Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Καταγγελίες για στοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων

     Στοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ μετά τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για αλλαγές  στο δημόσιο τομέα με την απελευθέρωση των μετατάξεων και την αυστηροποίηση των ποινών για παραβάσεις
στο δημόσιο τομέα.
    Ζητούμενο για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι και οι νέες εξαγγελίες να γίνουν με βάση διαφανείς διαδικασίες και να μην ...

πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια πρόχειρης αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας.
      Ειδικότερα, στον τομέα των μετατάξεων η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης ακόμη και από Δήμους προς άλλες δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να ενισχυθεί η κινητικότητα και να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός της κατανομής του προσωπικού.
     Σύμφωνα με τον πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Περικλή Γραβάνη η απελευθέρωση των μετατάξεων δεν τους βρίσκει αντίθετους, αρκεί να τεθούν σαφείς όροι και διαφανή κριτήρια. Ζητούμενο είναι να μην αποτελέσει η νέα αλλαγή μία διέξοδο στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η εφαρμογή του «Καλλικράτη» συμπλήρωσε.
      Ο κ. Γραβάνης σχολίασε ακόμη τις αλλαγές που προωθούνται και στην επιβολή ποινών για επίορκους υπαλλήλους. Το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει πιο αυστηρές ποινές, αποκλεισμό των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια και προθεσμία ενός μήνα για την ολοκλήρωση των ΕΔΕ.
      Η ειδική επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών που επεξεργάζεται το νέο Πειθαρχικό
Δίκαιο εξετάζει την καθιέρωση ανεξάρτητων Πειθαρχικών Συμβουλίων με πλειοψηφία δικαστών. Σύμφωνα με τις αλλαγές που εξετάζονται στα πενταμελή πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια που θα εξετάζουν αποκλειστικά πειθαρχικές υποθέσεις δεν θα υπάρχει συμμετοχή των συνδικαλιστών. Ειδικότερα, τα συμβούλια θα απαρτίζονται από τον
πρόεδρο-δικαστή, δύο μέλη είτε του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είτε εν ενεργεία Δικαστές και δύο μέλη διευθυντές από άλλα υπουργεία κατόπιν κληρώσεως με ετήσια θητεία. Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι στα υπηρεσιακά συμβούλια, που δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για τις πειθαρχικές υποθέσεις, συμμετέχουν τρεις διευθυντές και δύο αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, προερχόμενοι όλοι από το ίδιο Υπουργείο-Φορέα.
     Ακόμη, προτείνεται αυτοδίκαιη αργία για όσους παραπέμπονται για δωροδοκία και υπεξαίρεση, αύξηση του χρόνου παραγραφής, οικονομικές κυρώσεις ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση, αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών, δυνατότητα επιβολής ταυτόχρονα και πειθαρχικών και οικονομικών κυρώσεων. Επιπλέον της πειθαρχικής ποινής μπορεί να επιβάλλεται και οικονομική κύρωση από 3.000-30.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη, αύξηση των ορίων ποινών από προϊσταμένους, στέρηση του δικαιώματος προαγωγής, και κυρώσεις στους προϊσταμένους για μη επιβολή προβλεπόμενων πειθαρχικών μέτρων.
       Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη η παρουσία των δημοσίων υπαλλήλων στις επιτροπές είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της κρίσης. Άλλωστε, όπως τόνισε η ατιμωρησία ή η καθυστέρηση στην επιβολή των ποινών δεν είναι θέμα των υπαλλήλων, αλλά άλλων παραγόντων. Βέβαια, τόνισε πως δεν είναι αντίθετοι στη συμμετοχή και δικαστικών στα πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια.
       Ο κ. Γραβάνης κάλεσε τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς, αλλά και της 11ης Μαϊου στην 24ωρη γενική απεργία. Θα πρέπει όλοι να εναντιωθούν στην πολιτική των απολύσεων, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, στην απαξίωση του δημόσιου τομέα, συμπλήρωσε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ