι αυτονόητη. Ο Κος Κόντος και το Δ.Σ της Γαλακτοβιομηχανίας πρέπει να παραιτηθούνε». 

Κείμενο από ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ